ΚΟΣΜΟΣ

Βρείτε το μετεωρίτη και σας δίνουμε 25.000 δολάρια: «Κυνήγι θησαυρού» από μουσείο στις ΗΠΑ

Pixabay

Ένα μουσείο στο Μέιν προσφέρει 25.000 δολάρια για τα απομεινάρια ενός μετεωρίτη που διέσχισε τον ουρανό την περασμένη εβδομάδα προτού προσγειωθεί κοντά στα σύνορα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Η βολίδα, η οποία ήταν ορατή στο φως της ημέρας και προκάλεσε μια ηχητική έκρηξη, εντοπίστηκε από ραντάρ, επιτρέποντας στο Εργαστήριο Επιστήμης Έρευνας και Εξερεύνησης Αστρονομικών Υλικών της NASA (ARES) να υπολογίσει το «διασπαρμένο πεδίο» - όπου μπορεί να βρεθούν θραύσματα του μετεωρίτη - κοντά στο Καλαί, στο Μέιν.

Ο Ντάριλ Πιτ, επικεφαλής του τμήματος μετεωριτών στο Μουσείο Ορυκτών και Λίθων του Μέιν, είπε ότι ήθελε να μελετήσει τυχόν θραύσματα του μετεωρίτη, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το ηλιακό σύστημα. Η ανταμοιβή των 25.000 δολαρίων είναι για το πρώτο κομμάτι μετεωρίτη που βρέθηκε και ζυγίζει 1 κιλό ή περισσότερο. Ωστόσο, είπε ότι το μουσείο θα ήταν πρόθυμο να πληρώσει για οποιοδήποτε δείγμα «ανεξάρτητα από το μέγεθός του».

«Βρίσκοντας μετεωρίτες στα δάση του Μέιν. Δεν είναι το πιο απλό περιβάλλον. Είναι μια αραιοκατοικημένη περιοχή, αλλά όχι τόσο αραιοκατοικημένη, όσο εκεί που πέφτουν οι περισσότεροι μετεωρίτες – ο ωκεανός», σημείωσε ο Πιτ, σύμφωνα με το CNNi.

Σύμφωνα με τον Πιτ, σε όλο τον κόσμο, μόνο οκτώ έως 10 μετεωρίτες ανακτώνται κάθε χρόνο από τους εκατοντάδες που έχουν δει να πέφτουν στη Γη.

Η βολίδα, η οποία ήταν ορατή στο φως της ημέρας και προκάλεσε μια ηχητική έκρηξη, εντοπίστηκε από ραντάρ, επιτρέποντας στο Εργαστήριο Επιστήμης Έρευνας και Εξερεύνησης Αστρονομικών Υλικών της NASA (ARES) να υπολογίσει το «διασπαρμένο πεδίο» - όπου μπορεί να βρεθούν θραύσματα του μετεωρίτη - κοντά στο Καλαί, στο Μέιν (Πηγή: NASA)

Ένας μετεωρίτης που έπεσε σε δρόμο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021 αποδείχθηκε ότι ήταν ένας εξαιρετικά σπάνιος τύπος διαστημικού βράχου και τώρα αποτελεί μέρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο.

Ο μετεωρίτης του Μέιν ήταν ορατός για περισσότερα από τέσσερα λεπτά από τις 11.57 π.μ. ET το Σάββατο 8 Απριλίου, σύμφωνα με τη NASA. Οι άνεμοι μπορεί να μετέφεραν μικρότερους μετεωρίτες πέρα από τα σύνορα, στον Καναδά.

Όπως είπε ο Πιτ, ένας μετεωρίτης θα φαινόταν διαφορετικός από τους γύρω βράχους. Το εξωτερικό πιθανότατα θα ήταν μαυρισμένο - αφού θα είχε καβουρδιστεί από τη θερμότητα καθώς έπεφτε στην ατμόσφαιρα της Γης - ενώ το εσωτερικό θα είχε πιθανότατα διαφορετικό χρώμα. Μπορεί επίσης να περιέχει σίδηρο και επομένως να έλκεται από έναν μαγνήτη.

Το μουσείο πρόσφερε ανταμοιβή για έναν μετεωρίτη μια φορά στο παρελθόν. Ωστόσο, η αναζήτηση για θραύσματα ενός μετεωρίτη που φώτισε τον ουρανό στην περιοχή το 2016 δεν απέφερε καρπούς.

Αυτή τη φορά, ο Πιτ είπε ότι ήταν «συγκρατημένα αισιόδοξος» επειδή υπάρχουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες διαθέσιμες από δεδομένα ραντάρ και αναμένει μια «ισχυρή απάντηση» από τους κυνηγούς μετεωριτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης