Συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας για άρση εμποδίων στην εξαγωγή σιτηρών
Ανανεώθηκε:
Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν την Παρασκευή στην Άγκυρα πως πρέπει να αρθούν τα εμπόδια προκειμένου να διασφαλιστούν πιο ελεύθερες εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών και να καταστεί δυνατή η επέκταση, πέρα από τον επόμενο μήνα, της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και διασφαλίζει τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως ο ίδιος και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συζήτησαν την «αποτυχία» εφαρμογής των όρων της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.
Είπε επίσης πως η Ρωσία θα μπορούσε να εργαστεί εκτός της συμφωνίας, αν οι δυτικές χώρες διατηρήσουν τα εμπόδια, όπως τα χαρακτήρισε, στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, για τα οποία είπε πως γίνονται πιο σκληρά.
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο, διασφαλίζει την ασφαλή διέλευση σιτηρών και άλλων προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια παρά τον ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό.
Τον περασμένο μήνα η Ρωσία δήλωσε πως θα παρατείνει τη συμφωνία για άλλες 60 ημέρες, παρότι ο ΟΗΕ, η Ουκρανία και η Τουρκία πιέζουν για παράτασή της για άλλες 120.
Δίπλα στον Λαβρόφ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου πως η Τουρκία είναι δεσμευμένη στην παράταση της συμφωνίας πέρα από τα μέσα Μαΐου.
«Προσδίδουμε σημασία στη συνέχιση της συμφωνίας... όχι μόνο για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και για να σταματήσει η παγκόσμια επισιτιστική κρίση», είπε ο Τσαβούσογλου.
«Συμφωνούμε επίσης πως τα εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων πρέπει να απομακρυνθούν. Θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου η συμφωνία για τα σιτηρά να παραταθεί περαιτέρω», είπε.
Ο Λαβρόφ είπε πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τη συμφωνία για τα σιτηρά, την ενδεχόμενη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, τις συγκρούσεις στη Συρία και την Ουκρανία.
Αν και οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης, η Μόσχα λέει πως οι περιορισμοί στους τομείς των πληρωμών, της υλικοτεχνικής υποστήριξης και της ασφάλισης συνιστούν εμπόδιο.
Ο Λαβρόφ είπε πως οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων επηρεάστηκαν από την έλλειψη πρόσβασης σε ασφάλιση και στο διατραπεζικό σύστημα SWIFT.