ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικές εκλογές: Σε διπλωματική και στρατιωτική ετοιμότητα η Αθήνα

Ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος F16 AP Photo/Yorgos Karahalis

Την ώρα που η ακραία πόλωση στην Τουρκία επαναφέρει τις πολεμικές απειλές κατά της Ελλάδας στη ρητορική των υποψηφίων προέδρων, η Αθήνα επιδίδεται σε προβολή στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος.

Στην ελληνική πρωτεύουσα καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλο, υπουργοί Άμυνας ευρωπαϊκών και μεσογειακών κρατών. Η φαινομενική «ηρεμία» στο πεδίο δεν αποσπά την προσοχή της Αθήνας από τη βασική της επιδίωξη που είναι η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με όλους τους μεγάλους «παίκτες» της ευρύτερης περιοχής και η οικοδόμηση ενός «τείχους» νομιμότητας απέναντι στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Επαναφορά των προκλήσεων

Διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επιστροφή στην ελληνοτουρκική «κανονικότητα» δεν θα αργήσει ανεξαρτήτως του ποιος θα επικρατήσει στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Άλλωστε, όπως φρόντισε να καταστήσει σαφές ο προεδρικός υποψήφιος της ενωμένης τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, οι βασικοί άξονες της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας δεν αλλάζουν αλλά αντιθέτως, οι «κεμαλικοί» πλειοδοτούν στην ένταση απειλώντας με κλιμάκωση και στο πεδίο.

Και ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους τη δεδομένη χρονική στιγμή, εστιάζοντας κυρίως στην ανάκαμψη της οικονομίας και την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων, ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, κατηγορώντας παράλληλα τον Ερντογάν ότι δίστασε να επιβάλλει τις κόκκινες γραμμές της Άγκυρας.

Έμπρακτη στήριξη

Με τη διπλή επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας σε Ελλάδα και Κύπρο, μία εβδομάδα πριν τις τουρκικές εκλογές, το Τελ Αβίβ εκπέμπει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα δηλώνοντας «παρών» στα τεκταινόμενα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο Ιώβ Γκαλάντ ήρθε στην Αθήνα με γεμάτη ατζέντα, η οποία περιείχε και έντονο εξοπλιστικό ενδιαφέρον. Εκτός από τους κατευθυνόμενους πυραύλους Spike NLOS, Αθήνα και Τελ Αβίβ συζητούν για την αναβάθμιση των Επιθετικών Ελικοπτέρων ApacheAH-64A της Αεροπορίας Στρατού αλλά και για την επαναφορά τριών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130H σε πτήσιμη κατάσταση.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν κρύβει το ενδιαφέρον της και για άλλα ισραηλινής κατασκευής όπλα, όπως τα αντιαεροπορικά συστήματα Spyder MR/LR και Barak 8 LRAD/ERB τα οποία έχουν πέσει στο τραπέζι ως «αντικαταστάτες» των S-300. Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για τα όπλα των F-16, Rampage και συλλογές Spice, που βρίσκονται εδώ και μήνες στο «στόχαστρο» της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία μάλιστα είχαν εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον Οκτώβριο του 2021.

«Παρέλαση» υπουργών

Την Τρίτη (9/5) ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Γκουίντο Κροσέτο, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα στο πλαίσιο της έκθεσης αμυντικού υλικού DEFEA. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν τρόπους εμβάθυνσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και να επιβεβαιώσουν πως Αθήνα και Ρώμη παραμένουν στην ίδια σελίδα σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά «μέτωπα» στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδίως την Τουρκία και τη Λιβύη.

Ο κ. Κροσέτο θα έχει στις «βαλίτσες» του και μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, όπως την ιταλική προσφορά για τις Κορβέτες FCX-30 του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και την πρόταση για Ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης AW-139 της Leonardo.

Το τριήμερο 9 έως 11 Μαΐου, στην Αθήνα θα βρεθούν οι υπουργοί Άμυνας της Αρμενίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Γκάνας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σλοβακίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης