ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Ιρλανδία: Συμφωνία Ευρώπης - Ηνωμένου Βασιλείου για αλλαγές στο Brexit

Ποιες είναι οι παράγραφοι «κλειδί» της αρχικής συμφωνίας που  επαναδιαπραγματεύτηκε η Κυβέρνηση Σούνακ; AP / Dan Kitwood

Η συμφωνία οριστικής αποχώρησης από την Ένωση της Μεγάλης Βρετανίας που παρέδωσε στον Βρετανικό λαό, αλλά και υπέγραψε με τις Βρυξέλλες ο Μπόρις Τζόνσον, διήρκησε μόλις δύο χρόνια.

Μετά από διαπραγματεύσεις, αλλά και απειλές για οικονομικό και εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στο «νησί» και την Ένωση των 27, σήμερα Δευτέρα (27/2) φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία για κάποιες αλλαγές στο αρχικό κείμενο.

Οι αλλαγές αυτές μπορεί να μην είναι ακόμη γνωστές αλλά είναι βέβαιο πως η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σήμερα έδωσε λύση σε έναν «βραχνά» που στραγγάλιζε την εύθραυστη οικονομία της Βρετανίας. Αυτό το ζήτημα δεν είναι άλλο από την ρύθμιση των συνόρων, αλλά κυρίως των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο περιλαμβάνεται η Βόρειος Ιρλανδία και η Ιρλανδία η οποία εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ.

Καθοριστικής σημασίας, πέρα από την διατύπωση των αλλαγών, θα είναι τόσο η στάση του Ενωτικού κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας, όσο και όσα θα πυροδοτήσουν στο εσωτερικό των Συντηρητικών οι ενέργειες από εδώ και πέρα του Μπόρις Τζόνσον και του σκληρού πυρήνα όσων στηρίζουν το αρχικό σχέδιο για το Brexit.

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

Αναλύσεις θα υπάρξουν εκατοντάδες το αμέσως επόμενο διάστημα, από το απόγευμα και μετά όταν ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου στην οποία θα προσπαθήσει από την μία να παρουσιάσει τις αλλαγές στον βρετανικό λαό και από την άλλη να κατευνάσει τις εντονότατες ενστάσεις που διατυπώνονται από το εσωτερικό του κόμματός του.

Ποιες είναι όμως οι παράγραφοι «κλειδί» της αρχικής συμφωνίας, που η Κυβέρνηση Σούνακ επαναδιαπραγματεύτηκε;

  1. Ο ρόλος τους Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Όπως έχει σήμερα η κατάσταση η Βόρειος Ιρλανδία έχει αποδεχθεί κάποιους εμπορικούς όρους της Ευρώπης παρά το γεγονός πως έχει αποχωρήσει μαζί με την Βρετανία από την ΕΕ. Η Βρετανία αποδεχόμενη αυτή την κατάσταση φαίνεται να ζητά ως δικαστική αρχή επίλυσης διμερών ζητημάτων να μην είναι τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Από όσα βγαίνουν μέσω πηγών από τη συνάντηση Σούνακ – Φον Ντερ Λάιεν οι
    Βρυξέλλες δεν θα κάνουν πίσω.
  2. Λόγος και ρόλος στην Βουλή της Βορείου Ιρλανδίας. Με όσα συμβαίνουν με την σύμφωνη αλλά
    και «άφωνη» συναίνεση Βρετανίας και ΕΕ σε εμπορικό επίπεδο ανάμεσα σε Βόρεια Ιρλανδία και Ιρλανδία το κοινοβούλιο της πρώτης ζητά πιο ενεργό ρόλο και συμμετοχή στις διαδικασίες. Πιθανότατα να έχει λάβει το ευρωπαϊκό «ναι» υπό όρους και για αυτό η στάση του DUP να εμφανίζεται πλέον ως στάση αναμονής από στάση απόσχισης που οι Ενωτικοί προέτασσαν πριν από μερικές ώρες.
  3. Το εμπόριο. ΕΕ και Βρετανία φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει τα εμπορεύματα που
    προορίζονται για την ενδοχώρα και περνούν από την Ιρλανδία (ΕΕ) στην Βόρεια Ιρλανδία να
    επανέλθουν σε καθεστώς ελεύθερη (προ Brexit) εποχής τουλάχιστον στο κομμάτι των ελέγχων.
    Η δημιουργία «πράσινης γραμμής» για τα συγκεκριμένα εμπορεύματα αναμένεται να
    δημιουργηθεί άμεσα στα σύνορα Ιρλανδίας – Βορείου Ιρλανδίας – Βρετανίας. Συγκεκριμένοι έμποροι – διαπιστευμένοι ουσιαστικά με την Ένωση – θα μπορούν να αξιοποιούν τον συγκεκριμένο διάδρομο.
  4. Φορολογία. Στην Βόρειο Ιρλανδία σήμερα εφαρμόζεται ΦΠΑ στα ευρωπαϊκά πρότυπα σε εμπορεύματα και υπηρεσίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ζητήσει επαναφορά στα Βρετανικά πρότυπα κάτι που μένει να φανεί εάν έχει συμφωνηθεί όπως επίσης και σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα αποφασιστεί να εφαρμοστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης