Ένα εκατομμύριο λίρες πλήρωσε ο Ρίσι Σούνακ στην εφορία μέσα σε τρία χρόνια
Η Ντάουνινγκ Στριτ επέλεξε να δημοσιεύσει την Τετάρτη τα φορολογικά στοιχεία του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, την ώρα μάλιστα που ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας κατέθετε σε πολύωρη διαδικασία σε ειδική επιτροπή για το σκάνδαλο του «partygate».
Σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει καταβάλει 1 εκατομμύριο λίρες σε φόρους την τελευταία τριετία, έχοντας συνολικά έσοδα από ομόλογα και καταθέσεις που για το ίδιο διάστημα έφτασαν τα 4,7 εκατομμύρια λίρες.
Μόνο την περασμένη χρονιά, 2021- 2022 ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εμφάνισε έσοδα – καταθέσεις και κέρδη από μετοχές και ομόλογα συνολικού ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.
Σημειώνεται πως ο Ρίσι Σουνάκ πιέζεται να δημοσιοποιήσει τα οικονομικά του στοιχεία εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο από την περίοδο κατά την οποία είχε υποβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος των Συντηρητικών, μία μάχη που έχασε από την Λίζ Τρας.
Το αίτημα για δημοσιοποίηση των εισόδων και των φορολογικών του αρχείων, εντάθηκε λίγο αργότερα μετά τις αποκαλύψεις που ήθελαν την σύζυγό του, Akshata Murty, να διατηρεί το status μη μονίμου κατοίκου στο Ηνωμένο Βασίλειο και μοιραία η αμύθητη περιουσία της ίδιας και της οικογένειάς της στην Ινδία δεν υπόκεινται σε έλεγχο από τις Βρετανικές αρχές.
Ο Ρίσι Σούνακ παρά τις πιέσεις ακόμη και την περασμένη εβδομάδα, λίγο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι όπου είχε συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων είχε τονίσει πως: «είμαι πολύ απασχολημένος για να προχωρήσω στην δημοσιοποίηση των στοιχείων».
Τελικώς όπως αποδεικνύεται ο Ρίσι Σούνακ περίμενε την κατάλληλη στιγμή. Σήμερα σε μία ημέρα όπου τα τοπικά αλλά και παγκόσμια μέσα ασχολούνται με τον τρόπο που απάντησε στις δύσκολες ερωτήσεις της επιτροπής ελέγχου της Βουλής ο Μπόρις Τζόνσον, ο Σούνακ δημοσιοποίησε τα οικονομικά τις τελευταίας τριετίας.
Σημειώνεται πως δεν είναι υποχρεωτικό για τους πρωθυπουργούς στην Βρετανία να δημοσιοποιούν την οικονομική τους δραστηριότητα αλλά ο Σούνακ είχε κατά την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός υποστηρίξει πως η δική του διακυβέρνηση θα στηριχθεί στην διαφάνεια.
Ο προηγούμενος πρωθυπουργός που είχε πράξει κάτι ανάλογο ήταν ο επίσης συντηρητικός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά τις αποκαλύψεις για την εξωχώρια εταιρεία του πατέρα του ο οποίος περιλαμβανόταν στα Panama Papers.