ΚΟΣΜΟΣ

Μπεν Γουάλας: Τα μαχητικά που ζητά η Ουκρανία είναι ζήτημα ετών και όχι μηνών

Ο Μπεν Γουάλας είπε επίσης πως η προμήθεια αεροσκαφών δεν είναι απλή υπόθεση καθώς εκτός από τους πιλότους εκπαιδεύονται και ολόκληρες μονάδες υποστήριξης AP photo

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η χώρα που πρώτη ενίσχυσε την Ουκρανία στην μάχη ενάντια στην Ρωσία πριν από σχεδόν έναν χρόνο. Η Κυβέρνηση Τζόνσον δεν δίστασε στιγμή να απαντήσει θετικά και να προμηθεύσει με όσα αντιαρματικά διέθετε στο οπλοστάσιό της, τις δυνάμεις του Κιέβου, δίνοντας ουσιαστικά την αναγκαία λύση άμυνας στα στρατεύματα των Ουκρανών που στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 είδαν την Ρωσία να εισβάλλει από τρία διαφορετικά μέτωπα παράλληλα. 

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η λόγος που η επέλαση των Ρώσων ανακόπηκε αλλά παραμένει και ο βασικότερος λόγος που η Ουκρανία δεν έχει απλά αντισταθεί αλλά έχει αντεπιτεθεί φέρνοντας τον πόλεμο των «τριών ημερών» που ήθελε το Κρεμλίνο, στην σημερινή του μορφή. Η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να αντιμετώπισε πρωτόγνωρες αναταράξεις στο εσωτερικό της, ειδικά σε πολιτικό επίπεδο με τρεις αλλαγές Πρωθυπουργών σε διάστημα μερικών εβδομάδων, αλλά η στήριξη προς την Ουκρανία δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση. Ενδεικτικό αυτής της στήριξης και το γεγονός πως υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν και παραμένει ακόμη ο Μπεν Γουάλας. Ο Μπεν Γουάλας είναι ο άνθρωπος που φέρεται αρχικά να έπεισε τον Μπόρις Τζόνσον πως η στήριξη της Ουκρανίας δεν είναι θέμα απλά τιμής αλλά επιβίωσης για το «νησί» και σήμερα φαίνεται πως είναι ο άνθρωπος που έχει βάλει για τα καλά το Κίεβο στην διεκδίκηση μαχητικών και όχι απλά αντιαρματικών από ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο Μπεν Γουάλας πάντως παρά τις συνεχείς πιέσεις που ασκούν οι Ρώσοι στα πεδία της ανατολής, ειδικά γύρω από την πόλη Μπάκμουτ στο Ντονμπάς, και τα διαρκή αιτήματα των Ουκρανών για περαιτέρω ενίσχυση ειδικά στο αέρα φαίνεται πως έχει απόλυτη αντ΄ληψη του τι απαιτείται σήμερα. Σε δηλώσεις του στο BBC παρά το γεγονός της επιβεβαίωσης πως Ουκρανοί πιλότοι ήδη εκπαιδεύονται και θα συνεχίσουν να το κάνουν σε Βρετανικό έδαφος στην χρήση μαχητικών τελευταίας γενιάς ξεκαθάρισε πως η προμήθεια του Κιέβου με τέτοια συστήματα δεν είναι ζήτημα μηνών… Συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας υπογράμμισε πως μία τέτοια κίνηση είναι θέμα χρόνων καθώς όπως σημείωσε είναι άλλο ζήτημα η προμήθεια και άλλο η χρήση τέτοιου τύπου οπλικών συστημάτων. Για την χρήση αντιαρματικών απαιτείται μία εκπαίδευση μηνών ενώ για την χρήση μαχητικών τελευταίας γενιάς η εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει και χρόνια, υπογράμμισε ο Γουάλας.

Ο Μπεν Γουάλας είπε επίσης πως η προμήθεια αεροσκαφών δεν είναι απλή υπόθεση καθώς εκτός από τους πιλότους εκπαιδεύονται και ολόκληρες μονάδες υποστήριξης, όπως οι μηχανικοί.

«Τα μαχητικά χωρίς συντηρητές δεν μπορούν να πετούν για διάστημα αρκετό προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αποτελέσματα που θέλει το Κίεβο», τόνισε ο Γουάλας.

Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Λονδίνο, σε μία κίνηση που είχε περισσότερη ουσία από την απλή επικοινωνιακή διαχείριση μίας συνεχιζόμενης κρίσης. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η Ουκρανία θα συνεχίσει να λαμβάνει πολεμική και οικονομική στήριξη από την Δύση αλλά το ζήτημα των μαχητικών είναι ένα ζήτημα που απαιτεί χρόνο. Χρόνο που σήμερα μπορεί να μην διαθέτει το Κίεβο αλλά είναι απαραίτητος προκειμένου η προμήθεια προηγμένου στρατιωτικού υλικού να μην πάει χαμένη.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης