ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Η άλλοτε κραταιά χώρα της Αφρικής σπαράσσεται από εμφυλίους και βία

AP Photo/Marwan Ali

Το Σουδάν μέχρι και το 2011 υπήρξε η μεγαλύτερη και κοινωνικά η πιο δεκτική χώρα της Αφρικής. Πριν από 12 χρόνια μεγάλο ποσοστό, κυρίως χριστιανών της χώρας, ζήτησε μέσω δημοψηφίσματος της ανεξαρτησία του. 

Η Κυβέρνηση της χώρας αποδέχθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η χώρα διαιρέθηκε. Το Βόρειο τμήμα της χώρας αποτελείται κατά βάση από αραβικούς – μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Το Νότιο Σουδάν αποτελεί ανεξάρτητη οντότητα και παρά τις τότε «ευλογίες» του Βορείου τμήματος της χώρας η χώρα σπαράσσεται συχνά από εμφυλίους πολέμους οι οποίοι κυρίως αποσκοπούν στο ποιος ελέγχει τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Μέσα σε 12 χρόνια δύο γύροι εμφυλίου πολέμου στην περιοχή υπολογίζεται πως έχουν στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ μέχρι την σημερινή νέα «ανάφλεξη» στην Πρωτεύουσα της χώρας μαίνεται στα ανατολικά της χώρας σύρραξη που έχει εκτοπίσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια αμάχους και έχει στοιχίσει την ζωή σε 200.000 ανθρώπους.

Πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση;

Τον Οκτώβριο του 2021 με πραξικόπημα στρατιωτικοί κύκλοι αποτελούμενοι κυρίως από Στρατηγούς ανέλαβαν την εξουσία στην χώρα. Επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου που έχει τις τύχες του Σουδάν στα χέρια του είναι ο Στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουράν.

Ο Αλ Μπουράν είναι και ο επικεφαλής του στρατού της χώρας. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου και νούμερο δύο στην ιεραρχία είναι ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο ο οποίος έχει δημιουργήσει την δική του στρατιωτική – παραστρατιωτική ομάδα την RSF.

Νταγκάλο και Μπουράν πρόσφατα συμφώνησαν να ενταχθούν στον τακτικό στρατό οι παραστρατιωτικοί της RSF με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλο και ο Νταγκάλο ισχυρίζεται πως οι δύο Στρατηγοί συμφώνησαν και για την αρχηγία του στρατεύματος. Η διαδοχή από την πλευρά του Μπουράν φαίνεται πως δεν ακολούθησε το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και το οποίο ουσιαστικά θα έδινε στο νούμερο δύο της διοίκησης όλη την δύναμη πυρός στην χώρα.

Σήμερα ουσιαστικά στο Σουδάν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στους δύο ισχυρότερους πραξικοπηματίες της χώρας, μία εξέλιξη για την οποία είχαν προειδοποιήσει οργανισμοί και διεθνείς οργανώσεις τους τελευταίους μήνες.

Ποιοι είναι η RSF;

Η RSF (Δυνάμεις ταχείας επέμβασης) είναι η ισχυρότερη και πιο άρτια εξοπλισμένη
παραστρατιωτική οργάνωση στο Σουδάν. Η RSF έχει κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διωγμούς αλλά και σφαγές σε διάφορα σημεία τόσο εντός Σουδάν όσο και στο εξωτερικό. Η RSF έχει συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Λιβύη ενώ μέλη της φαίνεται πως εκτέλεσαν εν ψυχρώ 120 πολίτες στο κέντρο της Πρωτεύουσας Χαρτούμ κατά την διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης