ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Άμεση παράδοση πυρομαχικών ζητά ο Κίεβο από τη Γερμανία

Πόλεμος Ουκρανία: Άμεση παράδοση πυρομαχικών ζητά ο Κίεβο από τη Γερμανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag ζητάει από την κυβέρνηση της Γερμανίας να επιταχύνει τις παραδόσεις πυρομαχικών και να αρχίσει να εκπαιδεύει χειριστές της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε μαχητικά AP Photo

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag ζητάει από την κυβέρνηση της Γερμανίας να επιταχύνει τις παραδόσεις πυρομαχικών και να αρχίσει να εκπαιδεύει χειριστές της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε μαχητικά αεροσκάφη δυτικών τύπων.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλέμπα, οι ελλείψεις πυρομαχικών, ειδικά του πυροβολικού, είναι το «υπ’ αριθμόν ένα» πρόβλημα στην προσπάθεια των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων να απωθήσουν τα στρατεύματα της Ρωσίας, που εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια πριν από έναν χρόνο και πλέον, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της Μπιλντ, υπογραμμίζει πως γερμανικές κατασκευάστριες όπλων τον διαβεβαίωσαν κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τον περασμένο μήνα πως είναι έτοιμες να κάνουν παραδόσεις, αλλά περιμένουν η κυβέρνηση να υπογράψει συμβάσεις.

«Το πρόβλημα επομένως έγκειται στην κυβέρνηση», κρίνει ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Ο κ. Κουλέμπα αναφέρει πως δεν αναμένει να δοθούν άμεσα στη χώρα του δυτικά αεροσκάφη, όπως ζητεί το Κίεβο εδώ και καιρό. Όμως, προσθέτει, πρέπει να αρχίσει η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων το ταχύτερο, ώστε να είναι έτοιμοι μόλις ληφθεί απόφαση.

Αν η Γερμανία εκπαιδεύσει ουκρανούς χειριστές θα στείλει «σαφές μήνυμα για την πολιτική δέσμευσή της», προσθέτει.

Εξάλλου, ο Ντμίτρο Κουλέμπα διαβεβαιώνει πως ο ουκρανικός στρατός θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την Μπαχμούτ, πόλη που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των μαχών στο Ντονμπάς τους τελευταίους έξι μήνες. «Αν αποσυρόμασταν από την Μπαχμούτ, τι θα άλλαζε; Η Ρωσία θα την καταλάμβανε και μετά θα συνέχιζε την επίθεση εναντίον της Τσάσιβ Γιαρ, και κάθε πόλη μετά την Μπαχμούτ θα είχε την ίδια τύχη».

Ερωτηθείς για πόσο ακόμη οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να κρατήσουν την πόλη, αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.