ΚΟΣΜΟΣ

Ναβάλνι: Τάσσεται υπέρ της επιστροφής στα σύνορα του 1991 με την Ουκρανία

Ναβάλνι: Τάσσεται υπέρ της επιστροφής στα σύνορα του 1991 με την Ουκρανία
Στο κείμενο του ο Ναβάλνι για πρώτη φορά απευθύνει ευθέως έκκληση να επιστραφεί η προσαρτηθείσα Κριμαία στην Ουκρανία (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Τις αρχές της πολιτικής του πλατφόρμας με την ονομασία «15 σημεία του Ρώσου πολίτη που επιθυμεί το καλό για την χώρα του» έδωσε στη δημοσιότητα, ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Ρώσου πολιτικού αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ομάδα του.

Στο κείμενο του ο Ναβάλνι για πρώτη φορά απευθύνει ευθέως έκκληση να επιστραφεί η προσαρτηθείσα Κριμαία στην Ουκρανία και τάσσεται υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων στο Κίεβο και της έρευνας των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από την Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο πολιτικός απευθύνει έκκληση να επιστρέψει η Ρωσία στα σύνορα του 1991 τα οποία είχε αναγνωρίσει η Ρωσία.

«Αυτά τα σύνορα η Ρωσία πρέπει να τα αναγνωρίσει και τώρα. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει τίποτα να συζητηθεί. Σχεδόν όλα τα σύνορα στον κόσμο είναι τυχαία και προκαλούν τη δυσαρέσκεια κάποιων. Όμως δεν μπορείς να πολεμάς για να τα αλλάξεις τον 21ο αιώνα. Διαφορετικά ο κόσμος θα βυθιστεί στο χάος», γράφει ο Ζελένσκι.

Ο Ναβάλνι θεωρεί ότι είναι αναγκαίο η Ρωσία να δώσει τη δυνατότητα στην Ουκρανία να αναπτυχθεί όπως θέλει ο λαός της, να σταματήσει η επίθεση και να αποσύρει όλα τα ρωσικά στρατεύματα από το έδαφος μιας ξένης χώρας. Εκτός των άλλων ο Ναβάλνι προτείνει από κοινού με την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Βρετανία να αναζητηθούν αποδεκτοί τρόποι αποζημίωσης για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία είναι μια τεράστια χώρα με μειούμενο πληθυσμό και την επαρχία της που πεθαίνει. Ο ιμπεριαλισμός και η παρόρμηση για κατάληψη εδαφών είναι ο πιο επιζήμιος και καταστροφικός δρόμος. Η κυβέρνηση της Ρωσίας με τα ίδια της τα χέρια καταστρέφει το μέλλον της με σκοπό να φαίνεται πιο μεγάλη στον χάρτη. Αλλά η Ρωσία είναι και έτσι μεγάλη», γράφει ο Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι τάσσεται υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου ανάπτυξης της Ρωσίας, της ψήφισης νέου Συντάγματος που θα ενισχύει τον ρόλο του κοινοβουλίου.

Όπως γράφει ο Ναβάλνι, ο πρόεδρος Πούτιν «εξαπέλυσε έναν άδικο επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας με ανόητα προσχήματα. Ο ίδιος προσπαθεί απεγνωσμένα να παρουσιάσει τον πόλεμο αυτό ως ‘λαϊκό’, επιδιώκοντας να κάνει συνενόχους του όλους του Ρώσους πολίτες, ωστόσο οι προσπάθειες του θα αποτύχουν». Εκτιμά επίσης ότι ο Πούτιν δεν κατάφερε να αποκτήσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ρώσων πολιτών: «Εθελοντές για τον πόλεμο σχεδόν δεν υπάρχουν, γι αυτό ο στρατός του Πούτιν στηρίζεται στους κρατούμενους και στους αναγκαστικά επιστρατευθέντες».

Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης εκτιμά επίσης ότι «Η Ρωσία θα ηττηθεί στρατιωτικά».

«Μια καθοριστική στρατιωτική ήττα (στην Ουκρανία) μπορεί και πάλι να καθυστερήσει με τίμημα τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων επιστρατευμένων, αλλά τελικά είναι αναπόφευκτη», αναφέρει ο Ναβάλνι.