Tίμησαν με γραμματόσημο τη βραβευμένη με Νόμπελ και Πούλιτζερ, Τόνι Μόρισον
Ανανεώθηκε:
Μία σπουδαία μορφή της Αφρο-αμερικανικής λογοτεχνίας, την Τίνα Μόρισον, τίμησαν με γραμματόσημο τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία.
Αφορμή ήταν η παρουσίαση του forever stamp, γραμματοσήμου του οποίου η τιμή θα παραμένει πάντοτε ίδια, στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.
«Στα με τέχνη δημιουργημένα μυθιστορήματά της, εξερεύνησε τις ποικίλες φωνές και τις πολύπλευρες εμπειρίες των Αφρο-αμερικανών και πρόσθεσε μια ζωτικής σημασίας αφρο-αμερικανική φωνή στην αμερικανική λογοτεχνία», ανέφεραν για την λογοτέχνιδα.
Πολλά πεζογραφήματά της υπάρχουν στη γλώσσα μας, με τελευταίο το «Ρετσιτατίβο» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο από τις Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά.
Η τελετή στις αρχές του μήνα ήταν μια από τις πολλές εκδηλώσεις που φιλοξενεί φέτος για τη συγγραφέα, η οποία απεβίωσε το 2019 σε ηλικία 88 χρονών, το πανεπιστήμιο.
Μεταξύ αυτών την έκθεση «Toni Morrison: Sites of Memory» και συμπόσιο για την επιρροή της στην αμερικανική κουλτούρα.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η Oprah Winfrey - η οποία είχε πρωταγωνιστήσει στην κινηματογραφική μεταφορά του «Beloved» το 1998 και έχει επιλέξει τέσσερα μυθιστορήματα της Μόρισον για το Oprah's Book Club, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον Αμερικανό συγγραφέα - ανέφερε: «Τα βιβλία της Τόνι Μόρισον βρίσκονται σε τόσα πολλά από τα σπίτια μας και παραμένουν ζωντανά στις καρδιές μας επειδή λειτούργησε σαν καταλύτης για γενιές αναγνωστών στο διάβα των χρόνων να καταλάβουν τη δύναμη της ανάγνωσης και των λέξεων».
Σε επιστολή τους, ο Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ τόνισαν: «Η Τόνι είπε θεμελιώδεις αλήθειες για τη χώρα μας και την ανθρώπινη κατάσταση, αλλά δεν αντικατόπτρισε απλώς αυτό που είναι αλήθεια. Βοήθησε γενιές Μαύρων Αμερικανών να οραματιστούν εκ νέου το εφικτό».
Ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος είχε απονείμει το 2012 στην Τόνι Μόρισον το Presidential Medal of Freedom, την υψηλότερη διάκριση για πολίτη των ΗΠΑ.