Διπλασιάζονται τα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία μετά την ένταξη της Φινλανδίας - Δείτε τον χάρτη
Ανανεώθηκε:
Η Φινλανδία έγινε επίσημα το 31ο μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) την Τρίτη, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στην ασφάλεια της βορειοανατολικής Ευρώπης που προσθέτει περίπου 1.300 χιλιόμετρα (830 μίλια) στα σύνορα της Συμμαχίας με τη Ρωσία.
Η ένταξη του σκανδιναβικού έθνους επισφραγίστηκε σήμερα Τρίτη (4/4) κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Παρόντες στην τελετή όπου ο υπουργός εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε την ένταξη της Φινλανδίας, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Η Φινλανδία έγινε σήμερα μέλος της αμυντικής συμμαχίας ΝΑΤΟ. Η εποχή της στρατιωτικής ουδετερότητας στην ιστορία μας έφτασε στο τέλος της. Μια νέα εποχή ξεκινά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η φινλανδική προεδρία.
«Κάθε χώρα μεγιστοποιεί την ασφάλειά της. Το ίδιο και η Φινλανδία. Ταυτόχρονα, η ένταξη στο ΝΑΤΟ ενισχύει τη διεθνή μας θέση και τα περιθώρια ελιγμών. Ως εταίρος, συμμετέχουμε ενεργά εδώ και πολύ καιρό στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Στο μέλλον, η Φινλανδία θα συμβάλει στη συλλογική αποτροπή και άμυνα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποτελεί πλήγμα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εδώ και καιρό, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, προσπαθούσε να υπονομεύσει τη Συμμαχία, και είχε ζητήσει από το μπλοκ να απέχει από περαιτέρω επέκταση.
Αντίθετα, η εισβολή στην Ουκρανία, οδήγησε τις αδέσμευτες Φινλανδία και Σουηδία να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και να αναζητήσουν προστασία εντός του ΝΑΤΟ, αν και τα μέλη της συμμαχίας, Τουρκία και Ουγγαρία έχουν μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας.
Την παραμονή της τελετής για την ένταξη της Φινλανδίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προανήγγειλε την έπαρση της φινλανδικής σημαίας για πρώτη φορά στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στο Βέλγιο, λέγοντας ότι «θα είναι μια καλή μέρα για την ασφάλεια της Φινλανδίας, της Σκανδιναβίας και του ΝΑΤΟ».
Προειδοποιήσεις από τη Ρωσία
Ωστόσο η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ δεν θα φέρει περισσότερη σταθερότητα στην Ευρώπη, ενώ δήλωσε ότι θα κλιμακώσει τις δυνάμεις της κοντά στη Φινλανδία εάν η συμμαχία στείλει στρατεύματα ή εξοπλισμό στο νέο μέλος της Συμμαχίας.
«Θα ενισχύσουμε τις στρατιωτικές μας ικανότητες στα δυτικά και τα βορειοδυτικά εάν τα μέλη του ΝΑΤΟ αναπτύξουν δυνάμεις και εξοπλισμό σε φινλανδικό έδαφος», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι η ένταξη της Φινλανδίας θα αναγκάσει τη Μόσχα «να λάβει αντίμετρα για να διασφαλίσει τη δική μας τακτική και στρατηγική ασφάλεια».
Μέχρι τώρα η Ρωσία μοιραζόταν περίπου 1.215 χιλιόμετρα (755 μίλια) χερσαίων συνόρων με πέντε μέλη του ΝΑΤΟ, ωστόσο, η ένταξη της Φινλανδίας υπερδιπλασιάζει τα χερσαία σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
Τι σημαίνει η ένταξη για τη Φινλανδία και το ΝΑΤΟ
Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εγγυάται στη Βόρεια Ευρώπη πρόσβαση στους πόρους ολόκληρης της Συμμαχίας σε περίπτωση επίθεσης.
Περιλαμβάνει την προστασία που προσφέρει η αρχή του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, η οποία ορίζει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε όλα τα μέλη, όρος που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της 30μελούς συμμαχίας από τότε που ιδρύθηκε το 1949 ως αντίβαρο στη Σοβιετική Ένωση.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ενσωματώνει επίσης καλύτερα τις φινλανδικές δυνάμεις στην εκπαίδευση των συμμάχων, καθώς τα στρατεύματα της χώρας θα συμμετέχουν τακτικά στις Νατοϊκές ασκήσεις υπό καθεστώς εταίρου.
Στη Φινλανδική Αμυντική Δύναμη χρησιμοποιούνται επίσης μερικά από τα ίδια οπλικά συστήματα με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών μαχητικών F/A-18, γερμανικής σχεδίασης κύριων αρμάτων μάχης Leopard και K9 Howitzers που χρησιμοποιούνται από τη Νορβηγία και την Εσθονία, μεταξύ άλλων.
Το Ελσίνκι έχει επίσης υπογράψει το πρόγραμμα μαχητικών stealth F-35, το οποίο θα επιτρέψει στην αεροπορία του να συνεργάζεται ομαλά με μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Πολωνίας, της Δανίας και της Ολλανδίας.
Μια έκθεση του Νοεμβρίου από το Wilson Center που εδρεύει στην Ουάσιγκτον απαριθμεί τρεις βασικούς τομείς με τους οποίους η Φινλανδία ενισχύει το ΝΑΤΟ: εφεδρικές δυνάμεις, πρόσβαση στην τεχνολογία και δυνάμεις πυροβολικού.
«Οι δυνάμεις πυροβολικού της Φινλανδίας είναι οι μεγαλύτερες και καλύτερα εξοπλισμένες στη Δυτική Ευρώπη», ανέφερε η έκθεση.
«Με περίπου 1.500 όπλα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων 700 πυροβόλων όπλων Howitzer, 700 βαρέων όλμων και 100 συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων, το φινλανδικό πυροβολικό έχει περισσότερη δύναμη πυροβολικού από ό,τι μπορούν να συγκεντρώσουν οι συνδυασμένοι στρατοί της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας», ανέφερε.
Όσον αφορά τις εφεδρικές δυνάμεις σημειώνεται ότι η Φινλανδία μπορεί να συγκεντρώσει 900.000 εφέδρους που έχουν εκπαιδευτεί ως στρατεύσιμοι στις ένοπλες δυνάμεις της. Η δύναμη των φινλανδικών δυνάμεων εν καιρώ πολέμου είναι 280.000 στρατιώτες.
Στην έκθεση σημειώνεται επίσης το ρεκόρ ασφάλειας που κατέχει ο κυβερνοχώρος της Φινλανδίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα φιλοξενεί τη Nokia, έναν «μεγάλο πάροχο υποδομής 5G» και έναν από τους τρεις μεγάλους παρόχους υποδομής 5G στον κόσμο, μαζί με τη σουηδική Ericsson και την κινεζική Huawei.
Σε αναμονή η Σουηδία
Η ένταξη της Φινλανδίας έρχεται μέρες αφότου το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε για την επικύρωση της ένταξης της χώρας, ξεπερνώντας το τελευταίο εμπόδιο και βάζοντας τέλος στις πολύμηνες καθυστερήσεις.
Η υποστήριξη των κυβερνητικών αξιωματούχων για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αυξήθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Όλα άλλαξαν όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», δήλωσε η απερχόμενη Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν τον περασμένο Απρίλιο. «Η νοοτροπία των ανθρώπων στη Φινλανδία και στη Σουηδία, άλλαξε δραματικά».
Το ΝΑΤΟ έχει μια πολιτική ανοιχτών θυρών, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε χώρα μπορεί να προσκληθεί να ενταχθεί εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αρκεί να είναι σε θέση και πρόθυμη να υποστηρίξει τις αρχές της ιδρυτικής συνθήκης της συμμαχίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες προσχώρησης, κάθε κράτος μέλος μπορεί να ασκήσει βέτο σε μια νέα χώρα από την ένταξη.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ χαιρέτισε τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά οι δύο χώρες Τουρκία και Ουγγαρία άρχισαν να καθυστερούν τη διαδικασία.
Στη συνέχεια, οι δύο χώρες άμβλυναν τη στάση τους για την ένταξη της Φινλανδίας, ανοίγοντας την πόρτα στην ένταξή της τον Μάρτιο, ενώ συνέχισαν να εμποδίζουν την αίτηση ένταξης της Σουηδίας.
Ωστόσο, οι ελπίδες για την Σουηδία δεν έχουν χαθεί. Τη Δευτέρα, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η ένταξη της Φινλανδίας είναι «από μόνη της κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε», προσθέτοντας ότι η ένταξή της είναι ένα καλό μήνυμα και για τη Σουηδία.
«Φέρνει τη Σουηδία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και την κάνει ακόμα πιο ασφαλή», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Ταυτόχρονα γιορτάζουμε και απολαμβάνουμε το γεγονός ότι η Φινλανδία είναι πλέον πλήρες μέλος, ενώ θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας».
Η συμμετοχή της Φινλανδίας στη Συμμαχία προκάλεσε επίσης εκκλήσεις από την Ουκρανία για ένταξη.
«Η ένταξη της Φινλανδίας είναι ένα σαφές μήνυμα ότι έχει έρθει η ώρα να αναθεωρηθούν οι παλιές στρατηγικές και οι παλιές αντιλήψεις και δεν υπάρχει καλύτερη λύση για τη διασφάλιση της ευρωατλαντικής ασφάλειας στο σύνολό της από την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, τον οποίο υποδέχτηκε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ την Τρίτη.
Finland joins NATO, doubling military alliance’s border with Russia in a blow for Putin