ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι Αιγύπτιοι καλούνται να φάνε πόδια κοτόπουλου

(AP Photo/Na Son Nguyen)

Δραματική είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο, η οποία αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση, με τους πολίτες να πασχίζουν να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Μάλιστα, η πολιτεία στις πιο πρόσφατες διατροφικές συμβουλές προτείνει στους πολίτες το μαγείρεμα ποδιών κοτόπουλου - ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη μέρος του πουλιού που συνήθως προορίζεται ως υπολείμματα για σκύλους και γάτες.

Αυτή η σύσταση έχει προκαλέσει οργή και εντείνει την κριτική στην κυβέρνηση, αναφέρει το BBC.

Πολλές χώρες μάχονται με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, αλλά η Αίγυπτος είναι μια από αυτές που υποφέρουν περισσότερο, καθώς αυτός κυμαίνεται τον Μάρτιο στο 30%.

Για πολλούς ανθρώπους, είδη που προηγουμένως ήταν βασικά προϊόντα, όπως το μαγειρικό λάδι και το τυρί, έχουν γίνει πολυτέλειες που δεν είναι προσιτές. Οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί μέσα σε λίγους μήνες.

«Τρώω κρέας μία φορά το μήνα ή δεν το αγοράζω καθόλου. Αγοράζω κοτόπουλο μία φορά την εβδομάδα», λέει η Wedad, μια μητέρα τριών παιδιών γύρω στα εξήντα. «Σήμερα, ακόμη και ένα αυγό πωλείται για 0,16 δολάρια.

Μέρος της αιτίας που η Αίγυπτος δυσκολεύεται είναι ότι βασίζεται πολύ σε εισαγόμενα τρόφιμα και όχι στην εγχώρια γεωργία για να θρέψει τον τεράστιο πληθυσμό της που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια άτομα.

Ακόμα και το σιτάρι για να ταΐσει τα κοτόπουλα του αποστέλλεται.

Για πάνω από 12 μήνες πέρυσι, η αιγυπτιακή λίρα έχασε το ήμισυ της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Έτσι, τον Ιανουάριο, όταν η κυβέρνηση υποτίμησε ξανά το νόμισμα, αυτό ώθησε το κόστος των εισαγωγών όπως τα σιτηρά πολύ υψηλότερα.

Πριν από ένα χρόνο, η Wedad ζούσε άνετα με τη μηνιαία σύνταξη της. Θα περιέγραφε τον εαυτό της ως μεσαία τάξη. Τώρα, όπως και πολλοί άλλοι Αιγύπτιοι, αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα.

Σήμερα, έχει μαζέψει αρκετά χρήματα για να αγοράσει λίγο κοτόπουλο.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα λάθη της κυβέρνησης έχουν επιδεινώσει πολύ την ήδη κακή κατάσταση.

Η δύναμη και η επιρροή της προεδρίας, του στρατού, των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών έχει αυξηθεί όσο ο πρόεδρος Σίσι ήταν επικεφαλής, σύμφωνα με τον Τίμοθι Καλντάς, πολιτικό οικονομολόγο στο think tank The Tahrir Institute for Middle East Policy.

Ο Καλντάς λέει ότι αυτό συνέβη μέσω της επέκτασης των επιχειρήσεων που ανήκουν στο καθεστώς, για παράδειγμα με τον στρατό, με κρατικές συμβάσεις για τεράστια έργα υποδομής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης