ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζουν την απεργία τους οι Σουηδοί πιλότοι

Συνεχίζουν την απεργία τους οι Σουηδοί πιλότοι
REUTERS

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν στα δρομολόγια της σκανδιναβικής εταιρείας SAS καθώς οι Σουηδοί πιλότοι συνεχίζουν την απεργία τους με μισθολογικά αιτήματα μετά τη νέα αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Σήμερα ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς και από το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες, τη Ζυρίχη, τη Γενεύη, την Αθήνα και το Δουβλίνο.

«Το συνδικάτο των Σουηδών πιλότων απέρριψε μια δεύτερη πρόταση του μεσολαβητή που είχε αποδεχθεί ο SAS», ανακοίνωσε η εταιρεία διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν τα μέλη του προσωπικού που είναι Δανοί και Νορβηγοί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η πλειοψηφία των περίπου 230 πτήσεων εσωτερικού και μεσαίων αποστάσεων, θα ακυρωθούν, επηρεάζοντας τις μετακινήσεις 27.000 επιβατών.

Η απεργία, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή από 400 πιλότους που έχουν τη βάση του στο αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης, πραγματοποιείται σε περίοδο αιχμής για την εταιρεία και επηρεάζει κυρίως τις πτήσεις τσάρτερ.

Η διοίκηση της SAS υποστηρίζει ότι όλα τα αιτήματα των πιλότων, που αφορούν επίσης συμβάσεις εργασίας που προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, θα οδηγούσε σε αύξηση 10% των δαπανών.

Από την πλευρά τους οι πιλότοι αναφέρουν ότι αποποιήθηκαν το 2012 την αναπροσαρμογή των όρων εργασίας τους προκειμένου ο αερομεταφορέας να ανακάμψει, "επιτρέποντάς του έτσι να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια".

Ο σουηδικός αερομεταφορέας δεν έχει ποσοτικοποιήσει δημόσια τις απώλειες από την απεργία, αλλά οι οικονομικοί αναλυτές τις υπολογίζουν σε τουλάχιστον 1,2 εκατομμύριο δολάρια ημερησίως.