Και τώρα, τι; Οι σεισμόπληκτοι της Τουρκίας και της Συρίας αγωνιούν για την επόμενη ημέρα
Ανανεώθηκε:
Δεν έχει τέλος το δράμα στις πληγείσες από το φονικό σεισμό της Δευτέρας (6/2) περιοχές σε Τουρκία και Συρία, όπου οι νεκροί έχουν φτάσει τους 35.225, ενώ χιλιάδες ακόμα είναι οι τραυματίες.
Και ενώ όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες, οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από τα συντρίμμια εξανεμίζονται, όσοι επέζησαν των σεισμών αναρωτιούνται τι θα επακολουθήσει.
Ενώ πολλοί έχουν απομακρυνθεί από την κατεστραμμένη περιοχή, άλλοι μένουν δίπλα σε κατεστραμμένα σπίτια, καθώς η έρευνα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα συνεχίζεται. Οι διασώστες βρήκαν μια γυναίκα ζωντανή 174 ώρες μετά τον σεισμό, αλλά έκτοτε οι αναφορές για διασώσεις έρχονται λιγότερο συχνά, ενώ οι ομάδες έρευνας βρίσκουν περισσότερα πτώματα.
Μια εβδομάδα μετά τους σεισμούς, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν στους δρόμους, χωρίς να έχουν βρει καταφύγιο. Μερικοί περιμένουν ακόμη μπροστά στα κτήρια που έχουν καταρρεύσει μέχρι να ανασυρθούν τα πτώματα των αγαπημένων τους.
Στο χωριό Πολάτ, στην επαρχία Μαλάτεια, περίπου 100 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, σχεδόν κανένα σπίτι δεν έμεινε όρθιο. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σώσουν ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και άλλα αγαθά από κατεστραμμένα σπίτια.
Η κάτοικος Zehra Kurukafa είπε ότι δεν είχαν φτάσει αρκετές σκηνές, αναγκάζοντας έως και τέσσερις οικογένειες να μοιραστούν τις σκηνές που ήταν διαθέσιμες.
«Κοιμόμαστε στη λάσπη, όλοι μαζί με δύο, τρεις, ακόμη και τέσσερις οικογένειες. Δεν υπάρχουν αρκετές σκηνές», είπε.
Στην πόλη Αντιγιαμάν, ο 25χρονος Musa Bozkurt περίμενε ένα όχημα για να τον μεταφέρει μαζί με άλλους στην πόλη Αφιόν, στη δυτική Τουρκία.
«Φεύγουμε, αλλά δεν έχουμε ιδέα τι θα συμβεί όταν φτάσουμε εκεί», είπε ο Bozkurt. «Δεν έχουμε στόχο. Ακόμα κι αν υπήρχε (ένα σχέδιο) τι καλό θα είναι μετά από αυτήν την ώρα; Δεν έχω πια τον πατέρα μου ή τον θείο μου. Τι μου μένει;» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Fuat Ekinci, ένας 55χρονος αγρότης, ήταν απρόθυμος να εγκαταλείψει το σπίτι του στην αγροτική Αντιγιαμάν για το Αφιόν παρά την καταστροφή, λέγοντας ότι δεν είχε τα μέσα να ζήσει αλλού και ότι είχε χωράφια που πρέπει να περιποιηθεί.
«Όσοι έχουν τα μέσα φεύγουν, αλλά εμείς είμαστε φτωχοί», είπε. «Η κυβέρνηση λέει, πήγαινε να ζήσεις εκεί έναν ή δύο μήνες. Πώς φεύγω από το σπίτι μου; Τα χωράφια μου είναι εδώ, εδώ είναι το σπίτι μου, πώς να το αφήσω πίσω μου;».
Κλείνει το παράθυρο για την ανάσυρση επιζώντων
Εθελοντές από όλη την Τουρκία έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν εκατομμύρια επιζώντες, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας εθελοντών σεφ και ιδιοκτητών εστιατορίων που σέρβιραν παραδοσιακά φαγητά όπως φασόλια και ρύζι και φακές για τους επιζώντες στο κέντρο του Αντιγιαμάν.
Άλλοι εθελοντές συνέχισαν τις προσπάθειες διάσωσης. Αλλά ο Eduardo Reinoso Angulo, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μηχανικής στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού είπε ότι η πιθανότητα να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί ήταν «πολύ, πολύ μικρή τώρα».
Ο Reinoso, κύριος συγγραφέας μιας μελέτης του 2017 που αφορούσε θανάτους μέσα σε κτήρια που επλήγησαν από σεισμούς, είπε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης για ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια πέφτουν δραματικά μετά από πέντε ημέρες και είναι σχεδόν μηδενικές μετά από εννέα ημέρες, αν και υπήρξαν εξαιρέσεις.
Ο David Alexander, καθηγητής σχεδιασμού και διαχείρισης έκτακτων περιστατικών στο University College του Λονδίνου, συμφώνησε, λέγοντας ότι το παράθυρο για την ανάσυρση ζωντανών ανθρώπων από τα ερείπια «πλησιάζει στο τέλος».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι πιθανότητες δεν ήταν πολύ καλές εξαρχής. Πολλά από τα κτήρια ήταν τόσο κακώς κατασκευασμένα που κατέρρευσαν σε πολύ μικρά κομμάτια, αφήνοντας πολύ λίγους χώρους αρκετά μεγάλους για να επιβιώσουν οι άνθρωποι, σημείωσε.
«Αν ένα κτήριο πέσει, γενικά μιλώντας βρίσκουμε ανοιχτούς χώρους σε ένα σωρό ερειπίων όπου μπορούμε να μπούμε σε σήραγγα», είπε ο Alexander. «Βλέποντας μερικές από αυτές τις φωτογραφίες από την Τουρκία και τη Συρία, απλά δεν υπάρχουν οι χώροι».
Οι χειμερινές συνθήκες μειώνουν περαιτέρω το παράθυρο για επιβίωση. Οι θερμοκρασίες στην περιοχή έπεσαν στους μείον 6 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα.
«Ο τυπικός τρόπος με τον οποίο το σώμα αντισταθμίζει την υποθερμία είναι το ρίγος – και το ρίγος απαιτεί πολλές θερμίδες», είπε η Δρ Stephanie Lareau, καθηγήτρια επείγουσας ιατρικής στο Virginia Tech. «Επομένως, αν κάποιος στερηθεί τροφής για αρκετές ημέρες και εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, πιθανότατα θα υποκύψει στην υποθερμία πιο γρήγορα».
Πολλοί στην Τουρκία κατηγορούν την ελαττωματική κατασκευή για την τεράστια καταστροφή και οι αρχές έχουν αρχίσει να στοχεύουν εργολάβους που φέρονται να συνδέονται με κτήρια που κατέρρευσαν.
Τουλάχιστον 131 άτομα ήταν υπό έρευνα για την ευθύνη τους στην κατασκευή κτηρίων που δεν άντεξαν τους σεισμούς, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η Τουρκία έχει εισαγάγει κατασκευαστικούς κώδικες που πληρούν τα πρότυπα αντισεισμικής μηχανικής, αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι κώδικες επιβάλλονται σπάνια.
Αποτυχία παροχής βοήθειας στη Συρία
Στη Συρία, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς είπε ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε να παράσχει βοήθεια.
Επισκεπτόμενος τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας την Κυριακή, ο Γκρίφιθς είπε ότι οι Σύροι «αναζητούν διεθνή βοήθεια που δεν έχει φτάσει».
«Μέχρι στιγμής έχουμε απογοητεύσει τους ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία. Δικαίως αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι», είπε, προσθέτοντας, «χρέος μου και υποχρέωσή μας είναι να διορθώσουμε αυτήν την αποτυχία όσο πιο γρήγορα μπορούμε».
Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στη βορειοδυτική περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες έφτασε τους 2.166, σύμφωνα με την ομάδα διάσωσης Λευκά Κράνη. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Συρία ανήλθε σε 4.300 το Σάββατο, αν και οι 1.387 θάνατοι που αναφέρθηκαν για περιοχές της χώρας που ελέγχονται από την κυβέρνηση δεν είχαν ενημερωθεί εδώ και μέρες.
Στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε την καταστροφή «εκτυλισσόμενη τραγωδία που επηρεάζει εκατομμύρια».
«Οι σύνθετες κρίσεις συγκρούσεων, COVID, χολέρας, οικονομικής παρακμής και τώρα ο σεισμός έχουν αβάσταχτο τίμημα», δήλωσε ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους.