Κάνει πίσω η κυβέρνηση της Γεωργίας: Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο «ξένων πρακτόρων»
Αποσύρει η κυβέρνηση της Γεωργίας το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων», όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (9/3), έπειτα από δύο νύχτες διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε το εν λόγω νομοσχέδιο, με τους επικριτές του να αναφέρουν ότι είναι εμπνευσμένο από έναν παρόμοιο ρωσικό νόμο και αντιπροσωπεύει μια στροφή της χώρας προς τον αυταρχισμό.
Σημειώνεται ότι, η κυβέρνηση της Γεωργίας είχε αποφασίσει, για άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, να προωθήσει ένα «ρωσικού τύπου» νομοσχέδιο, στο οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ, όποια εταιρεία, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού ακόμη και δημοσίου δικαίου, Μη κυβερνητική Οργάνωση ή δημοσιογραφικός οργανισμός έχει έσοδα που ποσοστιαία ξεπερνούν το 20% και προέρχονται εκτός χώρας, έχει την ταμπέλα του «ξένου πράκτορα».
Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως «αποσύρει χωρίς όρους το νομοσχέδιο το οποίο υποστηρίξαμε χωρίς καμιά επιφύλαξη». Επικαλείται την ανάγκη να μειωθεί «η αντιπαράθεση» στην κοινωνία.
Το κοινοβούλιο έδωσε την αρχική έγκρισή του την Τρίτη (7/3), όμως δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια έξω από το κοινοβούλιο, κάτι που έκαναν και πάλι την Τετάρτη (8/3).
Υπενθυμίζεται ότι, οι συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών ήταν άγριες, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων, αντλιών νερού και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το σχέδιο νόμου, που φέρει τη στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» και τις θέτει υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.
Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό νόμο του 2012 ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε. Αναφέρουν πως ο νόμος σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη Γεωργία.
Μιλώντας από το Βερολίνο την Τρίτη (7/3), ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι οι προτεινόμενες διατάξεις για ξένους πράκτορες πληρούν τα «ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα».
«Το μέλλον της χώρας μας δεν ανήκει και δεν θα ανήκει σε ξένους πράκτορες και υπηρέτες ξένων χωρών», δήλωσε.
Το κυβερνών κόμμα, το οποίο λέει ότι θέλει να ενταχθεί η Γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορεί τους επικριτές του νομοσχεδίου ότι αντιτίθενται στη Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία, έναν από τους πιο σεβαστούς και ισχυρούς θεσμούς της χώρας.