Στην Τζέντα για διαπραγματεύσεις οι παραστρατιωτικοί του Σουδάν
Ανανεώθηκε:
Στην Τζέντα βρίσκονται έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν, προκειμένου να συνομιλήσουν με διεθνείς μεσολαβητές που επιθυμούν να δοθεί τέλος στη σύγκρουση που διαρκεί ήδη τρεις εβδομάδες.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να τελειώσουν οι μάχες που έχουν μετατρέψει τμήματα της σουδανικής πρωτεύουσας Χαρτούμ σε πολεμικές ζώνες και έχουν εκτροχιάσει ένα σχέδιο με διεθνή υποστήριξη για την επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση έπειτα από χρόνια ταραχών και εξεγέρσεων.
Το Ριάντ και η Ουάσινγκτον καλωσόρισαν νωρίτερα τις «συνομιλίες πριν από διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στον στρατό και τις ΔΤΥ και τους κάλεσαν να εμπλακούν ενεργά μετά την παραβίαση πολυάριθμων συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός.
Όμως οι δύο πλευρές κατέστησαν σαφές πως θα συζητήσουν μόνο μια ανθρωπιστική εκεχειρία και πως δεν θα διαπραγματευθούν ένα τέλος στον πόλεμο.
Επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή της οργάνωσης, ο ηγέτης των ΔΤΥ Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστός ως Χεμέντι, είπε πως ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα επιτύχουν τον σκοπό που έχει τεθεί να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση πολιτών.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν δήλωσαν ότι έστειλαν αντιπροσωπεία στην πόλη της Ερυθράς Θάλασσα χθες Παρασκευή το βράδυ, όμως ο ειδικός απεσταλμένος Νταφάλαχ Αλχάτζ δήλωσε πως ο στρατός δεν θα συνομιλήσει απευθείας με οποιαδήποτε αντιπροσωπεία των «στασιαστών» των ΔΤΥ.
Ο Χεμέντι εν τω μεταξύ δεσμεύθηκε να συλλάβει ή να σκοτώσει τον επικεφαλής του στρατού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και υπάρχουν επίσης στοιχεία επί του πεδίου ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν απρόθυμες να κάνουν συμβιβασμούς για να τεθεί τέλος στην αιματοχυσία.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπιν Φαρχάν ανέφερε πως ελπίζει ότι οι δύο πλευρές θα «δεσμευθούν στον διάλογο που ελπίζουμε πως θα οδηγήσει στο τέλος της σύγκρουσης».
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Σουδάν
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 11 Μαΐου για να εξετάσει «τις επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα» από τις αιματηρές συγκρούσεις που συνεχίζονται στο Σουδάν από τα μέσα Απριλίου.
Η σύνοδος αυτή ζητήθηκε από τη Νορβηγία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία και η πρόταση στηρίζεται προς το παρόν από 52 χώρες.
Στις μάχες μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα περίπου 700 άνθρωποι, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED που καταγράφει τα θύματα των ένοπλων συρράξεων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 5.000, ενώ 115.000 έφυγαν σε γειτονικές χώρεςκαι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι φτάνουν τουλάχιστον τις 335.000.
Η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες αναμένει ότι 860.000 άνθρωποι θα φύγουν από το Σουδάν αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Υπό αυτό το πλαίσιο, η Ελίζαμπεθ Ταν, διευθύντρια της Ύπατης Αρμοστείας, αρμόδια για τη διεθνή προστασία, κάλεσε όλες τις χώρες να μην εκδίδουν αρνητικές αποφάσεις στα αιτήματα χορήγησης ασύλου των Σουδανών ή των απάτριδων που ζουν σε αυτή τη χώρα.