ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Εξετάζεται το ενδεχόμενο κατεδάφισης του σπιτιού που γεννήθηκε ο Χίτλερ

GETTY IMAGES/ ideal image/ Johannes Simon / Stringer

Την κατεδάφιση του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ εξετάζει ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, προκειμένου αυτό να μην γίνει τόπος προσκυνήματος ή μνημείο που θα επισκέπτονται νεοναζιστές.

Το υπουργείο νοικιάζει το σπίτι από την ιδιοκτήτριά του από το 1972 και μέχρι το 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα Εργαστήρι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Ο ίδιος επεσήμανε ότι έχουν αποτύχει όλες οι έως τώρα προσπάθειες συνεννόησης με την ιδιοκτήτρια, ως προς τη δυνατότητες χρήσης και πώλησης του σπιτιού.

Η κατεδάφιση του κτιρίου “θα ήταν η καθαρότερη λύση”, εκτιμά ο υπουργός, η εκπρόσωπός του, ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτή η υποστήριξη αποτελεί προσωπική του άποψη και θα πρέπει να εξεταστεί εάν κάτι τέτοιο μπορεί από νομική άποψη να υλοποιηθεί.

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από τους ιδιοκτήτες του στο επίσημο κράτος, το δικαίωμα ιδιοκτησίας θα μεταβιβαστεί τώρα στην Αυστριακή Δημοκρατία μέσω κατάσχεσης, για την οποία στον ομοσπονδιακό νόμο που θα ψηφιστεί μετά την πραγματογνωμοσύνη και τις σχετικές διαδικασίες, θα προβλέπεται η καταβολή της ανάλογης αποζημίωσης.

Θα δοθεί έτσι ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια, που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό.

Το μόνο στοιχείο που συνδέει με το παρελθόν αυτό το σπίτι στη μικρή πόλη Μπραουνάου αμ Ιν στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, είναι η μαρμάρινη πλάκα από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μάουτχαουζεν, την οποία είχε τοποθετήσει το 1989 έξω από το σπίτι ο δήμος της πόλης, με χαραγμένο το μήνυμα “Ποτέ ξανά φασισμός. Στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών”.

Κάθε χρόνο την ημέρα των γενεθλίων του Χίτλερ, διοργανώνονται αντιφασιστικές διαδηλώσεις μπροστά στο σπίτι, ωστόσο αυτό δεν αποτρέπει, από την άλλη, τους οπαδούς του ναζισμού να προσέρχονται στη διάρκεια του χρόνου στο σημείο αυτό για ‘προσκύνημα’.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να απαλλαγεί η πόλη από τη μαύρη κηλίδα της “γενέτειρας του Χίτλερ”, το δημοτικό συμβούλιό της είχε αποφασίσει ομόφωνα πριν από έξι χρόνια να ανακαλέσει τον τίτλο του “επίτιμου δημότη” που φέρεται να είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1933.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης