ΚΟΣΜΟΣ

Νέες προειδοποιήσεις από Τουσκ και Γιούνκερ για το Brexit

Νέες προειδοποιήσεις από Τουσκ και Γιούνκερ για το Brexit
Lehtikuva/Heikki Saukkomaa/via REUTERS

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις για το βρετανικό δημοψήφισμα δεν είναι ενθαρρυντικές ενώ προειδοποίησε ότι οι πολιτικές και οικονομικές συνέπειες τόσο για την Βρετανία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη θα είναι επικίνδυνες.

“Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο για εμάς να είμαστε αισιόδοξοι σήμερα, γνωρίζουμε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Είναι ακόμη στο 50-50, όλα είναι πιθανά.”

“Δεν έχω αμφιβολία ότι τα άμεσα αποτελέσματα ενός πιθανού Brexit θα είναι πραγματικά επικίνδυνα για την οικονομία μας, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη”, δήλωσε ο Τουσκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι.

“Οι πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες είναι εντελώς απρόβλεπτες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση της δυτικής κοινότητας”.

Σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα της Ipsos MORI, το 53% των Βρετανών επιθυμεί την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε σήμερα πως η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας η οποία πρέπει να αποφευχθεί.

Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε στο βρετανικό δημοψήφισμα σε ομιλία του στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου βρίσκεται για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ και για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ