Κουλέμπα: Οι χώρες που δεν υποστήριξαν την Ουκρανία θα λογοδοτήσουν μελλοντικά
Ανανεώθηκε:
Οι χώρες που «κακομεταχειρίστηκαν την Ουκρανία» θα λογοδοτήσουν μετά το τέλος του πολέμου, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντμίτρο Κουλέμπα.
Σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στο BBC είπε ότι η επιλογή που έκανε κάθε έθνος μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας «θα ληφθεί υπόψη για την οικοδόμηση μελλοντικών σχέσεων». Προειδοποίησε επίσης ότι οι καθυστερήσεις των δυτικών παραδόσεων όπλων θα κοστίσουν ζωές στην Ουκρανία.
Ο Κουλέμπα μίλησε ακόμα για το πώς πιστεύει ότι θα τελειώσει ο πόλεμος, τον ρόλο της Κίνας, αλλά και την απογοήτευσή του που ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έχει επισκεφτεί ακόμη την εμπόλεμη χώρα του.
Αν και η Ουκρανία έχει λάβει στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη από τις δυτικές δυνάμεις μετά την εισβολή της Ρωσίας, πολλές χώρες στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική έχουν μείνει στο περιθώριο. Μερικές είναι ιστορικά προσφιλείς στη Ρωσία, άλλες ανησυχούν για το οικονομικό κόστος του πολέμου και άλλες πιστεύουν ότι η Δύση παρατείνει άσκοπα τις μάχες.
Ωστόσο, ο Κουλέμπα κατέστησε σαφές ότι οι χώρες που απέτυχαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία τώρα - αυτές, όπως είπε, που «συμπεριφέρθηκαν άσχημα κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου και κακομεταχειρίστηκαν την Ουκρανία», θα πληρώσουν ένα τίμημα στο μέλλον.
Η Ουκρανία μπορεί να εξαρτάται από τη δυτική βοήθεια και στρατιωτική υποστήριξη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και έτσι η διπλωματική της αποδοκιμασία μπορεί να μην ανησυχεί ορισμένες χώρες. Όμως, σε καιρό ειρήνης, οι τεράστιες εξαγωγές σιτηρών, της δίνουν σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα σε μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου.
«Αν κάποιος στον κόσμο πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε αυτή ή η άλλη χώρα - ή αντιμετώπισε την Ουκρανία στην πιο σκοτεινή στιγμή της ιστορίας της - δεν θα ληφθεί υπόψη στην οικοδόμηση μελλοντικών σχέσεων, αυτοί οι άνθρωποι απλώς δεν ξέρουν πώς λειτουργεί η διπλωματία» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος είναι μια εποχή που πρέπει να κάνεις μια επιλογή. Και κάθε επιλογή έχει καταγραφεί».
«Θέλουμε οι εταίροι να δράσουν πιο γρήγορα»
Ο Κουλέμπα είπε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν υποστήριξαν στρατιωτικά την Ουκρανία αρκετά γρήγορα επειδή δεν ήταν έτοιμοι για μια σύγκρουση ίδιας κλίμακας με αυτής του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Θέλουμε οι εταίροι να δράσουν πιο γρήγορα», είπε. «Και αν μια παράδοση αναβληθεί για μια μέρα, σημαίνει ότι κάποιος θα πεθάνει στην πρώτη γραμμή. Σημαίνει ότι κάποιος που θα μπορούσε να ήταν ακόμα ζωντανός, θα πεθάνει».
Πουθενά η ζήτηση για πυρομαχικά δεν ήταν μεγαλύτερη από ό,τι στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις αντέχουν για περισσότερους από επτά μήνες ενάντια στις επαναλαμβανόμενες ρωσικές προσπάθειες κατάληψής της.
Αυτό, είπε ο Κουλέμπα, ήταν «πολύ βαρύ συναισθηματικά» λόγω των απωλειών που υπέστη. Αλλά αν έπεφτε το Μπαχμούτ, τότε θα ακολουθούσαν άλλες πόλεις: «Για να σώσουμε ζωές εκεί… πρέπει να πολεμήσουμε στο Μπαχμούτ όσο μπορούμε», σημείωσε.
«Κάθε πόλεμος τελειώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
Δεν υπήρχε κανένα σημάδι, είπε, ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί τον τερματισμό των μαχών, αλλά πρόσθεσε: «Κάθε πόλεμος τελειώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων... Αλλά ο στόχος μου ως υπουργός Εξωτερικών είναι να διασφαλίσω ότι η Ουκρανία θα φτάσει στο τραπέζι μετά από μια καθοριστική επιτυχία στο πεδίο της μάχης».
Και αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία του ισχυρότερου δυνατού συνασπισμού υποστήριξης, μια συμμαχία που πιστεύει ότι δεν περιλαμβάνει τον Πάπα. Ο Κουλέμπα είπε ότι δεν είναι εκείνος, αλλά ο Θεός που θα κρίνει τον Άγιο Πατέρα, αλλά σημείωσε: «Λυπούμαστε βαθιά που ο Πάπας δεν βρήκε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου».
Ο ρόλος Κίνας και ΗΠΑ
Η Κίνα, επίσης, έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στην έκκληση της Ουκρανίας για μια συνάντηση μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρόλο που το Πεκίνο επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι ο Σι θα επισκεφθεί τη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα.
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ είπε ότι ο πρόεδρός του ήταν έτοιμος για μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Σι, ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι η Κίνα βρίσκεται εκεί… τη στιγμή που είναι έτοιμη να οπλίσει τη Ρωσία».
Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένοι αναλυτές εικάζουν ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία ενδέχεται να μειωθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Όμως ο Κουλέμπα είπε: «Νομίζω ότι μπορούμε να επιβιώσουμε από οποιαδήποτε φωνή των Ρεπουμπλικανών» και επέμεινε: «Η μεγαλύτερη πολυτέλεια που απολαμβάνει η Ουκρανία στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η δικομματική υποστήριξη τόσο στα στρατόπεδα των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών».
Ως κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας του, ο Ντμίτρο Κουλέμπα παραμένει συγκρατημένα βέβαιος ότι η Ουκρανία μπορεί να διατηρήσει την υποστήριξη των συμμάχων που μετρούν: αυτών που παρέχουν απτή υποστήριξη.
Παράλληλα, συμπληρώνει πως η Ουκρανία έχει έναν κρίσιμο παράγοντα με το μέρος της: «Ιστορικά, η Ουκρανία υποτιμήθηκε άδικα και λυπάμαι που χρειάστηκε μια αιματοχυσία και ένας καταστροφικός πόλεμος για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος πόσο ψύχραιμοι είμαστε».
«Και θα είμαστε πάντα ψύχραιμοι. Απλά σας πήρε πολύ χρόνο για να το καταλάβετε», κατέληξε.