ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο η «εξαφάνιση» του προέδρου της Τυνησίας: Όργιο φημών για την υγεία του

O πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σαγιέντ

Η απουσία σχεδόν δύο εβδομάδων του προέδρου της Τυνησίας Καΐς Σαγιέντ έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την υγεία του και την διαδοχή στη θέση του προέδρου, σε μια χώρα που γίνεται όλο και πιο αυταρχική από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Ο 65χρονος πρόεδρος δεν έκανε καμία δημόσια εμφάνιση μεταξύ 22 Μαρτίου και 3 Απριλίου. Ωστόσο επανεμφανίστηκε τη Δευτέρα μετά τον «συναγερμό» που σήμαναν η αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης για την «εξαφάνισή» του.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα της Τυνησιακής προεδρίας στο Facebook, ο Σάγιεντ εθεάθη να απευθύνεται στην πρωθυπουργό Νατζλά Μπούντεν, διαψεύδοντας με αυτό τον τρόπο φήμες για την κατάσταση της υγείας του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων ότι έχει υποστεί εγκεφαλικό.

«(Οι φήμες) είχαν φτάσει σε ένα επίπεδο παραφροσύνης που δεν έχουμε ξαναδεί στην Τυνησία», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις για κενό εξουσίας είχαν απώτερα κίνητρα. «Θέλουν (η αντιπολίτευση) να δημιουργήσουν κρίση μετά από κρίση… και να ανατρέψουν τις Αρχές», είπε σύμφωνα με το CNNi.

Παρά την επανεμφάνισή του, το μυστήριο για το πού βρίσκεται παραμένει άλυτο. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε επανειλημμένα στην «προσωρινή του απουσία» στο βίντεο διάρκειας 11 λεπτών, αλλά δεν είπε ποια ήταν η αιτία.

Ενώ ο Σάγιεντ υποβάθμισε την απουσία του, οι αναλυτές λένε ότι αποτελεί λόγο ανησυχίας το γεγονός ότι ο άνθρωπος που κατέχει πολλές εξουσίες, απουσιάζει ανεξήγητα για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Ραφίκ Αμπντεσαλέμ, από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Ennahda, έγραψε στο Twitter το Σάββατο ότι ο πρόεδρος νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο «μέσα σε απόλυτη μυστικότητα», χωρίς να αναφέρει πώς πήρε τις πληροφορίες.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την υγεία του προέδρου, ο υπουργός Υγείας της Τυνησίας Αλί Μουράμπιτ αποχώρησε την Κυριακή χωρίς να σχολιάσει, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το CNNi απευθύνθηκε στη προεδρία της Τυνησίας ωστόσο δεν έλαβε κάποιο σχόλιο για την υπόθεση.

Συχνές οι εξαφανίσεις αργηγών στη Βόρεια Αφρική

Οι εξαφανίσεις αρχηγών κρατών δεν είναι ασυνήθιστες στα αυταρχικά καθεστώτα της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε η Μόνικα Μαρκς, καθηγήτρια πολιτικών στη Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης του Άμπου Ντάμπι που επικεντρώνεται στην Τυνησία. Σημείωσε ότι στη γειτονική Αλγερία, ο πρώην πρόεδρος Abdelaziz Bouteflika, ο οποίος καθαιρέθηκε το 2019 μετά από μαζικές διαδηλώσεις, δεν εμφανιζόταν δημόσια για χρόνια.

Ωστόσο, η απουσία 13 ημερών του Σαγιέντ είναι η πρώτη για την Τυνησία εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, σημείωσε.

«Είναι η πρώτη φορά μετά την επανάσταση της Τυνησίας το 2011 για τη δημοκρατία που βλέπουμε έναν αρχηγό κράτους να εξαφανίζεται», είπε ο Μαρκς στο CNNi. «Αλλά δεν είναι καθόλου περίεργο δεδομένης της επιστροφής της Τυνησίας στη δικτατορία».

Ο Ahmed Nejib Chebbi, επικεφαλής του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας (NSF) της αντιπολίτευσης, ζήτησε τη Δευτέρα από την κυβέρνηση να σχολιάσει τις ανησυχίες για την υγεία του προέδρου, τονίζοντας τους κινδύνους ενός κενού στην προεδρία δεδομένων των εξουσιών που έχει συγκεντρώσει ο Σαγιέντ.

Κατήγγειλε την έλλειψη ενός λειτουργικού συστήματος που να διασφαλίζει την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας σε περίπτωση που ο πρόεδρος καταστεί ανήμπορος να σκήσει τα καθήκοντά του. «Υπάρχει ένα συνταγματικό κενό… και δεν θα καθίσουμε να παρακολουθούμε να το καλύπτει μια από τις (ξένες) δυνάμεις», είπε.

Επί του παρόντος δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο η Τυνησία θα μεταβιβάσει την εξουσία, έστω και προσωρινά, εάν ο πρόεδρος καταστεί ανίκανος, λένε οι αναλυτές.

«Είναι ένα γιγάντιο, αδιαφανές χάος», είπε ο Μαρκς, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος έχει περικυκλωθεί με «αντιδημοκρατικούς συναδέλφους που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να λύσουν τα εθνικά προβλήματα μέσω δημοκρατικών εκλογών».

Η χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει βυθιστεί σε μια οικονομική κρίση που ξεκίνησε με την πανδημία του Covid-19 και μια πολιτική κρίση από τον Ιούλιο του 2021, όταν ο Σάγιεντ διέλυσε την κυβέρνηση και ανέστειλε τις εργασίες του κοινοβουλίου σε μια κίνηση που οι επικριτές του χαρακτήρισαν «πραξικόπημα». Ωστόσο, η Τυνησία δεν διαθέτει μια ενοποιημένη αντιπολίτευση, λένε οι αναλυτές.

«Η δημοκρατική αντιπολίτευση της Τυνησίας, κατά του Σαγίντ παραμένει εξαιρετικά διχασμένη, ριζικά διασπασμένη», είπε ο Μαρκς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης