ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Τρία παιδιά διασώθηκαν από τα ερείπια μετά από 198 ώρες

Σεισμός Τουρκία: Τρία παιδιά διασώθηκαν από τα ερείπια μετά από 198 ώρες
Ο αριθμός των εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 100.000 (AP Photo/Bernat Armangue, File)

Μια εβδομάδα και μια μέρα μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, οι άνθρωποι που βγαίνουν ζωντανοί από τα συντρίμμια μετριούνται πλέον στα δάχτυλα.

Όσο περνούν οι ώρες, οι διασώσεις από τα σωστικά συνεργεία μειώνονται δραματικά, ενώ αυξάνονται οι ανασύρσεις πτωμάτων. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων, ο οποίος έχει ξεπεράσει τους 37.000 στις δύο χώρες, αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες μέρες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο μέχρι και για διπλασιασμό τους.

Εξάλλου, ο αριθμός των εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 100.000.

Ο 18χρονος Μουχαμέντ Καφέρ διασώθηκε από τα ερείπια κτηρίου στη νότια Τουρκία και είναι ο τρίτος άνθρωπος που διασώζεται σήμερα το πρωί περίπου 198 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης εβδομάδας, μετέδωσε το CNN Türk.

Στην επαρχία Αντιγιαμάν δίκτυα ενημέρωσης έδειξαν διασώστες να μεταφέρουν με φορείο τον Καφέρ, με μάσκα οξυγόνου και έναν διασώστη να κρατάει τον ορό που του είχαν βάλει, από τα ερείπια κτηρίου, που είχε καταρρεύσει, σε ασθενοφόρο.

Ο Καφέρ φαίνεται να μπορεί να κουνήσει τα δάχτυλά του καθώς μεταφέρεται στο ασθενοφόρο.

Λίγο νωρίτερα οι διασώστες είχαν ανασύρει ζωντανούς δύο αδελφούς από τα ερείπια πολυκατοικίας στην γειτονική επαρχία Καχραμανμαράς.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι πρόκειται για τον 17χρονο Μουχαμέντ Ενές Γενινάρ και τον αδελφό του, τον 21χρονο Μπακί Γενινάρ, ο οποίος διασώθηκε ακριβώς έπειτα από αυτόν, σχεδόν 198 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Και οι δύο μεταφέρθηκαν σε ασθενοφόρα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας τους δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής.

Στην Τουρκία οι νεκροί ανέρχονται σε 35.000. Ο ισχυρός σεισμός με επίκεντρο την επαρχία Καχραμανμαράς, επηρέασε περισσότερους από 13 εκατομμύρια ανθρώπους σε 10 επαρχίες, στις οποίες περιλαμβάνονται το Χατάι, το Γκαζιαντέπ, η Αντιγιαμάν, η Μαλάτεια, τα Άδανα, το Ντιγιάρμπακιρ, το Κιλίς, το Οσμάνι και η Σανλιούρφα.

Σχεδόν 238.500 μέλη του προσωπικού έρευνας και διάσωσης εργάζονται στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD).

Περισσότεροι από 158.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό μέχρι στιγμής, ανέφερε η AFAD.

Συνολικά 9.401 ξένο προσωπικό από 77 χώρες εργάζονται επί του παρόντος στο πεδίο, δήλωσε τη Δευτέρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ανέφερε επίσης ότι 99 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια μέχρι στιγμής και άλλες επτά χώρες αναμένεται να στείλουν ομάδες διάσωσης.

(AP Photo/Bernat Armangue)

Εντός μιας εβδομάδας η εκτίμηση των ζημιών

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα με τους σεισμούς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά τέτοιων καταστροφών να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Ο Οκτάι είπε ότι στοχεύουν να ολοκληρώσουν τις εκτιμήσεις των ζημιών εντός μιας εβδομάδας, σημειώνοντας ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις επαρχίες Αντιγιαμάν, Χατάι και Καχραμανμαράς.

«Οι εγκαταστάσεις σκηνών πόλης έχουν ολοκληρωθεί σε 257 τοποθεσίες. Ολοκληρώθηκε επίσης η υποδομή για τη δημιουργία μιας πόλης με 27.000 κοντέινερ», πρόσθεσε.

(AP Photo/Hussein Malla)

Οικογενειακές σκηνές έχουν στηθεί για τα θύματα

Εκτός από ομάδες διάσωσης, στις πληγείσες περιοχές στάλθηκαν επίσης κουβέρτες, σκηνές, τρόφιμα και ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης, μαζί με περισσότερα από 12.300 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εκσκαφέων, τρακτέρ και μπουλντόζες.

Σχεδόν 155.400 σκηνές έχουν στηθεί για τους επιζώντες, ανέφερε η AFAD.

Μετά τον αρχικό σεισμό, δημιουργήθηκε διάδρομος αεροπορικής βοήθειας από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για να φτάνουν ομάδες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή.

Ένας μεγάλος αριθμός αεροσκαφών για μεταφορά, συμπεριλαμβανομένων των A-400M, μετέφερε ομάδες έρευνας και διάσωσης και οχήματα στην περιοχή. Αεροπλάνα που μεταφέρουν τραυματίες χρησιμοποιούν επίσης τον διάδρομο αεροπορικής βοήθειας.

Προσωπικό και εξοπλισμός διάσωσης και βοήθειας στάλθηκαν στην περιοχή με 170 ελικόπτερα και 76 αεροσκάφη, ανέφερε η AFAD.

Συνολικά 26 πλοία διατέθηκαν επίσης στην περιοχή για αποστολή προσωπικού και υλικού και για εκκένωση.

(AP Photo/Hussein Malla, File)

Χιλιάδες στα νοσοκομεία όλης της χώρας

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα έδωσε τα νεότερα για τους τραυματίες στο Twitter και είπε ότι περισσότερα από 19.300 θύματα του σεισμού νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Σημειώνοντας ότι 3.636 από τους τραυματίες νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ο Κότζα είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν γεννηθεί 3.677 βρέφη μετά το σεισμό.

Σημείωσε επίσης ότι πάνω από 145.700 υγειονομικό προσωπικό βρίσκονται στο έδαφος παρέχοντας υπηρεσίες υγείας σε όσους χρειάζονται.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Ντέρια Γιανίκ είπε σε συνέντευξη τύπου ότι 369 παιδιά από τα 1.362 ασυνόδευτα παιδιά παραδόθηκαν στις οικογένειές τους όταν οι οικογένειές τους ταυτοποιήθηκαν και αντιστοιχίστηκαν.

(AP Photo/Bernat Armangue)

41.791 κτήρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές

Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι 41.791 κτήρια σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους τεράστιους σεισμούς κατέρρευσαν επί τόπου ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Προτρέποντας τους ντόπιους να μην εισέρχονται σε κατεστραμμένα κτήρια για να αποσύρουν τα υπάρχοντά τους χωρίς τον συντονισμό της AFAD, ο Κουρούμ είπε ότι σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τις εκτιμήσεις ζημιών σε κτήρια εντός μιας εβδομάδας και να ξεκινήσουν την κατασκευή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.

Επισκεπτόμενος το Ντιγιαρμπακίρ για να επιθεωρήσει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε το Σάββατο ότι οι σεισμοί ήταν «τρεις φορές ισχυρότεροι και καταστροφικοί» από τον σεισμό του Μαρμαρά το 1999, ο οποίος καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της Τουρκίας.