ΚΟΣΜΟΣ

Η αμερικανική παράδοση στις στέψεις Bρετανών βασιλέων

AP/Kin Cheung

Η στέψη του Καρόλου στις 6 Μαΐου είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα σημαντικά και με ιστορική βαρύτητα γεγονότα της τρέχουσας χρονιάς. Η βασίλισσα Ελισάβετ άλλωστε φρόντισε να παραμένει για τέτοιο χρονικό διάστημα στον βρετανικό θρόνο που για πολλούς θα είναι η πρώτη ενθρόνιση της ζωής τους και για κάποιους μεγαλύτερους ίσως η τελευταία.

Στο Λονδίνο το ερχόμενο Σάββατο αναμένονται εκατομμύρια άνθρωποι τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από ολόκληρο τον κόσμο που όπως και στην κηδεία της Ελισάβετ πιστεύουν στον θεσμό αλλά και στην ιστορικότητα των στιγμών. Ανάμεσά τους κάποιοι «εκλεκτοί» θα βρίσκονται στο Αββαείο του Ουέστμίνστερ για να παρακολουθήσουν μία τελετή που όμοιά της δεν έχει λάβει χώρα από την ενθρόνιση του Βασιλιά Γεώργιου το 1937.

Η ενθρόνιση της Ελισσάβετ δεν περιελάμβανε βασιλικό σύζυγο και έτσι ο Κάρολος θα ακολουθήσει την παράδοση του παππού του ο οποίο ανέλαβε τα ινία της Βρετανίας λίγο πριν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους είναι παραδοσιακά και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασιλιά Κάρολο τον 3ο την Παρασκευή στην οποία του ανακοίνωσε κάτι το οποίο για το παλάτι ήταν αναμενόμενο: πως δεν θα παραβρεθεί στην στέψη του και πως στην θέση του θα έρθει η πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν με έναν ανώτατο διπλωμάτη. Γιατί όμως για το παλάτι ήταν αναμενόμενη αυτή η άρνηση;

Ο Τζο Μπάιντεν άλλωστε έδωσε το «παρών» πριν από εννέα μήνες στην κηδεία της Ελισσάβετ.

Η απάντηση εκτός της ιστορικής αναδρομής έχει λάβει διαστάσεις θρύλου και παράδοσης για τις σχέσεις ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας.

Από το 1812 όταν και έλαβε χώρα η επανάσταση των Αμερικανών εποίκων ενάντια στο στέμμα κανένας Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει βρεθεί σε ενθρόνιση Βρετανού μονάρχη ακόμη κι αν δεν έχουν γίνει πολλές και ακόμη κι αν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι εξαιρετικές τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια. Ακόμη και στην ενθρόνιση της Ελισσάβετ ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Άιζενχάουερ ένας από τους Αμερικανούς που είχαν εξαιρετικές και προσωπικές σχέσεις με το παλάτι, δεν παραβρέθηκε.

Ο Αιζενχάουερ υποδέχθηκε μάλιστα μερικούς μήνες αργότερα την Ελισσάβετ στην Ουάσιγκτον στην πρώτη στα χρονικά επίσκεψη μονάρχη στις ΗΠΑ. Η Ελισσάβετ ανταπέδωσε την φιλοξενία έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο μερικούς μήνες αργότερα στο κάστρο που άφησε και την τελευταία της πνοή στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

Ο Αιζενχάουερ ως στρατηγός των Αμερικανικών δυνάμεων είχε κάνει έδρα και εποπτικό κέντρο των επιχειρήσεων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το Λονδίνο και είχε πολύ στενές επαφές τόσο με τον πατέρα της Ελισσάβετ, Γεώργιο όσο και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ουίσντον Τσώρτσιλ.

Στο ίδιο μοτίβο με τους προκατόχους του θα βαδίσει λοιπόν και ο Τζο Μπάιντεν με τον Λευκό Οίκο να μην δίνει την αιτία της άρνησης αλλά να διαψεύδει ως «ανυπόστατες» τις φήμες που θέλουν τον Τζο Μπάιντεν να μην ταξιδεύει στο Λονδίνο για την περίσταση λόγω της Ιρλανδικής καταγωγής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης