ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πως το Ιράν εμπλέκεται στον πόλεμο

CNNI/CAR

Δυτική τεχνολογία έχουν τα drone που χρησιμοποιεί η Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας και τα οποία έχει προμηθευτεί από το Ιράν.

Αυτό αποκαλύπει με δημοσίευμά του το CNNi έρευνα του έρευνα του οργανισμού Conflict Armament Research (CAR) με έδρα στη Βρετανία με αποστολή να μελετά οπλικά συστήματα.

Βάζοντας στο μικροσκόπιο τα Shahed-136 drone που πουλήθηκαν στη Ρωσία από το Ιράν συντρίμμια των οποίων βρέθηκαν στην Ουκρανία λειτουργούν χρησιμοποιώντας γερμανική τεχνολογία την οποία η Τεχεράνη απέκτησε παράνομα πριν από 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τον οργανισμό τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν την ικανότητα του Ιράν να μιμείται την στρατιωτική τεχνολογία που απέκτησε με παράνομους τρόπους.

Μεγάλη ανησυχία στους δυτικούς αξιωματούχους προκαλεί το ενδεχόμενο οι Ρώσοι να δίνουν στους Ιρανούς τεχνολογία και υλικό από δυτικό οπλισμό από το μέτωπο της Ουκρανίας. Μέχρι τώρα ωστόσο δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί.

Ειδικά τώρα που διαπιστώνεται Μόσχα και Τεχεράνη έχουν έρθει ακόμα πιο κοντά. Η Ρωσία θέλει ιρανικά drone και βαλλιστικούς πυραύλους. Από την πλευρά του το Ιράν θέλει να εξασφαλίσει ρωσικές επενδύσεις και να ενδυναμώσει τις εμπορικές σχέσεις.

ΠΗΓΗ: CAR

Για τους Ρώσους η τιμή των ιρανικών drone είναι ευκαιρία, Ενδεικτικά οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας Shahed-186 έχει κόστος 20.000 δολάρια πολύ μικρότερο από ένα βαλλιστικό πύραυλο Kalibr.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας άμυνας, Κύριλο Μπουνάνοβ ανέφερε ότι η Ρωσία παρήγγειλε 1.700 drone διαφορτεικών τύπων. Η Ουκρανία αποδείχθηκε μέχρι τώρα ικανή στην κατάρριψη των Shahed-136 με μεγάλο κόστος για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Από το Νοέέμβριο του 2022 μέχρι το Μάρτιο του 2023 η CAR μπόρεσε να βάλει στο μικροσκόπιο 20 ιρανικής κατασκευής drone και πυρομαχικά από την Ουκρανία εκ των οποίων τα μισά Shahed-136.

Διαπίστωσε ότι το Shahed-136 κατασκευάστηκε από την εταιρία Oje Parvaz Mado Nafar, στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εταιρία σύμφωνα με δυτικές κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Έθνη διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην βιομηχανία drone του Ιράν.

ΠΗΓΗ: CAR

Η κατασκευή της μηχανής του drone δείχνει την προσπάθεια των Ιρανών της τελευταίας 20ετίας να αποκτήσει δυτική τεχνολογία.

Το 2006 το Ιράν παράνομα κατάφερε να αποκτήσει τεχνολογία για drone από την γερμανική εταιρία Limbach Flugmotoren. Τρία χρόνια ένας Ιρανός μηχανικός ο Γιουσέφ Αμπουταλεμπί ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε μη επανδρωμένο αεροσκάφος και μετά δημιουργήθηκε η Mado.

H εταιρία φαίνεται ότι έχει προσπαθήσει να κρύψει το ρόλο της στην κατασκευή των Shahed σύμφωνα με το CAR. Oι ερευνητές τους βρήκαν ότι οι αρχικοί σειριακοί αριθμοί στα κομμάτια των drone που βρέθηκαν στην Ουκρανία σβήστηκαν σε μια προσπάθεια να μην γίνει γνωστή η πρόλευσή τους.

Επίσης βρέθηκαν κομμάτια από πυραύλους τσεχικής κατασκευής. Έρευνα ειδικών των Ηνωμένων Εθνών το 2020 αποκάλυψαν ότι οι ιρανικοί Quds-1 πύραυλοι που χρησιμοποιήθκαν στις επιθέσεις κατά των διυλιστηρίων στην Σαουδική Αραβία ήταν παράνομη αντιγραφή του TJ-100 μηχανής αεροπλάνου που κατασκευάζει η PBS Velká Bíteš της Τσεχίας.

ΠΗΓΗ:CAR

Ο ίδιος τύπος μηχανής φαίνεται να είναι εγκατεστημένος και στο πύραυλο Heidar 2.

H τσέχικη εταιρία υποστηρίζει ότι ποτέ δεν πούλησε τεχνολογία στο Ιράν ή την Υεμένη. Ωστόσο το Ιράν καταφέρνει να αποκτά παράνομα τεχνολογία καθώς μέρη που εξήγε η τσέχικη εταιρία στο Χονγκ Κονγκ το 2010 κατέληξαν σε ιρανικούς πυραύλους το 2019.

Όπως τονίζει ο Ταϊμούρ Καν του CAR το Ιράν έχει καταφέρει να αποκτήσει δυτική τεχνολογία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει σαφή εικόνα για την εφοδιαστική αλυσίδα.

The Iranian drones deployed by Russia in Ukraine are powered by stolen Western technology, research reveals

By Tim Lister

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης