Αγωνία για τους Έλληνες στο Σουδάν: Ανεξέλεγκτη βία, τρόμος και οι ενέργειες ΥΠΕΞ και ΟΗΕ
Ανανεώθηκε:
Οι αιματηρές συγκρούσεις στο Σουδάν μαίνονται, έχοντας αφήσει πίσω τους 56 νεκρούς, κατάσταση που κάνει ιδιαιτέρως επισφαλή την τύχη των 15 ατόμων που παραμένουν εγκλωβισμένα από το Σάββατο 15/4, μέσα στο κτήριο της ορθόδοξης Μητρόπολης στο Χαρτούμ.
Ελληνίδα εγκλωβισμένη στη Μητρόπολη καταγράφει με το κινητό της τις εφιαλτικές σκηνές, κάνει έκκληση για βοήθεια, ενώ η φωνή της «πνίγεται» από τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς. «Η κατάσταση είναι τραγική, ακούγονται συνέχεια φωνές έξω. Από το Μεγάλο Σάββατο στις 9.30 είμαστε κλεισμένοι στην Μητρόπολη. Έχουμε μόνο φόβο», λέει μιλώντας στον Alpha.
«Αυτή η πόρτα οδηγεί έξω, αλλά εκεί είναι ο στρατός. Η κατάσταση είναι χάλια. Πρέπει να φύγω από το παράθυρο, αλλά δεν είναι ασφαλές», αναφέρει η Αλεξάνδρα Καλημέρη, δείχνοντας τα πλάνα μέσα από την Μητρόπολη.
Δραματική είναι και η έκκληση του Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββα, ο οποίος έχει επίσης εγκλωβιστεί στο κτήριο.
Ειδικότερα ο Μητροπολίτης Νουβίας στις δηλώσεις του ανέφερε πως «δεν μπορούν να βγουν έξω, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης, με τους πυροβολισμούς να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα».
Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, προκάλεσε τον τραυματισμό δύο Ελλήνων από ρουκέτα που έπεσε κοντά σε εκκλησία μετά το τέλος της Λειτουργίας. Ο μητροπολίτης ενημέρωσε ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή και ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Ωστόσο, σημείωσε πως οι γιατροί αναμένουν να αποκτήσουν τα απαραίτητα υλικά προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις για την αφαίρεση των θραυσμάτων από τα πόδια του ενός και από την κοιλιακή χώρα του άλλου.
Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του «συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή. Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.
Προσπάθειες γίνονται από τον ΟΗΕ τόσο για την κατάπαυση του πυρός, όσο και για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ο στρατός του Σουδάν ενέκρινε πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξει ένα ασφαλές πέρασμα για επείγουσες ανθρωπιστικές περιπτώσεις για τρεις ώρες κάθε μέρα, αρχής γενομένης από τις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωση.
Στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης
Στη χώρα επικρατεί χάος από το Μεγάλο Σάββατο (15/4), όπου ξέσπασαν πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.
Ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση αποπειράθηκε να επιτεθεί σε διάφορες θέσεις των στρατευμάτων του, ενώ η RSF κατηγόρησε τον στρατό ότι αυτός προκάλεσε τις συγκρούσεις που ξέσπασαν.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της το προεδρικό μέγαρο, την κατοικία του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ.
Στην ανακοίνωση οι δυνάμεις RSF ανέφεραν ότι έχουν ακόμα τον έλεγχο άλλων δύο αεροδρομίων, καθώς και της στρατιωτικής βάσης στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν.
Πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση;
Τον Οκτώβριο του 2021 με πραξικόπημα στρατιωτικοί κύκλοι αποτελούμενοι κυρίως από Στρατηγούς ανέλαβαν την εξουσία στην χώρα. Επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου που έχει τις τύχες του Σουδάν στα χέρια του είναι ο Στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουράν.
Ο Αλ Μπουράν είναι και ο επικεφαλής του στρατού της χώρας. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου και νούμερο δύο στην ιεραρχία είναι ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο ο οποίος έχει δημιουργήσει την δική του στρατιωτική – παραστρατιωτική ομάδα την RSF.
Νταγκάλο και Μπουράν πρόσφατα συμφώνησαν να ενταχθούν στον τακτικό στρατό οι παραστρατιωτικοί της RSF με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλο και ο Νταγκάλο ισχυρίζεται πως οι δύο Στρατηγοί συμφώνησαν και για την αρχηγία του στρατεύματος. Η διαδοχή από την πλευρά του Μπουράν φαίνεται πως δεν ακολούθησε το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και το οποίο ουσιαστικά θα έδινε στο νούμερο δύο της διοίκησης όλη την δύναμη πυρός στην χώρα.
Σήμερα ουσιαστικά στο Σουδάν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στους δύο ισχυρότερους πραξικοπηματίες της χώρας, μία εξέλιξη για την οποία είχαν προειδοποιήσει οργανισμοί και διεθνείς οργανώσεις τους τελευταίους μήνες.