Ημέρα της Νίκης: Η Ρωσία έμεινε μόνη να γιορτάζει την 9η Μαΐου
Ανανεώθηκε:
Η νίκη των Συμμάχων ενάντια στα ναζιστικά στρατεύματα παραδοσιακά γιορτάζεται στις 8 Μαΐου για την Δύση και στις 9 Μαΐου για την Ρωσία.
Τα τελευταία στρατεύματα των ναζί υπέγραψαν την οριστική παράδοσή τους στον Κόκκινο Στρατό στις 8 Μαΐου το 1945 αργά το βράδυ στο Βερολίνο, αλλά για την Μόσχα είχε ήδη περάσει η 12η βραδινή και ξημέρωνε η 9η Μαΐου.
Την δεκαετία του 1960 ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ με διάταγμα ανακήρυξε την συγκεκριμένη ημέρα σε εθνική αργία για να τιμηθούν τα εκατομμύρια ανθρώπων που έδωσαν την ζωή τους για να ηττηθεί ο ναζισμός.
Η μορφή που έχει σήμερα η 9η Μαΐου για την Ρωσία με στρατιωτικές παρελάσεις, ομιλίες, πορείες και δρώμενα είναι δημιούργημα του ανθρώπου που άφησε την θέση του στον Βλαντιμίρ Πούτιν έναν χρόνο πριν την λήξη της θητείας του, τον Μπόρις Γέλτσιν.
Ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Από τις 22 Ιουνίου του 1941, ημέρα έναρξης της γερμανικής εισβολής στην Σοβιετική Ένωση μία επιχείρηση που πήρε το κωδικό όνομα «Μπαρμπαρόσα» μέχρι και την 8η Μαΐου του 1945 η Σοβιετική Ένωση αντιτάχθηκε με την θυσία εκατομμυρίων στρατιωτών και αμάχων στις ναζιστικές βλέψεις για κατάκτηση της χώρας αλλά και για εδραίωση της δυναμικής του Χίτλερ στον πλανήτη.
Για την Σοβιετική Ένωση του Ιωσήφ Στάλιν η Γερμανική εισβολή ήταν ένα πόλεμος επιβίωσης της ίδιας της χώρας.
Τα στρατεύματα της Wehrmacht αλλά και η Schutzstaffel (τα SS) είχαν το ελεύθερο σε κάθε επίπεδο να διαπράττουν σφαγές, εκτελέσεις αμάχων και να φέρουν την απόλυτη καταστροφή στην χώρα.
Στόχος φυσικά των γερμανικών στρατευμάτων ήταν η οριστική εξολόθρευση των εκατομμυρίων εβραίων που ζούσαν στη χώρα.
Μόνο κατά την εισβολή στο Χάρκοβο οι Γερμανοί εκτέλεσαν περισσότερους από 15.000 εβραίους της πόλης.
Στην ιστορική μάχη του Λένινγραντ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες έχασαν την ζωή τους στην τριετή πολιορκία της πόλης (από το 1941 μέχρι και το 1944) μία μνήμη που φέρει και ο νυν Πρόεδρος της Ρωσίας καθώς τις συγκεκριμένες στιγμές βίωσε και η δική του οικογένεια.
Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει αποκαλύψει πως ο μεγαλύτερος αδελφός του πέθανε την συγκεκριμένη περίοδο από διφθερίτιδα, μία πολύ σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ ο πατέρας του ήταν μέλος ομάδας σαμποτέρ και σε μία από τις επιχειρήσεις που συμμετείχε τραυματίστηκε.
Μετά από δύο χρόνια υποχώρησης για τα σοβιετικά στρατεύματα, το 1943 ξεκινά η ρωσική αντεπίθεση.
Ο βαρύς ρωσικός χειμώνας σε συνδυασμό με στρατηγικής σημασίας ήττες για τους Γερμανούς όπως στο Στάλινγκραντ δίνουν το πλεονέκτημα στην Ρωσία.
Η ήττα της 6ης Γερμανικής στρατιάς υπό τον στρατηγό Πάουλους θα σημάνει την εξώθηση των ναζιστικών στρατευμάτων πρώτα στην Πολωνία και σε δεύτερο χρόνο σε γερμανικά εδάφη.
Τον Μάιο του 1945 οι Σοβιετικοί στρατιώτες θα υψώσουν την σημαία της χώρας τους στο Ράιχσταγκ και λίγες ημέρες αργότερα θα έρθει και η οριστική ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.
Στην τετραετία από το 1941 μέχρι και το 1945 περισσότεροι από 8 εκατομμύρια Σοβιετικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μαχόμενοι ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις ενώ υπολογίζεται πως συνολικά οι νεκροί της Σοβιετικής Ένωσης ξεπέρασαν τα 24 εκατομμύρια.
Η Σοβιετική Ένωση υπήρξε χωρίς αμφιβολία η χώρα που έχασε τους περισσότερους ανθρώπους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η σημασία της 9ης Μαΐου για τον Πούτιν
Ο Ρώσος Πρόεδρος από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 είχε υπογραμμίσει πως το χρονοδιάγραμμα επίτευξης του στόχου ήταν η περσινή 9η Μαΐου.
Η ημέρα νίκης ενάντια στο ναζισμό θα υποστήριζε με τον καλύτερο τρόπο το αφήγημα του Ρώσου Προέδρου, ο οποίος λίγες ώρες πριν την εισβολή στα Ουκρανικά εδάφη είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «αποναζιστικοποίηση» στο διάγγελμά του.
Τα γεγονότα στα πεδία διέψευσαν τις προσδοκίες και σήμερα 15 σχεδόν μήνες μετά ο ίδιος ο Πούτιν αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας εντός της Ρωσίας. Το περιστατικό με τα δύο drones πάνω από το Κρεμλίνο μία εβδομάδα πριν τον φέρνουν μπροστά περισσότερο στο «σάστισμα» της γερμανικής εισβολής που βίωσε ο Στάλιν, παρά στην λαμπρή και ένδοξη νίκη των προγόνων του.
Σήμερα δεν είναι οι «ναζί» Ουκρανοί που έχουν εισβάλλει στην Ρωσία αλλά η δική του πολεμική μηχανή που αποφάσισε να συνθλίψει έναν όμορο λαό που επίσης υπέφερε εκατομμύρια νεκρών ως μέλος της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ανακοίνωση από την πλευρά του Κρεμλίνου για μικρότερες σε αριθμό και χρόνο εκδηλώσεις δείχνουν πως υπάρχει πρόβλημα στη Μόσχα.
Η ανακοίνωση από την πλευρά του Κιέβου πως πλέον 9η Μαΐου δεν θα υπάρχει στο εορτολόγιο είναι μία από τις μεγαλύτερες ήττες της Ρωσίας σε αυτό τον πόλεμο.
Η Μόσχα είχε την ευκαιρία να διατηρήσει μία ανώτερη δυναμική με την Ουκρανία και αποφάσισε να την καταστρέψει.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ρωσία έχει μείνει μόνη να γιορτάζει την 9η Μαίου.
Στο μέλλον μάλιστα ίσως βρεθεί ως ο ηττημένος σε μία ιστορική ημέρα για τον μεγαλύτερο γείτονά της, έναν γείτονα με τον οποίο πάλεψε για τον ίδιο σκοπό πριν από 78 χρόνια.