«Χειρόφρενο» στο γερμανικό σιδηρόδρομο - Ζητούν αύξηση μισθών
Ακινητοποιημένα παραμένουν τα τρένα στη Γερμανία εξαιτίας των νέων εθνικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι σιδηροδρομικοί με αίτημά τους, τις μισθολογικές αυξήσεις.
Λόγω της απεργίας η διαχειρίστρια εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn «αποφάσισε να διακόψει τις υπηρεσίες», με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού, εξήγησε ο Αχίμ Στράους εκπρόσωπος της εταιρείας μιλώντας από τον κεντρικό σταθμό του Βερολίνου που ήταν σχεδόν άδειος.
Περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι σε 50 εταιρείες του τομέα απάντησαν στην έκκληση για απεργία, σύμφωνα με το συνδικάτο των σιδηροδρομικών EVG που εκπροσωπεί 230.000 εργαζόμενους.
Η προειδοποιητική απεργία, που αναμένεται να διαρκέσει ως τις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας), έχει στόχο «να αυξήσει την πίεση στους εργοδότες», την ώρα που το συνδικάτο βρίσκεται σε συζητήσεις για αυξήσεις μισθών, δήλωσαν σήμερα Παρασκευή (21/4) η Κοζίμα Ινγκεσάου και ο Κρίστιαν Λόροχ, δύο υπεύθυνοι του EVG για τις διαπραγματεύσεις αυτές.
Το συνδικάτο ζητεί αύξηση μισθών κατά 12% και τουλάχιστον 650 ευρώ σε διάστημα 12 μηνών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των σιδηροδρομικών.
Η απεργία αυτή είναι «ανώφελη», εκτίμησε ο Στράους, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τα προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων αναμένεται να συνεχιστούν και μετά το πέρας της απεργίας, προειδοποίησε η Deutsche Bahn σε ανακοίνωσή της.
Η προηγούμενη απεργία των σιδηροδρομικών στις 27 Mαρτίου είχε προκαλέσει παράλυση στις μεταφορές, περιλαμβανομένων των αεροδρομίων, για 24 ώρες. Η απεργία αυτή είχε πραγματοποιηθεί έπειτα από έκκληση του EVG και του συνδικάτου Verdi που εκπροσωπεί περίπου 2,5 εκατ. εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Το Verdi βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εδώ και πολλές εβδομάδες. Αυτές αναμένεται να επαναληφθούν αύριο Σάββατο με στόχο να υπάρξει συμφωνία για τους μισθούς.
Οι απεργίες των μισθωτών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία – από τους εργαζόμενους στα σχολεία, τα νοσοκομεία ως αυτούς στα ταχυδρομεία να προχωρούν σε κινητοποιήσεις.
Ο πληθωρισμός στη χώρα έφτασε το 7,4% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 22,3%.