Γιατί έκανε πίσω ο Νετανιάχου στην αποπομπή του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ
Σε μία άκρως ασυνήθιστη κίνηση για τα πολιτικά δρώμενα του Ισραήλ, προχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας (10/04) ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως τελικώς αποσύρει την πρόταση αποπομπής του υπουργού Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκαλάντ, την οποία είχε επίσημα ανακοινώσει στις 26 Μαρτίου.
Ο Γκαλάντ σε συνέντευξη τύπου που είχε δώσει την ίδια ημέρα είχε επικρίνει την κίνηση της Κυβέρνησης στην οποία ανήκει και αφορά την αλλαγή των εξουσιών του ανωτάτου δικαστηρίου. Ο Γκαλάντ στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει είχε υπογραμμίσει πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η αποδυνάμωση του μοναδικού οργάνου ελέγχου του κοινοβουλίου να φέρει εσωτερική αναστάτωση και κοινωνικές – πολιτικές αναταραχές.
Μετά από 15 ημέρες στις οποίες ο Πρωθυπουργός δεν είχε αποστείλει το αίτημα αποπομπής στον υπουργό Άμυνας, πηγές από το περιβάλλον Νετανιάχου σημείωσαν πως ο πρωθυπουργός «παγώνει» την αποπομπή μέχρι να επέλθει ηρεμία στην χώρα.
Τελικώς την Δευτέρα το βράδυ έπραξε κάτι που κανένας άλλος δεν έχει κάνει από την θέση του Πρωθυπουργού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά την ομιλία του και αργότερα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο Νετανιάχου υπογράμμισε πως έλαβε αυτή την απόφαση καθώς ο ίδιος και ο Γκαλάντ στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο όλες τις τελευταίες έντονες ημέρες και παρά τις διαφωνίες τους είναι συνετό να συνεχίσουν να συνεργάζονται για το καλό της χώρας.
Στην ανακοίνωση Νετανιάχου θα περίμενε κανείς να είναι παρών και ο ίδιος ο Γκάλαντ κάτι το οποίο δεν συνέβη, αλλά ο υπουργός Άμυνας μέσω twitter έσπευσε να δηλώσει πως το καλό του Ισραήλ ξεπερνά τις όποιες προσωπικές διαφωνίες.
Η κίνηση Νετανιάχου όπως ήταν λογικό προκάλεσε έντονες επιθέσεις από την αντιπολίτευση με τον πρώην υπουργό Άμυνας και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπένι Γκάντς να χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό «κλαψιάρη».
Ο Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου που προωθεί η Κυβέρνησή του τονίζοντας πως οι αλλαγές είναι απαραίτητες προκειμένου η χώρα να είναι ασφαλής και να προχωρήσει σίγουρα στο μέλλον.
Σημειώνεται πως τους τελευταίους τρεις μήνες οι διαδηλώσεις σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ είναι μαζικές και ζητούν τόσο την απόσυρση του συγκεκριμένου νόμου όσο και την θέσπιση Συντάγματος στη χώρα.