ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Τριγμοί στο ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης – Η αντίδραση Ερντογάν

Παρά τις απώλειες, η αντιπολίτευση σκοπεύει να ανακοινώσει την Δευτέρα (6/3) τον κοινό υποψήφιό της, που θα βρεθεί απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές (AP Photo/Burhan Ozbilici)

«Θολό» είναι το προεκλογικό σκηνικό στην Τουρκία, μετά την αποχώρηση της ηγέτιδος του «Καλού κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, την ώρα που τα έξι κόμματα προσπαθούσαν να συμφωνήσουν σε έναν υποψήφιο που θα αμφισβητήσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πιο κρίσιμες εκλογές.

Εάν τα κόμματα δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν τους τριγμούς τις επόμενες ημέρες, η ρωγμή στο στρατόπεδό τους είναι πιθανό να παίξει υπέρ του Ερντογάν, ο οποίος θεωρείται ασυνήθιστα ευάλωτος λόγω του διψήφιου πληθωρισμού και της κριτικής για την απάντησή του στους καταστροφικούς σεισμούς τον περασμένο μήνα που σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι ποια πορεία θα ακολουθήσει η Ακσενέρ και αν θα βάλει η ίδια υποψηφιότητα ή θα ορίσει κάποιον άλλον.

Στον απόηχο της αποχώρησης της Ακσενέρ, η «συμμαχία των 5», πλέον, κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου (4/3), δηλώνοντας «αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της προς την ίδια κατεύθυνση, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές και στόχους της».

Σε αυτό το πλαίσιο, το ενιαίο μέτωπο που έχει συγκροτηθεί ως το αντίπαλο δέος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως ανανέωσε τη δέσμευσή του στις αρχές που είχε υιοθετήσει εν ενόψει των τουρκιών προεδρικών εκλογών του Μαΐου, μετά από την πεντάωρη συνεδρίαση των ηγετών του.

Παρά τις απώλειες, η αντιπολίτευση σκοπεύει να ανακοινώσει την Δευτέρα (6/3) τον κοινό υποψήφιό της, που θα βρεθεί απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές.

Σημειώνεται πως, το ζήτημα του υποψηφίου ήταν εκείνο που προκάλεσε διαφωνίες και εν τέλει την αποχώρηση της Ακσενέρ από τη συμμαχία, καθώς είχε θέσει βέτο στην υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αντίθετα, είχε αντιπροτείνει τον Δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς ή τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Ωστόσο, οι εναλλακτικές αυτές δεν φαίνεται να ήταν δυνατόν να ευοδωθούν, καθώς και οι δύο προτεινόμενοι από την ηγέτιδα του Καλού κόμματος έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους στον επικεφαλής του CHP, στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ερντογάν: «Κάθισαν, τα είπαν, διαλύθηκαν»

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε σκωπτικά την αποχώρηση της Ακσενέρε από τη «συμμαχία των 6» της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Demirören, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «το είχαμε πει μήνες πριν. Θυμηθείτε. Είχαμε πει το γνωστό ιρανικό ρητό «κάθισαν, συνομίλησαν, διαλύθηκαν». Αυτό και συνέβη».

Αναφορικά με τις διαρροές που μπορεί να προκύπτουν από το ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης, έσπευσε, να συμπληρώσει πως το κυβερνών κόμμα, «το AKP δεν έχει καμία πρόθεση να μαζέψει τα «πετραδάκια τους», απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις φήμες που θέλουν το «Καλό κόμμα» της Ακσενέρ να συμμαχεί με το AKP του Ερντογάν.

Τα διλλήματα της αντιπολίτευσης

Ένα από τα κεντρικά διλήμματα για την αντιπολίτευση ήταν εάν θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου, έναν υποτιμημένο 74χρονο πρώην γραφειοκράτη που ηγήθηκε του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για περισσότερο από μια δεκαετία, έναντι του συναδέλφου του, και δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκτέμ Ιμάμογλου.

Με το παρατσούκλι «Τούρκος Γκάντι» για το ταπεινό του στυλ, στον Κιλιτσντάρογλου πιστώνονται ευρέως οι πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες του κόμματός του, αναφέρει το Politico.

Ωστόσο, οι αναλυτές αμφισβήτησαν την ικανότητα του Κιλιτσντάρογλου να θέσει μια πραγματική πρόκληση στον Ερντογάν και οι πολιτικές του νίκες δεν αντανακλώνται στα ποσοστά αποδοχής του. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μόνο το 40 τοις εκατό του τουρκικού πληθυσμού ήταν ικανοποιημένο με την εκλογή του ως κύριο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Ιμάμογλου, 52 ετών, ο οποίος έβαλε τέλος σε 25 χρόνια διακυβέρνησης του AKP στην Κωνσταντινούπολη όταν εξελέγη το 2019, θα μπορούσε να έχει είναι ένας πιο δυναμικός υποψήφιος.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 31 μηνών τον περασμένο Δεκέμβριο για προσβολή μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας, παρεμποδίζοντας τις πιθανότητές του να είναι υποψήφιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης