ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ στέλνει στο Κίεβο σύστημα πρόωρης ενημέρωσης πυραυλικών χτυπημάτων

Το ίδιο σύστημα χρησιμοποιεί το Ισραήλ για τους πυραύλους που εκτοξεύονται από τα Παλαιστινιακά εδάφη AP Photo/Vadim Belikov, File

Η επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών του Ισραήλ, Ιλάι Κοέν τον περασμένο μήνα στο Κίεβο μπορεί να μην έγινε πρώτη είδηση στα διεθνή μέσα, αλλά είναι με σιγουριά μία επίσκεψη, που φέρνει αλλαγές συσχετισμών στις δυνάμεις που εμπλέκονται στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο κ. Κοέν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και συζήτησαν για αρκετές ώρες τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ και η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου μπορεί να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο κ. Κοέν στις αποσκευές του φαίνεται πως είχε κάτι περισσότερο από ανθρωπιστική βοήθεια, που το Ισραήλ στέλνει στα πλαίσια της ουδέτερης στάσης που κρατά εδώ και έναν χρόνο. Οι ισραηλινές αρχές πρότειναν στους Ουκρανούς την προσφορά συστήματος πρόωρης πρόβλεψης πυραυλικών χτυπημάτων το οποίο και οι ίδιοι χρησιμοποιούν για τους πυραύλους από τα Παλαιστινιακά εδάφη. Πρόκειται για το λογισμικό Red Alert το οποίο μέσα από δεδομένα που λαμβάνει από ραντάρ και άλλα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης από την μία μέσω εφαρμογής ενημερώνει τους πολίτες για επικείμενη απειλή και από την άλλη έχει την δυνατότητα αυτοματοποιημένα να ενεργοποιήσει τις σειρήνες αεράμυνας και από την άλλη να εκπέμψει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ενημερωτικά μηνύματα.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στο να εντοπίζει επίσης το μέγεθος της απειλής αλλά και το σημείο στο οποίο θα χτυπήσουν οι πύραυλοι. Η αλήθεια είναι πως τις σειρήνες σήμερα σε ολόκληρη την Ουκρανία την ενεργοποιούν τα συστήματα της αεράμυνας και πως οι Ρώσοι χρησιμοποιούν κυρίως πυραύλους cruise οι οποίοι αλλάζουν πορεία αφού εκτοξευθούν. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι μία σημαντική αλλαγή στάσης από το Ισραήλ το οποίο μπορεί και σήμερα να επιμένει πως δεν μπορεί να δώσει τον «σιδηρούν θόλο» στο Κίεβο, αλλά έχει κάνει ένα βήμα που πλέον δεν το κατατάσσει στους ουδέτερους.

Το συγκεκριμένο σύστημα το οποίο ο Πρόεδρος Ζελένσκι αποδέχθηκε, θα εγκατασταθεί για αρχή στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και μέσα στους επόμενους μήνες και σε άλλες κομβικές πόλεις στην ουκρανική επικράτεια. Ζελένσκι και Κοέν συμφώνησαν επίσης πως θα εντείνουν τις διμερείς τους επαφές και πως η επικοινωνία τους θα αποκτήσει πιο «έντονη» υπόσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης