Το «αφεντικό» της Wagner προτείνει στη Μόσχα να θέσει τέλος στον πόλεμο
Ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων, Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρότεινε σε διαδικτυακή του ανάρτηση στη Μόσχα να θέσει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως έγραψε το «αφεντικό» της ομάδας, η Ρωσία κατάφερε να σκοτώσει «μεγάλο αριθμό Ουκρανών στρατιωτικής ηλικίας αλλά και να ωθήσει άλλους να εγκαταλείψουν τη χώρα».
Υπενθυμίζεται ότι οι μαχητές της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ κατέλαβαν άλλες δύο περιοχές στην ουκρανική πόλη του Μπαχμούτ, όπως μετέδωσαν σήμερα (15/4) τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.
Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την αναφορά.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναγκαστεί να υποχωρήσουν από μερικές περιοχές της αναφερόμενης πόλης, καθώς η Ρωσία επιχειρεί μία νέα επίθεση με ισχυρά πυρά πυροβολικού κατά τις τελευταίες δύο ημέρες, όπως ανέφερε χθες η Βρετανία, σε μία σχετική ενημέρωση για τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Hλεκτρονική στρατολόγηση με νόμο του Πούτιν
Νωρίτερα την Μ. Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τον νόμο που διευκολύνει την επιστράτευση των Ρώσων στις μονάδες του στρατού.
Το νομοσχέδιο επικυρώθηκε μέσα σε δύο ημέρες από την Κρατική Δούμα, την κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Βάσει του νέου νόμου, ένας έφεδρος θα μπορεί στο εξής να επιστρατευτεί μέσω μιας διαδικτυακής πύλης των ρωσικών δημόσιων υπηρεσιών ή ακόμη εάν η εντολή παραδοθεί σε έναν τρίτο.
Έως σήμερα, οι κλητεύσεις έπρεπε υποχρεωτικά να παραδίδονται με τα χέρια τους.
Ο πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν είχε διατάξει την επιστράτευση 300.000 εφέδρων τον Σεπτέμβριο του 2022, η υλοποίηση της οποίας ήταν συχνά χαοτική.
Η Μόσχα αναφέρει ότι επιστράτευσε τουλάχιστον 300.000 άνδρες πέρυσι για να ενισχύσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της στην Ουκρανία.
Παρότι το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι θέλει να ξεκινήσει ένα δεύτερο κύμα, πολλοί στη Ρωσία ανησυχούν, καθώς ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση.
Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να διώκει όσους αντιστέκονται, οι οποίοι κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης. Η εφορία, τα πανεπιστήμια και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί θα έχουν καθήκον να παρέχουν τα προσωπικά στοιχεία των επιστρατεύσιμων.
Η άρνηση να παρουσιαστούν στο γραφείο στρατολόγησης θα στερήσει κατά συνέπεια από τους Ρώσους τη δυνατότητα να εργαστούν ως επιχειρηματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, να λάβουν δάνεια ή να έχουν την κατοικία τους και το αυτοκίνητό τους.
Τα μέτρα αυτά αφορούν επίσης Ρώσους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και εργάζονται εξ αποστάσεως.
Η προηγούμενη επιστράτευση τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε προκαλέσει τη φυγή δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στο εξωτερικό.