ΚΟΣΜΟΣ

Αφροδίτη, Δίας και Σελήνη στον ουγγρικό ουρανό - Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Αφροδίτη, Δίας και Σελήνη στον ουγγρικό ουρανό - Εντυπωσιακές φωτογραφίες
Η Σελήνη είναι πιο φωτεινή και ακολουθεί η Αφροδίτη και ο Δίας, ενώ ο Άρης και ο Κρόνος είναι λιγότερο ορατοί ΑΠΕ - ΜΠΕ/ EPA / Peter Komka

Μαγευτικές εικόνες κατέγραψε ο φωτογράφος του EPA Peter Komka στην Ουγγαρία το βράδυ της Τετάρτης (22/02) στον ουρανό του Σαλγκόταριαν στη βορειοανατολική χώρα.

Πριν ανατείλει ο Ήλιος, κατέγραψε με το φακό του τη Σελήνη, και τους πλανήτες Δία και Αφροδίτη. Η Σελήνη είναι πιο φωτεινή και ακολουθεί η Αφροδίτη και ο Δίας.

Ποιοι πλανήτες θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι έως τις 6 Μαρτίου

Ο Ερμής είναι πολύ κοντά στον Ήλιο και δεν είναι ορατός αυτή τη στιγμή. Από την Γη, ο μικροσκοπικός πλανήτης θα περάσει πίσω από τον Ήλιο (ανώτερη σύνοδος) στις 17 Μαρτίου και θα εμφανιστεί ξανά στον βραδινό ουρανό μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Η Αφροδίτη είναι το πιο φωτεινό αστέρι που λάμπει στα νοτιοδυτικά 30 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου. Αριστερά της Αφροδίτης και ελαφρώς πιο αμυδρά φαίνεται ο πλανήτης Δίας

Το σούρουπο, μόλις αρχίσει να νυχτώνει την 1η Μαρτίου, η Αφροδίτη και ο Δίας βρίσκονται σε σύνοδο, μόλις ½ μοίρες μεταξύ τους. Μετά την 1η Μαρτίου, οι δύο πλανήτες αλλάζουν θέση, με την Αφροδίτη να βρίσκεται πάνω αριστερά από τον Δία.

Στις 21 Φεβρουαρίου το σούρουπο, η λεπτή σεληνιακή ημισέληνος βρισκόταν 7 μοίρες κάτω από την Αφροδίτη, ενώ το απόγευμα της επόμενης ημέρας, 22 Φεβρουαρίου, η Σελήνη φώτιζε 1 ½ μοίρα κάτω από τον Δία.

Στη συνέχεια, ο Άρης απομακρύνεται από τη Γη, αλλά παραμένει φωτεινός, έχοντας μια πιο πορτοκαλί απόχρωση. Ο Κόκκινος Πλανήτης εμφανίζεται ψηλά στον ουρανό μόλις βραδιάσει, λάμπει σχεδόν 70 μοίρες ψηλά στο νότο και εξαφανίζεται κάτω από τον δυτικό-βορειοδυτικό ορίζοντα κατά τις 2:00 τα ξημερώματα. Το βράδυ της 27ης προς την 28η Φεβρουαρίου, η σελήνη μεγαλώνει και πλησιάζει σε 1/3 μοίρες τον Άρη.

Ο Δίας εμφανίζεται κατά το λυκόφως περίπου 25 μοίρες πάνω από τον δυτικό-νοτιοδυτικό ορίζοντα και εξαφανίζεται στα δυτικά μετά τις 8:00 το βράδυ.

Ο Κρόνος, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο δεν είναι ορατός. Ο Δακτυλιωτός πλανήτης πέρασε πίσω από τον Ήλιο (σύνδεση) στις 16 Φεβρουαρίου και θα αναμένεται να εμφανιστεί ξανά στα τέλη Μαρτίου στα ανατολικά-νοτιοανατολικά το ξημέρωμα.