ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιεί για ένοπλες συγκρούσεις στα Βαλκάνια η Μέρκελ

Προειδοποιεί για ένοπλες συγκρούσεις στα Βαλκάνια η Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ REUTERS/Fabrizio Bensch

Για ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων, απ’ όπου περνά η πλειονότητα των προσφύγων που επιθυμεί να φτάσει στη Γερμανία, στην περίπτωση που το Βερολίνο κλείσει τα σύνορά του με την Αυστρία, έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. 

Ήδη υπάρχουν εντάσεις σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων «και δεν επιθυμώ να φτάσουμε σε ένοπλες συγκρούσεις εκεί», δήλωσε χθες το βράδυ η Μέρκελ στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Ντάρμστατ.

Πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αν η Γερμανία, βασικός προορισμός των προσφύγων, κλείσει τα σύνορά της με την Αυστρία, οι χώρες των Βαλκανίων από τις οποίες περνούν οι πρόσφυγες θα κάνουν το ίδιο.

Ο φράχτης που έχει υψώσει στα σύνορά της η Ουγγαρία έχει αναγκάσει τους πρόσφυγες να περνούν από την Κροατία, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία, εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Γερμανία θα βοηθήσει όλους όσοι αναζητούν καταφύγιο εξαιτίας των πολέμων και των διωγμών, υπογράμμισε η ίδια.

Παράλληλα η Μέρκελ είπε ότι είναι εξίσου σημαντικό να στέλνονται πίσω στις χώρες τους όσοι έρχονται στη Γερμανία για οικονομικούς λόγους και όχι επειδή έχουν ανάγκη από προστασία. Προς αυτή την κατεύθυνση ο σωστότερος δρόμος είναι η δημιουργία ζωνών τράνζιτ, εξήγησε, και όχι το κλείσιμο των συνόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ