ΚΟΣΜΟΣ

Άμαχοι νεκροί από την έκρηξη βίας στο Σουδάν - Εκκλήσεις για τερματισμό του εμφυλίου

Εκτός ελέγχου μοιάζει να είναι η κατάσταση στο Σουδάν, με τις συγκρούσεις RSF και στρατού της χώρας AP/Marwan Ali

Εκτός ελέγχου μοιάζει να είναι η κατάσταση στο Σουδάν, με τις συγκρούσεις RSF και στρατού, την ώρα που οι τελευταίες πληροφορίες μεταφέρουν πως γίνονται μάχες ακόμα και μέσα στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης της χώρας.

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι είναι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν, όπως ανακοίνωσε ιατρική οργάνωση.

Το απόλυτο χάος επικρατεί στο Χαρτούμ την πρωτεύουσα του Σουδάν, καθώς η πανίσχυρη παραστρατιωτική ομάδα RSF (Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης) συγκρούεται με τον στρατό της χώρας και έχει καταλάβει σημαντικά κυβερνητικά κτήρια, σε μία κλιμάκωση της πολεμικής διαμάχης για την εξουσία της χώρας, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνομιλίες υπό ένα μεταβατικό σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών.

Οι δυνάμεις RSF υποστήριξαν ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ. Επίσης, υπό τον έλεγχο τους βρίσκονται άλλα δυο αεροδρόμια στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν.

Στον αντίποδα η πολεμική αεροπορία της χώρας δηλώνει ότι πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατά των παραστρατιωτικών την ώρα που οι συγκρούσεις γενικεύονται σε όλη τη χώρα.

Η πρώτη αντίδραση

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας από το Ανόι, έκανε λόγο για «εύθραυστη» κατάσταση, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα μιας συνολικής μετάβασης σε μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία των πολιτικών κομμάτων.

Μερικοί παίκτες «είναι ενδεχόμενο να ασκούν πιέσεις κατά της μετάβασης σε μία πολιτική διαδικασία» συμπλήρωσε ο Μπλίνκεν.

Σε πιο δραματικούς τόνους η τοποθέτηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Τζον Γκόντφρεϊ, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση ως «ουσιαστικά επικίνδυνη», ενώ κάλεσε άμεσα την υψηλόβαθμη ηγεσία να σταματήσει τις πολεμικές συγκρούσεις.

Σύμφωνα με μία μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters, πυροβολισμοί ακούγονταν στο ευρύτερο περιβάλλον των εγκαταστάσεων της τηλεόρασης.

Όπως έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσης του στρατού η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν διεξάγει επιχειρήσεις κατά των επιθέσεων των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Πλάνα τηλεοπτικού σταθμού παρουσίασαν ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει στον ουρανό της πρωτεύουσας Χαρτούμ, χωρίς το Reuters να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το αναφερόμενο τηλεοπτικό υλικό.

Κάλεσμα του Ζοζέφ Μπορέλ για τον άμεσο τερματισμό της βίας

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέφ Μπορέλ, κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις στην κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν να σταματήσουν άμεσα την άσκηση βίας, αναφέροντας σε μία ανάρτησή του στο Twitter πως όλο το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα είναι ασφαλές, ενώ έχει γίνει σχετική καταμέτρησή του.

Αναστολή πτήσεων της EgyptAir προς και από το Χαρτούμ για 72 ώρες

Η κρατική αεροπορική εταιρία της Αιγύπτου EgyptAir ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς και από το Χαρτούμ για 72 ώρες, μετά το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

Οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ξέσπασαν σήμερα με πυροβολισμούς να ακούγονται σε αρκετές περιοχές του Χαρτούμ, ενώ μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς και στις γύρω πόλεις.

Η άλλοτε κραταιά χώρα της Αφρικής

Εν τω μεταξύ, το Σουδάν μέχρι και το 2011 υπήρξε η μεγαλύτερη και κοινωνικά η πιο δεκτική χώρα της Αφρικής. Πριν από 12 χρόνια μεγάλο ποσοστό, κυρίως χριστιανών της χώρας, ζήτησε μέσω δημοψηφίσματος της ανεξαρτησία του.

Η Κυβέρνηση της χώρας αποδέχθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η χώρα διαιρέθηκε. Το Βόρειο τμήμα της χώρας αποτελείται κατά βάση από αραβικούς – μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Το Νότιο Σουδάν αποτελεί ανεξάρτητη οντότητα και παρά τις τότε «ευλογίες» του Βορείου τμήματος της χώρας η χώρα σπαράσσεται συχνά από εμφυλίους πολέμους οι οποίοι κυρίως αποσκοπούν στο ποιος ελέγχει τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Μέσα σε 12 χρόνια δύο γύροι εμφυλίου πολέμου στην περιοχή υπολογίζεται πως έχουν στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ μέχρι την σημερινή νέα «ανάφλεξη» στην Πρωτεύουσα της χώρας μαίνεται στα ανατολικά της χώρας σύρραξη που έχει εκτοπίσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια αμάχους και έχει στοιχίσει την ζωή σε 200.000 ανθρώπους.

Πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση;

Τον Οκτώβριο του 2021 με πραξικόπημα στρατιωτικοί κύκλοι αποτελούμενοι κυρίως από Στρατηγούς ανέλαβαν την εξουσία στην χώρα. Επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου που έχει τις τύχες του Σουδάν στα χέρια του είναι ο Στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουράν.

Ο Αλ Μπουράν είναι και ο επικεφαλής του στρατού της χώρας. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου και νούμερο δύο στην ιεραρχία είναι ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο ο οποίος έχει δημιουργήσει την δική του στρατιωτική – παραστρατιωτική ομάδα την RSF.

Νταγκάλο και Μπουράν πρόσφατα συμφώνησαν να ενταχθούν στον τακτικό στρατό οι παραστρατιωτικοί της RSF με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλο και ο Νταγκάλο ισχυρίζεται πως οι δύο Στρατηγοί συμφώνησαν και για την αρχηγία του στρατεύματος. Η διαδοχή από την πλευρά του Μπουράν φαίνεται πως δεν ακολούθησε το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και το οποίο ουσιαστικά θα έδινε στο νούμερο δύο της διοίκησης όλη την δύναμη πυρός στην χώρα.

Σήμερα ουσιαστικά στο Σουδάν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στους δύο ισχυρότερους πραξικοπηματίες της χώρας, μία εξέλιξη για την οποία είχαν προειδοποιήσει οργανισμοί και διεθνείς οργανώσεις τους τελευταίους μήνες.

Ποιοι είναι η RSF;

Η RSF (Δυνάμεις ταχείας επέμβασης) είναι η ισχυρότερη και πιο άρτια εξοπλισμένη
παραστρατιωτική οργάνωση στο Σουδάν. Η RSF έχει κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διωγμούς αλλά και σφαγές σε διάφορα σημεία τόσο εντός Σουδάν όσο και στο εξωτερικό. Η RSF έχει συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Λιβύη ενώ μέλη της φαίνεται πως εκτέλεσαν εν ψυχρώ 120 πολίτες στο κέντρο της Πρωτεύουσας Χαρτούμ κατά την διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης