Ισραήλ: Τουλάχιστον 12 νεκροί από αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
Ανανεώθηκε:
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (9/5) σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, χωρίς ωστόσο να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για την ταυτότητα των θυμάτων.
Στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε το πτώμα ενός άνδρα που κατονομάστηκε ως Τζιχάντ Γάναμ και φέρεται να ήταν στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ. Πηγές προσκείμενες στο κίνημα ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι επίσης η σύζυγός του, Τζιχάντ Γάναμ.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διεξήγαγε πλήγματα εναντίον «στόχων» που ανήκαν «στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ».
Στη Γάζα, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε μέρος πολυκατοικίας στις φλόγες έπειτα από τα νυχτερινά αεροπορικά πλήγματα και ασθενοφόρα να διακομίζουν θύματα σε νοσοκομεία.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοινωθέντα του πως έβαλε στο στόχαστρο τρία στελέχη του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, οργάνωσης που το Ισραήλ χαρακτηρίζει «τρομοκρατική»: δύο στη Λωρίδα της Γάζας, τους Τζιχάντ Γάναμ και Χαλίλ αλ Μπαχτάνι, κι ένα στη Δυτική Όχθη, τον Τάρεκ Εζεντίν.
«Μεταβιβάσεις όπλων»
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που άρχισαν λίγο μετά τις 02:00 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη έως τις 03:50, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Καταγράφτηκαν προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την ανακοίνωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, συναφθείσας με αιγυπτιακή μεσολάβηση, μετά τη νέα κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ εξαιτίας του θανάτου σε ισραηλινή φυλακή μορφής του κινήματος, σε απεργία πείνας επί τρεις μήνες.
Σε χωριστές ανακοινώσεις του για κάθε στέλεχος, του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που έγινε στόχος τη νύχτα, ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε πως θα «συνεχίσει να δρα για [να προασπίσει] την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ».
Παρουσίασε τον Τζιχάντ Γάναμ ως «έναν από τους σημαντικότερους ηγέτες» του κινήματος, αρμόδιου «για να συντονίζει τις μεταβιβάσεις όπλων και χρημάτων ανάμεσα στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς» και τη δική του.
Για τον Χαλίλ Μπαχτάνι, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ήταν «υπεύθυνος για εκτοξεύσεις ρουκετών [από τη Λωρίδα της Γάζας] εναντίον του Ισραήλ» τις τελευταίες τριάντα ημέρες.
Για τον Τάρεκ Εζεντίν, ανέφερε πως «πρόσφατα σχεδίασε» και κατηύθυνε «επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αμάχων» στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967, και πως είχε καταδικαστεί να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξη στο Ισραήλ για την «εμπλοκή» του ιδίως σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι τα χρόνια του 2000.
Ο Τάρεκ Εζεντίν, με καταγωγή από την Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη, αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων το 2011 και απελάθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, τον θύλακα που ελέγχει η Χαμάς από το 2007.
Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση βρίσκεται καθαρά σε φάση αναζωπύρωσης της βίας από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, αφού ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Δεκεμβρίου μια από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ με πρωθυπουργό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Από την αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 120 Παλαιστίνιοι, 19 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών και στις δυο πλευρές.
Οι στατιστικές αυτές συμπεριλαμβάνουν, στην παλαιστινιακή πλευρά, μαχητές και άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους και, στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους, καθώς και τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.