ΚΟΣΜΟΣ

Στεφανής: Ανησυχητική η αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας από τη συνθήκη «New Start»

Στεφανής: Ανησυχητική η αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας από τη συνθήκη «New Start»
Τι σηματοδοτεί η κίνηση για τα πυρηνικά και ποια είναι τα κίνητρα της ομιλίας Πούτιν IN TIME / ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ανησυχίες εγείρει η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχής της στη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων «New START», σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού εν αποστρατεία, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Εκτίμησε πως η κίνηση αυτή της Μόσχας θα προκαλέσει ανασφάλεια και θα έχει έχει επιπτώσεις σε θέματα πληθωρισμού, ακρίβειας και μεταναστευτικού.

Τι σηματοδοτεί η κίνηση για τα πυρηνικά

Ο Αλκιβιάδης Στεφανώς ανέφερε ακόμη μιλώντας στην ΕΡΤ, πως «στη συνθήκη που είχε υπογραφεί για τον έλεγχο των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, η Ρωσία και εκεί είχε πει ότι βγαίνει από τη συμφωνία γιατί δεν ήθελε να υποστεί τους ελέγχους. Ήταν, λοιπόν, περισσότερο μια δήλωση ότι «εγώ δεν συμμετέχω σε αυτό το οποίο εσείς έχετε αποφασίσει».

Είναι μια δήλωση, λοιπόν, αυτή τη στιγμή η απόφαση του κυρίου Πούτιν να βγάλει τη Ρωσία από εκεί. Είδατε ότι οι ακροατές του το αντιμετώπισαν σαν νίκη. Το χειροκροτήσανε, αντιδράσανε προς τον Ρώσο πρόεδρο επιβραβεύοντας τον. Η δήλωση του κ. Πούτιν ότι «στις συζητήσεις που έχετε για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, εμείς θα συμμετέχουμε» θέλοντας να αφήσει να εννοηθεί σε όλους μας και όλοι αυτό αντιληφθήκαμε ότι ξέρετε μη συμμετέχοντας, σημαίνει ότι «αφήνω στον εαυτό μου τη δυνατότητα να αποφασίσω να χρησιμοποιήσω ή όχι πυρηνικά όπλα». Ανησυχητική είναι η δήλωση αυτή».

Τα κίνητρα της ομιλίας Πούτιν

Αναφορικά με τα κίνητρα πίσω από τις εξαγγελίες του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε «η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν σαφώς κατευθυνόμενη στο εσωτερικό του ακροατήριο, ώστε να δώσει ενέργεια στον κόσμο, να δώσει ενέργεια στους ολιγάρχες της Ρωσίας, ότι είναι ισχυρός, ότι ελέγχει το θέμα. Να δώσει ενέργεια στους στρατιώτες του».

Αποτελεί μια απόφαση, όπως τονίζει η οποία «προκάλεσε τεράστιο σκεπτικισμό στη Δύση με αυτά τα οποία είπε διότι η αντίληψη είναι ότι αυτά ήταν λίγο εκτός πραγματικότητας. Ήταν λίγο σε ένα άλλο κόσμο. Ήταν λίγο σαν να μην αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει στο πεδίο καθημερινά. Εκείνο το οποίο είναι ανησυχητικό είναι ότι δείχνει να μην επηρεάζεται συναισθηματικά από τις απώλειες τις οποίες δημιουργεί, οι οποίες είναι χιλιάδες.

Αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί. Εάν θα πάει στο επόμενο βήμα, που είναι η είσοδος της Κίνας υπέρ του με τα όπλα, ή η σκέψη του για κάποιο πυρηνικό όπλο, είναι μια απόφαση που κανένας δεν ξέρει, δεν μπορεί να την προβλέψει».

Οι εκτιμήσεις υπάρχουν ότι και η Κίνα μπορεί να το, βοηθήσει, και πυρηνικά όπλα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει. Ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία, μας έδειξε και κατέδειξε το πόσο ισχυρός είναι ο απρόβλεπτος παράγοντας στην αλλαγή μιας στρατηγικής. Το είδαμε όλοι από τη μια μέρα στην άλλη. Κάτι άλλαξε. Άρα λοιπόν πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το απρόβλεπτο γεγονός.