ΚΟΣΜΟΣ

Σόου Ερντογάν με το Anadolu - Το πανάκριβο πλοίο κατέληξε πλωτό «ελικοδρόμιο»

Σόου Ερντογάν με το Anadolu - Το πανάκριβο πλοίο κατέληξε πλωτό «ελικοδρόμιο»
Yeni Safak

Με στόχο να κερδίσει «πόντους» εν όψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραλάβει αύριο (10/4) το ελικοπτεροφόρο «TCG Anadolu» που θα μεταφέρει μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει την αυριανή ημέρα ως «μεγάλη Δευτέρα» που «θα κάνει τη Γαλάζια Πατρίδα να δονείται».

Άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος, εδώ και καιρό είχε εντάξει το συγκεκριμένο πλοίο μέσα στα εξοπλιστικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του και το έχει εντάξει στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται καν για αεροπλανοφόρο, γιατί τελικά σε αυτό θα έχουν βάση μόνο μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ωστόσο ο φιλοκυβερνητικός Τύπος το παρουσιάζει ως το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας και το πρώτο στον κόσμο που θα μεταφέρει μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Anadolu, βίντεο του οποίου μετέδωσε το CNN Turk, κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της Τούζλα, έχει ύψος 58 μέτρα και μήκος 231 μέτρα.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB3 και το πρώτο μη επανδρωμένο πολεμικό αεροσκάφος «Κόκκινο Μήλο», θα μπορούν να προσνηωθούν και να απονηωθούν από το Anadolu. Χάρη στις μεγάλες δεξαμενές καυσίμων, το πλοίο μπορεί να διανύσει 9.000 μίλια χωρίς ανεφοδιασμό, μπορεί δηλαδή να είναι αυτόνομο σε πορεία για έναν μήνα.

Το τουρκικό ελικοπτεροφόρο

Το «αεροπλανοφόρο» ελλείψει κατάλληλων αεροσκαφών κατέληξε να βαπτιστεί «πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων», και μαρτυρά την αγωνία της Άγκυρας να περισώσει ό,τι μπορεί από ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που «ναυάγησε» στα νερά της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το TCG Anadolu προορίζονταν να γίνει η ναυαρχίδα του τουρκικού Στόλου. Το καμάρι της Άγκυρας όμως, δεν είναι παρά ένα «κενό» πλοίο που κόστισε ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2016 σε τουρκικά ναυπηγεία και ο σχεδιασμός του βασίζεται στο ισπανικό αεροπλανοφόρο Juan Carlos I. Αποτελεί μάλιστα τη μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μαδρίτη.

Στόχος της τουρκικής ηγεσίας, ήταν το Anadolu να αποτελέσει την πλατφόρμα από την οποία θα επιχειρούσαν τα υπερσύγχρονα F-35B κάθετης προσγείωσης. Όμως, η εμμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην απόκτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 που αποτελούν κίνδυνο για την αμυντική τεχνολογία του ΝΑΤΟ και οι στενές σχέσεις που ανέπτυξε το Λευκό Σαράι με το Κρεμλίνο, οδήγησαν στην οριστική αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Στην αγορά των εξοπλισμών δεν υπάρχει, προς το παρόν, άλλος τύπος μαχητικού αεροσκάφους που να μπορεί να επιχειρήσει από πλατφόρμες όπως το Anadolu και έτσι το πανάκριβο πλοίο κατέληξε να γίνει ένα πλωτό «ελικοδρόμιο».

Καμία ανησυχία

Το TCG Anadolu επρόκειτο να μεταφέρει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας μια πλωτή βάση επιχειρήσεων με πανίσχυρα αεροσκάφη και δυνατότητες μεταφοράς αρμάτων μάχης και Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το ελληνικό Επιτελείο γνώριζε τους σχεδιασμούς της Άγκυρας ήδη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και φρόντισε να λάβει τα μέτρα του ακόμη και για την περίπτωση που το Anadolu θα επιχειρούσε πράγματι ως αεροπλανοφόρο.

Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές μάλιστα, μεταφέρουν στο CNN Greece, ότι ένα πλοίο τέτοιου μεγέθους, στο «κλειστό» περιβάλλον του Αιγαίου, αποτελεί εύκολο στόχο. «Δεν είναι δυνατόν να αστοχήσεις, είναι τεράστιο και με περιορισμένες αμυντικές δυνατότητες» αναφέρουν χαρακτηριστικά.