Νέος ισχυρός σεισμός 6,3 στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας - Αισθητός και στην Κύπρο
Και ενώ Τουρκία και Συρία μαζεύουν τα κομμάτια τους από τον φονικό σεισμό των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ που προ 15 ημερών άφησαν πίσω τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και ολόκληρες κατεδαφισμένες πόλεις, το απόγευμα της Δευτέρας (20/2) σημειώθηκε νέος σεισμός 6,3 Ρίχτερ στα σύνορα των δύο χωρών, ενώ έγινε αισθητός και στην Κύπρο.
Ο μετασεισμός σημειώθηκε στα νότια της επαρχίας Χατάι, μία από τις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην τοποθεσία Ντεφνέ, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD.
Το επίκεντρό της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντιόχειας στην Τουρκία και 70 χλμ. βόρεια της Λατάκιας στη Συρία και το εστιακό βάθος του σεισμού είναι τα 10 χλμ.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι αναφέρθηκαν ζημιές σε κτήρια στην Αντιόχεια και άλλοι ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Συρία, την Αίγυπτο και, Λίβανο, αλλά και την Κύπρο.
Πρόκειται για την 9η σεισμική ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή τις τελευταίες 68 ώρες. Από την αρχή, οι σεισμολόγοι είχαν προειδοποιήσει για ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή του Καχραμανμαράς.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση ήταν 6,3 βαθμών και σημειώθηκε στις 19.04 (ώρα Ελλάδας, 20.04 ώρα Τουρκίας). Το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 9 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντιόχειας στην Τουρκία και 75 χλμ. της Λατάκιας στη Συρία. Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 2 χλμ.
«Γλίστρησε το έδαφος από κάτω μας»
Δημοσιογράφος του CNN TURK στο Χατάι περιέγραψε τον σεισμό με δάκρυα. «Εγινε ένας απίστευτος σεισμός. Ήμασταν στον καταυλισμό. Οι άνθρωποι εδώ φοβήθηκαν πολύ. Το έδαφος γλίστρησε από κάτω μας. Όλοι πετάχθηκαν έξω από τις σκηνές τους. Αναποδογυρίστηκαν σόμπες. Λήφθησαν προφυλάξεις για πιθανή πυρκαγιά. Πέσαμε στο έδαφος».
Δεύτερος ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ
Λίγο μετά στις 20:07 έγινε και δεύτερος μεγάλος σεισμός 5.8 Ρίχτερ στο Σαμαντάγ στην Αντιόχεια και πάλι.
Εν τω μεταξύ την Κυριακή (20/2) η Τουρκία αποφάσισε, 14 ημέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, να σταματήσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εκτός από τις δύο περισσότερο πληγείσες επαρχίες, την Καχραμανμαράς και τη Χατάι, ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, Afad.
Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό που σημειώθηκε στην Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η δόνηση είχε μέγεθος 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στα 2 χιλιόμετρα.
Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς περίπου 345.000 διαμερίσματα έχει γίνει τώρα γνωστό ότι έχουν καταστραφεί στη χώρα και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.
Πάντως, η αυτοματοποιημένη λύση αναφέρει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως 105.000 κτήρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές και θα κατεδαφιστούν.
Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών AFAD Γιούνους Σεζέρ δήλωσε ότι οι προσπάθειες ερευνών και διάσωσης θα τελείωναν σε μεγάλο βαθμό σήμερα το βράδυ. «Κανένας δεν είναι ζωντανός», δήλωσε ο Μουτζντάτ Ερντογάν, μέλος της AFAD, με τη στολή και το πρόσωπο γεμάτα σκόνη. «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να σώσουμε ανθρώπους πλέον». Ομάδα από το Κιργιστάν προσπάθησε να σώσει πενταμελή οικογένεια Σύρων από τα ερείπια κτηρίου στην Αντιόχεια στη νότια Τουρκία.
Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Τουρκία για να συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους η Ουάσινγκτον μπορεί περαιτέρω να βοηθήσει την Άγκυρα στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα της χειρότερης φυσικής καταστροφής στην σύγχρονη ιστορία της.
Στη Συρία, η οποία έχει ανακοινώσει τον θάνατο πάνω από 5.800 ανθρώπων, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι οι αρχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή.
«Αυτό περιπλέκει τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να λυθεί αμέσως», δήλωσε ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλεϊ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών στη Συρία εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα της, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Ο χρόνος τελειώνει και τα χρήματά μας τελειώνουν. Η επιχείρησή μας στοιχίζει περίπου 50 εκατομμύρια το μήνα μόνον για την ανταπόκρισή μας στον σεισμό, άρα αν η Ευρώπη δεν θέλει ένα νέο κύμα προσφύγων, πρέπει να λάβουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε», σημείωσε ο Μπίζλεϊ. Χιλιάδες Σύροι που είχαν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους στην εμπόλεμη ζώνη -τουλάχιστον προς το παρόν.