Μετεγκατάσταση των αρκούδων του Τρεντίνο έπειτα από επίθεση σε 26χρονο, εξετάζει η Ιταλία
Ανανεώθηκε:
Μετά το θάνατο νεαρού που δέχτηκε επίθεση από μια αρσενική αρκούδα ενώ έκανε τζόκινγκ, η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει πολλές αρκούδες από το Τρεντίνο σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περίπου 100 καφέ αρκούδες ζουν σήμερα στις ορεινές, δασώδεις περιοχές του Τρεντίνο, αν και το αρχικό σχέδιο επανεισαγωγής τους στην περιοχή, τη δεκαετία του 1990, προέβλεπε ότι δεν θα ξεπερνούσαν τις 50.
Στις σπάνιες φορές που συναντιούνταν με ανθρώπους δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα, όμως στις 5 Απριλίου ένας 26χρονος σκοτώθηκε από μια αρσενική αρκούδα, προκαλώντας την οργή των κατοίκων και την ανησυχία των τοπικών αρχών.
Η αρκούδα που ευθύνεται για τον θάνατο του Αντρέα Πάπι εντοπίστηκε χάρη σε εξετάσεις DNA από δείγματα που ελήφθησαν από τη σορό του και πρόκειται να θανατωθεί.
Οι υπηρεσίες διαχείρισης της άγριας πανίδας εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να θανατώσουν και άλλες αρκούδες που θα μπορούσαν να συνιστούν κίνδυνο για τους κατοίκους.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζιλμπέρτο Πουικέτο και ο πρόεδρος της επαρχίας, ο Μαουρίτσιο Φουγκάτι, συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη για να εξετάσουν «ένα σχέδιο μετεγκατάστασης» μερικών αρκούδων από το Τρεντίνο σε άλλες περιοχές. Δεν διευκρίνισαν πόσες αρκούδες θα μεταφερθούν αλλού, ούτε σε ποιες περιοχές της Ιταλίας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον συνάδελφό του στο υπουργείο Εσωτερικών.
Σήμερα ζουν στην Ιταλία 120-200 αρκούδες, κυρίως στο Τρεντίνο και το Αμπρούτσο. Ο θάνατος του Πάπι από επίθεση αρκούδας είναι ο πρώτος που καταγράφεται στη χώρα εδώ και τουλάχιστον 150 χρόνια.
Η συνομοσπονδία αγροτικών οργανώσεων Coldiretti ζήτησε σήμερα να υιοθετηθεί «ένα εθνικό σχέδιο» για τη διαχείριση των αρκούδων, των λύκων και των αγριογούρουνων.