Στη Δικαιοσύνη καταφεύγουν οι γονείς στην Ινδονησία για το άνοιγμα των σχολείων στις 5:30 το πρωί
Ανανεώθηκε:
Ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα σε σχολεία της Ινδονησίας, σύμφωνα με το οποίο τα μαθήματα ξεκινούν στις 5:30 το πρωί, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους γονείς της νησιωτικής χώρας, οι οποίοι έχουν κινηθεί δικαστικά για την απόσυρσή του.
Νωρίς κάθε πρωί σε ορισμένες πόλεις της Ινδονησίας, στην Άπω Ανατολή νυσταγμένοι έφηβοι φαίνονται να περπατούν στους δρόμους καθώς πηγαίνουν προς το σχολείο.
Στο αμφιλεγόμενο πιλοτικό πρόγραμμα στην πόλη Κούπανγκ, πρωτεύουσα της ινδονησιακής επαρχίας Ανατολικής Νούσα Τενγκάρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της δωδέκατης τάξης σε δέκα λύκεια ξεκινούν τα μαθήματα στις 5:30 π.μ., με στόχο η ημέρα να ξεκινά πολύ νωρίτερα, σύμφωνα με το Guardian.
Οι αρχές αναφέρουν ότι το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο από τον κυβερνήτη Βίκτορ Λαϊσκοντάτ, αποσκοπεί στην ενίσχυση της πειθαρχίας των παιδιών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους γονείς, τα παιδιά επιστρέφουν εξαντλημένα στο σπίτι.
Σημειώνεται ότι, τα σχολεία στην Ινδονησία κανονικά ξεκινούν μεταξύ 7:00 και 8:00 π.μ.
Οι επιδράσεις στην ενέργεια, τη συμπεριφορά και την ασφάλεια των παιδιών
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο, πρέπει να φεύγουν από το σπίτι όσο είναι ακόμα σκοτάδι. Δεν μπορώ να το δεχτώ. Διακυβεύεται η ασφάλειά τους όταν είναι σκοτεινά και ήσυχα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων η μητέρα ενός 16χρονου, Ράμπου Ατα.
Η κόρη της Γιουρήκα πρέπει να ξυπνήσει στις 4:00 το πρωί για να ετοιμαστεί και να πάει με ένα μηχανάκι στο σχολείο. «Τώρα κάθε φορά που φτάνει στο σπίτι, είναι εξουθενωμένη και κοιμάται αμέσως», πρόσθεσε η Ατα. Το σχολείο συνήθως τελειώνει περίπου στις 15.30 μ.μ. στην Ινδονησία.
«Δεν έχει καμία σχέση με την προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Μάρσελ Ρόμποτ, ειδικός στην εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο «Nusa Cendana». Ο ίδιος συμπλήρωσε δε, ότι, μακροπρόθεσμα η στέρηση ύπνου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών και των μαθητριών και να προκαλέσει αλλαγή στη συμπεριφορά τους. «Θα κοιμούνται μόνο για λίγες ώρες και αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους. Θα τους προκαλέσει, επίσης άγχος που κάλλιστα μπορεί να μετατραπεί επιθετική συμπεριφορά», σημείωσε.
Το ινδονησιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kompas αναφέρει ότι ο Διαμεσολαβητής της Ινδονησίας ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση να παρέμβει στη δίκη, η οποία διεξάγεται από τον Φεβρουάριο.
Εκκλήσεις για την αναθεώρηση του προγράμματος έχει απευθύνει στην κυβέρνηση, τόσο το υπουργείο Ενδυνάμωσης Γυναικών και Παιδικής Προστασίας, όσο και η ινδονησιακή Επιτροπή Παιδικής Προστασίας, αναφέρει το «Kompas».
Μάλιστα, η απόφαση αυτή, φαίνεται πως αντιβαίνει το πόρισμα μιας μελέτης του 2014 που είχε δημοσιευθεί από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η οποία είχε συστήσει στους μαθητές και τις μαθήτριες του γυμνασίου και του λυκείου να ξεκινούν τα μαθήματα στις 8:30 π.μ. ή αργότερα, για να έχουν αρκετό χρόνο για ύπνο.
Παράλληλα, η αλλαγή του ωραρίου αμφισβητήθηκε και από ντόπιους νομοθέτες, οι οποίοι ζήτησαν από την κυβέρνηση την ακύρωσή του.
Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει την πολιτική αυτή παρά την κριτική που έχει δεχθεί, ενώ, μάλιστα το έχει επεκτείνει σε τοπικές εκπαιδευτικές μονάδες όπου και οι δημόσιοι υπάλληλοι πηγαίνουν στις δουλειές τους επίσης στις 5:30 π.μ.
Η Ρένσυ Σισίλια Πελοκίλλα, η οποία εργάζεται ως δημόσια υπάλληλος, εν αντιθέσει με τους επικριτές της αλλαγής ανέφερε ότι «είμαι έτοιμη να συμμορφωθώ με τον κανονισμό και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ».