Κίνα: Οι νέοι προσεύχονται σε ναούς για να βρουν δουλειά - Ο ρόλος του κορωνοϊού
Η ανεργία στους νέους της Κίνας ολοένα και αυξάνεται, με αποτέλεσμα, μετά από τρία χρόνια απαγορεύσεων λόγω κορωνοϊού, τους οδηγούν στην προσευχή, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα.
Πολλά ανάλογα φαινόμενα έχουν παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της χώρας, με αποτέλεσμα οι Αρχές να προβληματίζονται και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να εμφανίζουν το θέμα ως «τάσεις της εποχής».
Εν τω μεταξύ, στο Διαδίκτυο εμφανίζονται καθημερινά νέες ιστοσελίδες για τους τρόπους προσφοράς θυμιάματος στους ναούς ή πώς να φτιάξει κανείς βραχιόλια ευλογίας.
«Ελπίζω να βρω ηρεμία στο ναό», δηλώνει στο Reuters ο 22χρονος Ουάνγκ Σιάονινγκ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την πίεση και το άγχος από την προσπάθεια εύρεσης εργασίας και από το υψηλό κόστος της ζωής και του ενοικίου. Ο νεαρός Ουάνγκ ανήκει στους 11,5 εκατομμύρια απόφοιτους που αναζητούν εναγωνίως εργασία μετά τους περιορισμούς της Covid, που προκάλεσε πολλές χρεοκοπίες επιχειρήσεων και λουκέτα σε εταιρίες τεχνολογίας. «Η ανεργία στους νέους αυξάνεται, η πίεση είναι αφόρητη», συμπληρώνει η 19χρονη Τσεν, που προσευχόταν στον εμβληματικό βουδιστικό ναό Λάμα.
Η μεγάλη αύξηση της ανεργίας στους απόφοιτους των πανεπιστημίων προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στις Αρχές, που υπολόγιζαν ότι φέτος θα δημιουργηθούν 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. «Υπάρχει υπερπληθώρα αποφοίτων πανεπιστημίων που αναζητούν κάποια θέση», τονίζει ο Ζιάνγκ Τσιντί, ερευνητής του Κέντρου Διεθνών Οικονομικών Μελετών. Αν και η κινεζική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει από την πολιτική «μηδενική Covid» που επέβαλε η κυβέρνηση με τα διαδοχικά λοκντάουν και τις απαγορεύσεις, οι επιχειρήσεις τουρισμού, εστίασης και άλλες που επλήγησαν αυτά τα τελευταία χρόνια προσλαμβάνουν εργαζομένους με πολύ χαμηλούς μισθούς, αποκλείοντας εκείνους με τα πτυχία και τα διδακτορικά.