ΚΟΣΜΟΣ

Εξετάζεται η δημιουργία «κυβερνοασπίδας» στην ΕΕ, αναφέρει ο Τιερί Μπρετόν

Στιγμιότυπο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο AP Photo / Jean-Francois Badias

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εφοδιαστεί με μια «κυβερνοασπίδα», ένα σχέδιο που προβλέπεται να κοστίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.

«Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργηθεί μια 'ευρωπαϊκή κυβερνοασπίδα', η οποία θα βελτιώσει τον εντοπισμό των επιθέσεων σε προγενέστερο στάδιο. Σήμερα μπορεί να περάσει ένα διάστημα μέχρι και 190 ημερών από την αρχή της διάδοσης ενός malware (σ.σ.: κακόβουλο λογισμικό) και την έναρξη μιας επίθεσης», υπογράμμισε ο Μπρετόν.

Η επένδυση θα ανέλθει σε «πάνω από 1 δισεκ. ευρώ, ποσό τα δύο τρίτα του οποίου θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρώπη», διευκρίνισε προσθέτοντας πως θα παρουσιάσει στις 18 Απριλίου έναν ευρωπαϊκό κανονισμό, τον «Cyber Solidarity.

Με την ευκαιρία του Διεθνούς Φόρουμ για την Κυβερνοασφάλεια (FIC) που αρχίζει σήμερα στη Λίλλη, ο επίτροπος ανακοίνωσε την κατασκευή, ήδη από το 2024, «επιχειρησιακών κέντρων ασφαλείας» ώστε να ενισχυθεί η κυβερνοασφάλεια των κρατών μελών.

«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι κυβερνοεπιθέσεις έκαναν ένα άλμα 140% στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η αμοιβαιοποίηση και ο συντονισμός των δυνάμεών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθίστανται περισσότερο απαραίτητοι παρά ποτέ επειδή η απειλή θα επεκταθεί», υπογράμμισε.

«Όλως τυχαίως», οι δραστηριότητες αυτές αυξάνονται στις χώρες που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, πρόσθεσε σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.

Ο νέος κανονισμός θα ενθαρρύνει τις ενδιαφερόμενες χώρες να διεξάγουν επιθετικές ενέργειες μόλις διαπιστώνεται ο υπεύθυνος για μια επίθεση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εφοδιαστεί με ένα νομοθετικό οπλοστάσιο, όπως ο κανονισμός «Cyber Resilience Act», που ανακοινώθηκε στα τέλη της περυσινής χρονιάς και ορίζει κοινούς κανόνες αναφορικά με τα διασυνδεδεμένα αντικείμενα, ή η οδηγία NIS 2, η οποία προβλέπεται για το 2024 και επιβάλλει στις επιχειρήσεις νέες υποχρεώσεις σχετικά με την ασφάλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης