ΚΟΣΜΟΣ

Αλήθειες και ψέματα στην Κόκκινη Πλατεία: Τα drone στο Κρεμλίνο και τα θολά σημεία

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Το θέαμα δύο εκρήξεων πάνω από το σύμπλεγμα των κτηρίων του Κρεμλίνου, είναι από μόνο του κάτι καθηλωτικό και δηλωτικό του τι σημαίνει ένας πόλεμος σε εξέλιξη. Μόνο κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Μόσχα δεν αισθάνθηκε πως βρίσκεται σε πόλεμο και είναι ευάλωτη σε μία επίθεση ενός εχθρού.

Πολλά έχουν ειπωθεί, ακόμη περισσότερα έχουν γραφτεί και κυρίως τεράστιος είναι ο όγκος όσων Μόσχα – Κίεβο και Ουάσιγκτον επεξεργάζονται 24 ώρες μετά το συμβάν. Υπάρχουν σαφώς δεδομένα τα οποία με γυμνό μάτι είναι αδύνατο να αμφισβητηθούν, υπάρχουν όμως και αρκετά θολά σημεία στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Αν το Κίεβο έχει σήμερα την δυνατότητα να εξαπολύσει μία επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» πάνω από το Κρεμλίνο και την οικεία του Ρώσου Προέδρου, τότε μάλλον τα πράγματα για τους Ρώσους δεν είναι ιδιαιτέρως καλά… Εάν πάλι όλο αυτό είναι ένα καλοστημένο σκηνικό από την ίδια την Μόσχα για να δημιουργήσει επαρκές άλλοθι για μία επίθεση με όλα της τα όπλα, τότε μάλλον στο Κρεμλίνο δεν έχουν «μετρήσει» σωστά την διασπορά φόβου στο εσωτερικό της χώρας.

Οι αλήθειες

Δύο drones πέταξαν όντως πάνω από το σύμπλεγμα κτιρίων του Κρεμλίνου. Με βάση τα οπτικά δεδομένα που έχει δώσει στην δημοσιότητα η Μόσχα, όντως φαίνεται και τα δύο πως αναχαιτίστηκαν από τα προηγμένα αντιεροπορικά συστήματα που έχουν στηθεί για «παν ενδεχόμενο» στην ρωσική πρωτεύουσα σε κτήρια πολύ μεγάλης σημασίας. Είναι επίσης γεγονός, πως η στιγμή του χτυπήματος είναι καλά επιλεγμένη καθώς κυρίως θέλει, εάν έχει εμπλοκή η Ουκρανία, να στείλει ένα σαφές μήνυμα: «κανένας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος ούτε στην Μόσχα».

Τα «περίεργα» δεδομένα

Σε δύο από τα συνολικά πέντε βίντεο που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα και παίζουν διαρκώς στην ρωσική κρατική τηλεόραση, εμφανίζεται μία ομάδα δύο ανδρών οι οποίοι ανεβαίνουν σκάλες στην οροφή του θόλου στον οποίο έπεσαν τα θραύσματα του ενός από τα δύο drones.

Οι δύο άνδρες εμφανίζονται καθαρά στα πλάνα πριν φτάσει στο σημείο κάποιο από τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη και φαίνονται να βρίσκονται σε πανικό όταν το αντιαεροπορικό σύστημα χτυπά το ένα από τα δύο λίγα μέτρα μακριά τους. Οι δύο συγκεκριμένοι άνδρες θα κινδυνεύσουν ξεκάθαρα από την έκρηξη και την συντριβή του drone. Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο και απλό: τι κάνουν δύο άνδρες των ρωσικών δυνάμεων στην οροφή του συγκεκριμένου θόλου πριν εμφανιστούν τα drone.

Ακόμη ένα θολό σημείο στο αφήγημα της Μόσχας, έχει να κάνει με την επίσημη τοποθέτηση τόσο της Προεδρίας όσο και του Υπουργείου Άμυνας της χώρας μετά το συμβάν. Και στις δύο ανακοινώσεις ξεκαθαρίζεται πως ο Ρώσος Πρόεδρος τον οποίο υποτίθεται πως το Κίεβο ήθελε να δολοφονήσει, δεν ήταν στην οικία του. Είναι πρακτικά δύσκολο η αντικατασκοπία των Ουκρανών να κατάφερε να περάσει τις άμυνες της Ρωσίας για χιλιάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία και να μην είχε πληροφόρηση πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ήταν στο σημείο που στόχευαν.

Ερωτηματικό, καθόλου μικρό μάλιστα, είναι και το ότι ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, έσπευσε να «καθησυχάσει» τους πάντες πως ο Πρόεδρος θα δώσει κανονικά τον παρόν στις 9 Μαΐου, ημέρα εορτασμού της νίκης ενάντια στο ναζισμό. Εάν οι Ουκρανοί έχουν τον τρόπο να τον βάζουν ξεκάθαρα στο στόχαστρο των όπλων τους, είναι βέβαιο πως διατρέχει σοβαρό κίνδυνο και θα έπρεπε να προφυλαχθεί.

Η Ουάσιγκτον και οι «ζαριές» με το πυρηνικό ατύχημα

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επίσημα και σε ανώτατο επίπεδο, δια στόματος Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισαν μετά την άρνηση του Κιέβου πως συμμετείχε σε αυτή την ενέργεια, πως τα δεδομένα που δίνουν στην δημοσιότητα οι Ρώσοι δεν είναι δυνατό να πιστοποιηθούν ως προς την αυθεντικότητα αλλά και το περιεχόμενό τους. Οι ΗΠΑ επί της ουσίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ΝΑΤΟ και Κίεβο, πως σήμερα η Μόσχα ξεκίνησε την αντεπίθεση στην κρισιμότερη φάση του πολέμου. Μέσω διαρροών, οι ΗΠΑ τονίζουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα πως η Ρωσία θα έχει σοβαρά ζητήματα στα πεδία του πολέμου.

Σήμερα ίσως η Μόσχα έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο που από την μία θα καθυστερήσει την ουκρανική αντεπίθεση και από την άλλη θα στρέψει και το παγκόσμιο βλέμμα μακριά από το διακύβευμα του πολέμου. Δεν είναι πλέον ψίθυρος στην Ουάσιγκτον, πως δεν είναι απίθανο από την πλευρά της Ρωσίας να έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένα πυρηνικό «ατύχημα» στο σημείο που σήμερα μετά από 15 μήνες πολέμου η Ρωσία έχει τον πραγματικό έλεγχο, στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Από την πλευρά της η Μόσχα, αισθάνεται έντονη πίεση και από το εσωτερικό καθώς οι 3 ημέρες μέχρι την παρέλαση στο Κίεβο και την εξόντωση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχουν φέρει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και σοβαρά πλήγματα στο κύρος της χώρας. Δύσκολα θα έχει ξεχάσει ο Πούτιν την βύθιση της ναυαρχίδας «Μόσχα» στην Μαύρη θάλασσα, το χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας, την άτακτη υποχώρηση στην Χερσώνα αλλά και την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream 1 και 2.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης