Τζ. Όσμπορν: Η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν (George Osborne) δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση
«Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της ζωής μου», ανέφερε στην τηλεόραση του BBC, εν όψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με αυτόν τον τρόπο ο Βρετανός υπουργός Οικονομιών προσπάθησε να ακυρώσει ένα από τα επιχειρήματα των υποστηρικτών του Brexit, οι οποίοι κάνουν λόγο για αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην περίπτωση που η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά:
Πρόκειται να γίνει κράτος–μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Όχι, δεν πρόκειται.
O Όσμπορν ερωτήθηκε για τη στήριξη που είχε δώσει στην Τουρκία ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron), όταν δήλωνε το 2010 ότι θα γινόταν ο «ισχυρότερος συνήγορος» την τουρκικής υποψηφιότητας.
«Η Τουρκία έχει κάνει πισωγυρίσματα. Υπάρχει, πλέον, ανησυχία για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα εκεί», απάντησε, εξηγώντας ότι «η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης είναι πως δεν θα έπρεπε σήμερα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πριν από τρεις Κυριακές, ο Κάμερον είχε υποστηρίξει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΙTV ότι, με αυτόν το ρυθμό πρόοδου στις προενταξιακές της διαπραγματεύσεις, η Τουρκία θα μπει στην ΕΕ το έτος 3.000.
Προηγουμένως στην ίδια συνέντευξη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός είχε απορρίψει δηλώσεις της 43χρονης υφυπουργού Άμυνας, αρμόδιας για τις ένοπλές δυνάμεις, Πένι Μόρντοντ (Penny Mordaunt). Η νεαρή υπουργός του Κάμερον είχε υποστηρίξει ότι το Λονδίνο δεν θα μπορέσει να θέσει βέτο στην τουρκική υποψηφιότητα.
Ο Κάμερον χαρακτήρισε αυτή τη θέση ως «παραπλανητική» και «εντελώς λάθος», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η Μόρντοντ κάνει καλή δουλειά στο χαρτοφυλάκιο που της έχει αναθέσει και πως οι διχασμένοι Συντηρητικοί εντός και εκτός κυβέρνησης θα επανέλθουν σε πορεία συμφιλίωσης.
Με τα παραπάνω να εντάσσονται στην πολεμική του δημοψηφίσματος, ο Τζορτζ Όσμπορν διαβεβαίωσε ότι παραμένει στόχος της κυβέρνησης ο αριθμός της καθαρής μετανάστευσης στη Βρετανία να πέσει κάτω από τον αριθμό των 100.000 ανθρώπων· στόχο που, όπως σχολιάζουν οι αντίπαλοί του, δεν κατόρθωσε να πετύχει όλα τα προηγούμενα χρόνια στις δύο θητείες του.
Σε άλλο ένα επιχείρημα υπέρ της παραμονής, ο έμπιστός του Κάμερον υπουργός Οικονομικών εκτίμησε σήμερα ότι «η ανάκαμψη των οικονομιών στην Ευρώπη θα επιφέρει μείωση των προσφυγικών ροών προς στη Βρετανία».