ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό - ΟΗΕ: Σχέδιο προβλέπει το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό των κατεχομένων

Μεσανατολικό - ΟΗΕ: Σχέδιο προβλέπει το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό των κατεχομένων
Την Κυριακή, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου νομιμοποίησε έξι οικισμούς ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη AP/John Minchillo

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μελετά σχέδιο απόφασης —το περιεχόμενό του περιήλθε χθες Τετάρτη σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters— που απαιτεί το Ισραήλ «να σταματήσει αμέσως και πλήρως τις εποικιστικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Η ψηφοφορία στο 15μελές ΣΑ πιθανόν θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, εκτίμησαν διπλωματικές πηγές. Το σχέδιο ψηφίσματος καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε συντονισμό με τους Παλαιστίνιους, διευκρίνισαν.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου νομιμοποίησε έξι οικισμούς ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που θεωρούνταν ως τώρα αυθαίρετοι δυνάμει της ισραηλινής νομοθεσίας, ενώ ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασιών για την ανέγερση 10.000 νέων οικιστικών μονάδων σε προϋπάρχοντες.

Οι ανακοινώσεις της, παρά την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της οποίας προειδοποίησε ρητώς εναντίον της επανέναρξης οικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα, για να αποκλιμακωθεί η ένταση, ώθησαν τον Άντονι Μπλίνκεν να δηλώσει «βαθιά ανήσυχος».

Η πιο πρόσφατη απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ με την οποία αξίωνε το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό στα κατεχόμενα ανάγεται στο 2016. Υιοθετήθηκε μετά την απόφαση του αμερικανού τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα οι ΗΠΑ να επιλέξουν αποχή σε εκείνη την ψηφοφορία, ερχόμενες σε σπάνια ρήξη με την πάγια πρακτική τους να υπερασπίζονται το Ισραήλ, στενό σύμμαχό τους, στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ δεν απάντησαν αμέσως όταν το Reuters τους ζήτησε να σχολιάσουν το σχέδιο απόφασης.

Το κείμενο επαναλαμβάνει ότι «η εγκατάσταση οικισμών στα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Καταδικάζει εξάλλου κάθε προσάρτηση εδαφών, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων και μέτρων των αρχών του Ισραήλ για τους οικισμούς.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Ιουνίου του 1967. Πάνω από 475.000 ισραηλινοί έποικοι ζουν σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη —πέραν της Ανατολικής Ιερουσαλήμ—, ανάμεσα σε 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί παράνομο τον εποικισμό.