ΚΟΣΜΟΣ

Πόσα μέτωπα αντέχουν οι ΗΠΑ;

Πόσα μέτωπα αντέχουν οι ΗΠΑ;
Θα περίμενε κάποιος πως το μόνο που μένει είναι οι ανακοινώσεις για επίσημη είσοδο στον «Ψυχρό πόλεμο» του 21ου αιώνα AP Photo/Alex Brandon

Πριν από έναν μήνα πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν, κατασκοπευτικά κατά την Ουάσιγκτον - μετεωρολογικά κατά το Πεκίνο- μπαλόνια. Λίγες ημέρες αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωνε πως ένα τελευταίας τεχνολογίας αμερικανικό υποβρύχιο θα εκτελεί για τουλάχιστον τρία χρόνια περιπολίες στον Ειρηνικό.

Στο ενδιάμεσο Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία αλλά και Βρυξέλλες ανακοίνωσαν πως το TikTok δεν θα βρίσκεται σε καμία κυβερνητική ή βουλευτική συσκευή καθώς οι κίνδυνοι «κατασκοπίας» από το Πεκίνο δεν είναι απλά υπόθεση…

Με όλα τα παραπάνω θα περίμενε κάποιος πως το μόνο που μένει είναι οι ανακοινώσεις για επίσημη είσοδο στον «Ψυχρό πόλεμο» του 21ου αιώνα. Το Πεκίνο προς το παρόν αρκείται σε δηλώσεις στις οποίες τονίζει πως οι Αμερικανικές κινήσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα άκρα και ξεκαθαρίζει πως σήμερα δεν υπάρχει τρόπος εάν η κατάσταση «ξεφύγει» το χάσμα να γεφυρωθεί.

Οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν είναι γεγονός πως έχουν ανοίξει όσα μέτωπα ήταν είτε «ναρκωμένα» είτε εις βάρος των ΗΠΑ κατά την Προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Κίνα και Ρωσία το αντίπαλο δέος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ξεκάθαρο πως αντιμετωπίζονται ως απειλές και όχι ως «σύμμαχοι» ή έστω συνοδοιπόροι. Το ερώτημα που γεννάται είναι εάν οι σημερινές ΗΠΑ μπορούν να τα βάλουν και με τους δύο και μάλιστα ταυτόχρονα.

Το οικονομικό κλίμα είναι ένα ζήτημα το οποίο φαίνεται πως πιέζει τόσο το Πεκίνο όσο και την Ουάσιγκτον. Η «μαύρη» λίστα στην οποία ο αναπτυγμένος δυτικός κόσμος βάζει τα τεχνολογικά προϊόντα του γίγαντα της Ανατολής είναι σίγουρο πως δεν θα διευκολύνουν την κατάσταση καθώς η απάντηση σήμερα είναι βέβαιο πως θα υπάρξει.

Προς το παρόν «ψίθυροι» και όχι επίσημα χείλη κάνουν λόγο για δεκάδες σημαντικές εταιρείες startup στην Silicon Valley με μεγάλη μάλιστα δυναμική οι οποίες μπορεί να εμφανίζονται στον χάρτη ως ουδέτερες αλλά έχουν σημαντική ενίσχυση από κινεζικά κεφάλαια… Σε τέτοιο επίπεδο είναι ακόμη και οι φήμες που θέλουν το Πεκίνο να κηρύσσει οικονομικό πόλεμο στις ΗΠΑ σε περίπτωση «ατυχήματος» ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους στόλους του πλανήτη στον Ειρηνικό. Ο «κόκκινος δράκος» κρατά – κραδαίνει ουσιαστικά – ακόμη το χαρτί της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ρωσίας στον πόλεμο που μαίνεται στα Ουκρανικά εδάφη.

Στην «καυτή πατάτα» της διαχείρισης της Κίνας πληθαίνουν οι φωνές – κυρίως από την Συντηρητική πτέρυγα του πολιτικού συστήματος – που κάνουν λόγο για κινήσεις ανάφλεξης και όχι προόδου. Το Οβάλ γραφείο φαίνεται όμως πως επιλέγει συνειδητά σήμερα την ρήξη έστω και σε πρώτο επίπεδο από την συνδιαλλαγή.

Με τις κινήσεις των ΗΠΑ μοιάζει να χαράσσεται και πάλι μία γραμμή, για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση. Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και ελάχιστοι πιστεύουν πως τα δύο μέρη θα συνεχίσουν να τις τηρούν και να τις υπερασπίζονται. Στο τέλος της διαδρομής μένει να φανεί πόσα ανοιχτά μέτωπα αντέχουν να έχουν οι ΗΠΑ και όχι οι σύμμαχοί τους.