ΚΟΣΜΟΣ

H οδύσσεια μιας Αμερικανίδας δασκάλας στο εμπόλεμο Σουδάν – Πώς εγκατέλειψε τη χώρα

H οδύσσεια μιας Αμερικανίδας δασκάλας στο εμπόλεμο Σουδάν – Πώς εγκατέλειψε τη χώρα
Safa Babikir

Συγκλονίζει  η μαρτυρία Αμερικανίδας δασκάλας  που βρέθηκε στην εμπόλεμη ζώνη του Σουδάν και κατάφερε να σωθεί.

Η Σάφα Μπαμπικίρ μιλώντας στο CNNi αποκάλυψε κοιμόνταν στο σπίτι της θείας της στο Χαρτούμ όταν την ξύπνησαν πυροβολισμοί. Αρχικά νόμιζε ότι παιδιά έπαιζαν με πυροτεχνήματα αλλά μετά ξεκίνησαν οι κραυγές.

Απελπισμένη αλλά και αποφασισμένη να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα ενώ μαίνονταν οι εχθροπραξίες, η Μπαμπικίρ επέλεξε ως τρόπο διαφυγής το επικίνδυνο ταξίδι με λεωφορείο προς την Αίγυπτο.

Η 28χρονη είχε ταξιδέψει από τις ΗΠΑ στο Σουδάν για να γιορτάσει το Ραμαζάνι με την οικογένειά της όταν ξέσπασαν οι σφοδρές μάχες μεταξύ των παραστρατιωτικών και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Με τις ξένες κυβερνήσεις να απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους οι απλοί πολίτες όπως η Μπαμπικίρ καταγγέλλει ότι αφέθηκαν στην τύχη τους.

«Ήταν αδύνατο να παραμείνω»

«Ήταν πολύ δύσκολη η απόφαση να φύγω», δήλωσε η Μπαμπικίρ. «Αν μέναμε θα ήταν η θανατική μας καταδίκη».

Η Μπαμπικίρ είδε αυτοκίνητα με ενόπλους στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ, το οποίο έκλεισε μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στις 15 Απριλίου.

Το κλείσιμο του αεροδρομίου είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να παγιδευτούν και να αναγκαστούν να βρουν ενναλακτικούς τρόπους εξόδου από τη χώρα.

«Όταν νιώσαμε το σπίτι να τρέμει και τα παράθυρα σείονται καταλάβαμε ότι δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε», αποκαλύπτει λέγοντας ότι ένας γείτονας πέθανε μέσα στο γκρεμισμένο του σπίτι.

«Από το Χαρτούμ στου Ασουάν»

Πολλοί είναι οι Σουδανοί που αποφασίζουν να κάνουν οδικώς το ταξίδι από το Χαρτούμ στο Ασουάν. Ο Μουχαμάντ αλ Ιντρίσι από το Ασουάν που βοηθά τους παγιδευμένους στο Σουδάν να διαφύγουν στην Αίγυπτο λέει ότι το ταξίδι διαρκεί 21 ώρες.

Με τη σειρά της η Μπαμπικίρ λέει ότι είδε όπλα, φλεγόμενα αυτοκίνητα, καμένα κτήρια και πολλά πτώματα στο ταξίδι μέσα από το βόρειο Σουδάν.

«Το πιο τρομακτικό πράγμα που σκεφτόμουν ήταν ποιος θα μας έθαβε αν μας σκότωναν. Η πιο σκοτεινή σκέψη που είχα ήταν «Θα με σκοτώσουν μπροστά στην οικογένεια μου; Ή θα σκοτωθούν μπροστά μου;»

«Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με τους Σουδανούς που έχουν μείνει πίσω… η ένοπλη σύγκρουση δεν έχει καμία σχέση με τους πολίτες (…) Φανταστείτε οι ειδικές δυνάμεις και ο στρατός να πολεμούν μεταξύ τους στην ίδια χώρα που πρέπει να υπερασπίζονται».

Αυτή είναι η μία όψη. Όπως καταγγέλλει ο αλ Ιντρίσι οι μεταφορικές εταιρίες λόγω της μεγάλης ζήτησης έχουν αυξήσει τις τιμές για τα εισιτήρια προς Αίγυπτο τα οποία κυμαίνονται από 280 μέχρι 350 δολάρια.

Σημειώνεται ότι μόνο γυναίκες, παιδιά ή άνδρες άνω των 50 μπορούν να περάσουν στην Αίγυπτο. Οι άνδρες από 18 -49 ετών πρέπει να έχουν βίζα εισόδου.

«Νιώθω συγκλονισμένος»

Συγκλονισμένος από τα όσα είδε και έζησε ο Αχμάντ Χασάν 32χρονος σύμβουλος επιχειρήσεων.

«Νιώθω με δεμένα τα χέρια γιατί δεν μπορώ να βοηθήσω κανέναν στο Σουδάν και δεν ξέρω ποια θα είναι η τύχη τους».

«Κλαίω συνεχώς, νιώθω συγκλονισμένος δεν βλέπω ελπίδα».

Η Μπαμπικίρ και η οικογένειά της κατάφεραν να φτάσουν στο Κάιρο αλλά άφησε πίσω της αγαπημένα πρόσωπα.

«Είναι ανακουφισμένη που όσοι ταξίδεψαν μαζί μου είναι ζωντανoi, αλλά είναι τρομακτικό ότι μπορεί να μην δούμε ξανά τη χώρα μας ή τα αγαπημένα πρόσωπα».

‘Am I going to get killed in front of my family?’ Stories of terror on the risky escape route from SudanBy Sana Noor Haq, Catherine Nicholls, Celine Alkhaldi and Magdy Samaan, CNN