ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το Μπαχμούτ είναι κομβικό τόσο για την Ρωσία όσο και για την Ουκρανία

AP photo

Η πόλη του Μπαχμούτ στα ανατολικά της Ουκρανίας βρίσκεται στο ρωσικό στόχαστρο τους τελευταίους τουλάχιστον έξι μήνες. Από τις τελευταίες 180 ημέρες πολέμου τουλάχιστον τις μισές οι Ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε θέση άμυνας και προσπαθούν να υπερασπιστούν την πόλη η οποία βάλλεται από τρία διαφορετικά σημεία.

Ο Δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε πρόσφατα πως δεν υπάρχει ούτε ένα κτίριο που να μην έχει πληγεί από ρωσικά χτυπήματα. Αυτό αρκεί για να κατανοήσει κάποιος πως στην συγκεκριμένη περιοχή γίνονται χωρίς αμφιβολία οι σκληρότερες μάχες από την έναρξη του Ουκρανικού πολέμου. Ακόμη και η μαρτυρική Μαριούπολη, που ουσιαστικά «μονοπώλησε» τις προσπάθειες των ρωσικών και ρωσόφωνων δυνάμεων τους πρώτους τρεις μήνες της εισβολής είχε την στιγμή που παραδόθηκαν και οι τελευταίοι μαχητές του Άζοφσταλ «σφυγμό», καθώς περισσότεροι από 100.000 άμαχοι βρίσκονταν έστω και εγκλωβισμένοι στην περιοχή.

Παρά τις «συστάσεις» του «μάγειρα» του Πούτιν και ιδιοκτήτη της Wagner, Πριγκόζιν προς την ουκρανική διοίκηση να εκκενώσει από στρατό και αμάχους την πόλη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε πως κανένας δεν θα υποχωρήσει από την περιοχή και πως άμεσα στην πόλη θα φτάσουν σημαντικές ενισχύσεις με δυνάμεις και οπλισμό προκειμένου άμεσα να αντεπιτεθούν. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως το Μπάκμουτ κάθε άλλο παρά «αδιάφορο» είναι στρατηγικά για τους Ουκρανούς, όπως κυρίως δυτικά μέσα αναφέρουν το τελευταίο διάστημα που οι Ρώσοι κερδίζουν έδαφος στην περιοχή.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απόλυτη γνώση του πόσοι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους στο σημείο και όμως αποφασίζει πως δεν υπάρχει περιθώριο υποχώρησης. Μπορεί οι Ουκρανικές δυνάμεις να μην έχουν ανακοινώσει νεκρούς και τραυματίες στην περιοχή αλλά αυτό έσπευσε να το κάνει το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας. Σύμφωνα με τους Ρώσους περισσότεροι από 11.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους στην περιοχή μόνο τον Φεβρουάριο, 40% περισσότεροι από τον Ιανουάριο. Άγνωστο παραμένει πόσες χιλιάδες είναι οι νεκροί για τους Ρώσους τόσο από την Wagner όσο και από το τακτικό στρατό.

Το Μπαχμούτ είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία που έχει υψόμετρο. Μικροί λόφοι στο κέντρο των οποίων έχει χτιστεί η πόλη δίνουν πλεονέκτημα σε όποιον την ελέγχει καθώς μπορεί να χαρτογραφεί τις κινήσεις του αντιπάλου για πολλά χιλιόμετρα. Μία ρωσική κατάκτηση του σημείου θα δώσει πέρα από ηθική «τόνωση» και συγκριτικό πλεονέκτημα στην επερχόμενη αντεπίθεση που εδώ και καιρό σχεδιάζει το στρατιωτικό επιτελείο της Μόσχας. Η επιμονή επίσης του Κρεμλίνου στο συγκεκριμένο σημείο ουσιαστικά αναγκάζει και τις Ουκρανικές δυνάμεις να παραμείνουν καθώς σε περίπτωση υποχώρησης θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην εξωθηθούν σε διάσπαση των δυνάμεών τους σε πολλά μέτωπα τα οποία θα επιδιώξει να ανοίξει η Μόσχα με αφετηρία το Μπάκμουτ.

Εάν τελικά οι ουκρανικές δυνάμεις ηττηθούν στην περιοχή θα το κάνουν μόνο με αντίστοιχα μεγάλες απώλειες για τους Ρώσους. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως στο συγκεκριμένο πεδίο η αναλογία νεκρών για τους Ρώσους είναι επταπλάσιες αυτές των Ουκρανών. Εάν το Κίεβο καταφέρει να συντηρήσει αυτό τον ρυθμό μέχρι να έχει υπεροπλία σε πολεμικά συστήματα τότε είναι πιθανό να έχει αυξημένες πιθανότητες επιτυχημένης αντεπίθεσης σε κάθε επίπεδο και πεδίο καθώς το μοναδικό δυνατό χαρτί του Πούτιν σήμερα είναι οι αριθμοί σε αμιγώς στρατιωτικές δυνάμεις.

Η έκβαση της σκληρότερης μάχης στην Ουκρανίας, μέχρι την επόμενη, παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη, αυτό που είναι όμως βέβαιο είναι πως ο ιστορικός του μέλλοντος θα την μνημονεύσει πιθανότατα ως σημείο καμπής για το νικητή του πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης