Τα εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον του Σουδάν
Ανανεώθηκε:
Μετά από 10 ημέρες συγκρούσεων, θανάτων και ατέρμονων όσο και ατελέσφορων προσπαθειών να υπάρξει κατάπαυση του πυρός τα σενάρια για τα όσα εξελίσσονται στο Σουδάν κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι.
Τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να οπισθοχωρήσουν και αυτό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες η δεκαήμερη σύγκρουση να μετατραπεί σε εμφύλιο πόλεμο.
Με μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται σχεδόν απίθανο, με όσα δηλώνουν ξένοι αναλυτές, να υπάρξει ισορροπία σύντομα στην ευρύτερη περιοχή κάτι το οποίο θα επηρεάσει εκτός τους Σουδάν και τις βασικές συνοριακές χώρες όπως την Αίγυπτο και το Τσαντ.
Εάν η σύγκρουση των δύο στρατηγών στο Σουδάν εξελιχθεί σε εμφύλια διαμάχη θα πρέπει να θεωρείται επίσης δεδομένο πως οι χώρες που σήμερα «αόρατα» στηρίζουν την μία ή την άλλη πλευρά θα εμπλακούν ακόμη πιο ενεργά στις εχθροπραξίες προκειμένου στο τέλος να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από μία χώρα που θα έχει καταστραφεί σε κάθε επίπεδο.
Το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα εκεχειρία και εντός των επόμενων μηνών ειρήνη στην χώρα φαντάζει επίσης όσο περνούν οι ημέρες εξόχως δύσκολο σενάριο. Σήμερα οι δύο στρατηγοί που έχουν κινητοποιήσει από την μία τις δυνάμεις του Εθνικού στρατού της χώρας και από την άλλη πολυπληθείς παραστρατιωτικές μονάδες διεκδικούν την πρωτεύουσα και δεν συμφωνούν σε καμία διπλωματική συζήτηση ακόμη και υπό την διεθνή πίεση.
Πληροφορίες εντός της χώρας αναφέρουν πως οι παραστρατιωτικοί της RSF που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία σε μάχες ανταρτοπολέμου έχουν καταφέρει να έχουν το «πάνω» χέρι σε κομβικές περιοχές της πρωτεύουσας, Χαρτούμ, αλλά δεν έχουν τα όπλα να αντισταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πολίτες που εκκενώνονται καθημερινά σε τρίτες χώρες αναφέρουν πως παραστρατιωτικοί της RSF έχουν ήδη ξεκινήσει να καταλαμβάνουν σπίτια πολιτών κρατώντας οικογένειες ως ομήρους και ανθρώπινες ασπίδες προκαλώντας ουσιαστικά τον στρατό να χτυπήσει τον μαλακό ιστό της ίδιας του της πρωτεύουσας.
Το σενάριο μάλιστα αυτό να συμβεί συγκεντρώνει εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες καθώς ο επικεφαλής της Χούντας που από το 2019 έχει αναλάβει τα ινία της χώρας, ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού, Στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan έχει διαμηνύσει πως δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει άρματα μάχης και μαχητικά κατά των ανταρτών εάν αυτοί δεν αποχωρήσουν από την Πρωτεύουσα.
Σε μία τέτοια περίπτωση το λουτρό αίματος είναι δυστυχώς αναπόφευκτο και ο εθνικός διχασμός θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Μοναδικό «παράθυρο» ειρήνευσης, αναφέρουν αμερικανοί αναλυτές, υπάρχει μόνο σε μία συντονισμένη πίεση από την πλευρά τρίτων χωρών και πιο συγκεκριμένα των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας. Η Σαουδική Αραβία όμως σήμερα φαίνεται να έχει επιλέξει στρατόπεδο στηρίζοντας με όπλα και μεγάλα κεφάλαια τον στρατηγό Dagalo της RSF.
Η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και του αιματοκυλίσματος δεν είναι επίσης απίθανο να δημιουργήσει ένταση σε ολόκληρη της κεντρική Αφρική. Πηγές από το υπουργείο εξωτερικών της Γαλλίας προειδοποίησαν σήμερα πως εάν οι συγκρούσεις ξεπεράσουν χρονικά τον ένα μήνα θα είναι πρακτικά αδύνατο κάποιος να κλείσει το «κουτί της Πανδώρας».
Οι Γάλλοι παράλληλα ανησυχούν πως οι μάχες στο Σουδάν θα ενεργοποιήσουν περισσότερους τρίτους παράγοντες όπως συμβαίνει σε όλες τις εμφύλιες συγκρούσεις της Αφρικής και με αυτό εννοούν τους παράνομους εμπόρους όπλων οι οποίοι «παραδοσιακά» βρίσκουν τρόπο να ενισχύσουν και τις δύο αντίπαλες πλευρές αποκομίζοντας αστρονομικά ποσά τα οποία στην περίπτωση του Σουδάν μπορεί να περιλαμβάνουν μέχρι και συμβόλαια εκμετάλλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας.
Αυτοί οι παράγοντες είναι πρακτικά αδύνατο να εμποδιστούν εάν η Διεθνής Κοινότητα δεν αποφασίσει να επιβάλλει άμεσα αυστηρούς περιορισμούς στην χώρα. Μία τέτοια κίνηση υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να εκθέσει σε ακόμη μεγαλύτερη κίνδυνο τα 46 εκατομμύρια του πληθυσμού της χώρας που σήμερα δεν έχουν τρόπο επιβίωσης, προστασίας και διαφυγής.