ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Δημιουργεί παραστρατιωτική δύναμη 100.000-150.000 εθελοντών

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Νέα δύναμη εθελοντών αναμένεται να ιδρύσει η Λευκορωσία με σκοπό να υπερασπίσει την επικράτειά της και να μπορούν όλοι να αντιδράσουν σε περίπτωση που η χώρα υποστεί επίθεση, δήλωσε ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο (20/02).

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, «η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Το έχω ξαναπεί, πάνω από μια φορά: κάθε άνδρας —και όχι μόνο κάθε άνδρας— πρέπει τουλάχιστον να είναι σε θέση να χειριστεί όπλα», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του.

«Τουλάχιστον για να μπορεί να προστατεύσει την οικογένειά του αν χρειαστεί, το σπίτι του, τη γη του και, αν είναι απαραίτητο, την πατρίδα του».

Ο κ. Λουκασένκο, ο οποίος επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας όταν εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν έναν χρόνο, έχει πει επανειλημμένα πως ο στρατός του θα εμπλακεί σε πόλεμο μόνο εάν η χώρα δεχθεί επίθεση. Έχει κρίνει ακόμη πως η «εμπειρία» στην Ουκρανία δείχνει πως υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η άμυνα της Λευκορωσίας.

«Σε περίπτωση που υποστούμε επίθεση, η αντίδραση θα είναι γρήγορη, σκληρή και αρμόζουσα», διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος.

Ο υπουργός Άμυνας Βίκτορ Χρένιν διευκρίνισε πως η παραστρατιωτική δύναμη εθελοντών θα αποτελείται από 100.000 ως 150.000 μέλη, προσθέτοντας ότι το προσωπικό της θα αυξηθεί αν κρίνεται πως απαιτείται. Το σχέδιο είναι να γίνει εκπαίδευση σε κάθε χωριό και πόλη, πρόσθεσε.

Ο στρατός της Λευκορωσίας, που είναι επαγγελματικός, μετρά κάπου 48.000 μέλη, ενώ η συνοριοφυλακή διαθέτει περίπου 12.000 μέλη, σύμφωνα με την έκθεση Στρατιωτική Ισορροπία 2022 του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Παρίας για τη Δύση, ο κ. Λουκασένκο, ο αρχηγός κράτους που έχει κυβερνήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη —κυβερνά τη Λευκορωσία για 28 χρόνια— εξαρτάται από τη Ρωσία πολιτικά και οικονομικά. Η υποστήριξη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν του επέτρεψε να καταστείλει τις μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις του 2020.

Η εξάρτηση αυτή προκαλεί ανησυχία στο Κίεβο για το ενδεχόμενο η Μόσχα να πιέσει το Μινσκ να συμμετάσχει σε νέα χερσαία επίθεση, να ανοίξει νέο μέτωπο στον πόλεμο.

«Τα στοιχεία του ψυχρού πολέμου, η κούρσα εξοπλισμών και ο πυρηνικός εκβιασμός των ηγετών συγκεκριμένων δυτικών κρατών, έχουν επιστρέψει στην τρέχουσα διεθνή ατζέντα», έκρινε ο λευκορώσος ηγέτης χθες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στην πρώην σοβιετική δημοκρατία επειδή παρείχε υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης