ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία – Συρία: Ένοπλες ομάδες και συγκρούσεις δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών

Σεισμός Τουρκία – Συρία: Ένοπλες ομάδες και συγκρούσεις δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών
Οι νεκροί στις δύο χώρες έχουν ξεπεράσει τις 28.000 (AP Photo/Emrah Gurel)

Εξουθενωμένοι και ελπίζοντας σε κάποιο «θαύμα» μέσα στα χαλάσματα, διασώστες στην Τουρκία και τη Συρία συνεχίζουν να δίνουν μάχη με το χρόνο και τα στοιχεία για να ανασύρουν επιζώντες από τα κατεστραμμένα κτήρια που άφησε πίσω του ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου. 

Ο αριθμός των νεκρών στις δύο χώρες έχει ήδη φτάσει τις 28.100 (24.600 στην Τουρκία και 3.500 στη Συρία) ενώ χιλιάδες ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Οι δυσμενείς συνθήκες στο πεδίο δεν είναι, όμως, το μοναδικό πρόβλημα των σωστικών συνεργείων: πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και ένοπλες ομάδες, που συγκρούονται βίαια μεταξύ τους, και προχωρούν σε πλιάτσικο στις πληγείσες περιοχές.

Μάλιστα, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως σε ορισμένες περιοχές σημειώνονται ανταλλαγές πυροβολισμών.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ορισμένες ομάδες από τη Γερμανία και την Αυστρία έχουν σταματήσει τις εργασίες τους λόγω φόβων για την ασφάλεια των διασωστών.

Η Γκιζέμ, διασώστρια από την νοτιοανατολική επαρχία της Σανλιούρφα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι έχει δει αρκετούς ανθρώπους που επιδίδονται σε πλιάτσικο στην Αντιόχεια.

«Δεν μπορούμε να επέμβουμε γιατί οι άνθρωποι αυτοί κρατούν μαχαίρια» τόνισε χαρακτηριστικά η γυναίκα.

Εκπρόσωπος Τύπου του αυστριακού στρατού μίλησε για συγκρούσεις μεταξύ ομάδων στην επαρχία Χατάι, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες μέλη της ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας να αναζητήσουν καταφύγιο με άλλες διεθνείς οργανώσεις.

«Υπάρχει αυξανόμενη επιθετικότητα ανάμεσα σε ομάδες στην Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο αντισυνταγματάρχης Pierre Kugelweis.

Στη συνέχεια, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η αυστριακή ομάδα ξεκίνησε εκ νέου να επιχειρεί όταν ο τουρκικός στρατός έσπευσε να παράσχει προστασία.

Το γερμανικό τμήμα της ομάδας έρευνας και διάσωσης ISAR και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Ανακούφισης της Γερμανίας σταμάτησαν επίσης τις εργασίες τους, λόγω ανησυχιών ασφάλειας.

Ο Stefan Heine, εκπρόσωπος της ομάδας Isar, τόνισε: «Υπάρχουν όλο και περισσότερες αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών ομάδων ενώ μάς μεταφέρονται και πληροφορίες για πυροβολισμούς».

Με τη σειρά του, ο Steven Bayer, επίσης από την Isar, είπε ότι η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη καθώς περνάει και καιρός, και τα τρόφιμα και το νερό γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση ασφαλείας» υπογράμμισε ο ίδιος.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οι γερμανικές ομάδες διάσωσης αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου τις προσπάθειές τους όταν οι τουρκικές Αρχές κρίνουν ότι η κατάσταση στην περιοχή έχει εξομαλυνθεί.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν το Σάββατο (11/2) ότι οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε 48 συλλήψεις για πλιάτσικο ενώ κατασχέθηκαν όπλα, χρήματα, κοσμήματα και πιστωτικές κάρτες.

Σε δηλώσεις του χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι φαινόμενα πλιάτσικου δεν θα γίνουν ανεκτά:

«Έχει ανακοινωθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης (σ.σ. την Τρίτη). Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και εμπρός, οι άνθρωποι που επιδίδονται σε πλιάτσικο ή προχωρούν σε απαγωγές θα πρέπει να ξέρουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους θα βρίσκεται στις πλάτες τους».

Όπως ανακοινώθηκε, οι ύποπτοι για πλιάτσικο θα μπορούν πλέον να κρατούνται για επτά ημέρες αντί για τέσσερις.

Ο 26χρονος Μεχμέτ Μποκ, ο οποίος αναζητά ένα συνάδελφό του σε κτήριο που κατέρρευσε στην Αντιόχεια είπε στο Reuters:

«Σπάνε παράθυρα και φράκτες καταστημάτων και αυτοκίνητα».

Με τη σειρά της, η Αϊλίν Μπακασακάλ, κάτοικος της Χατάϊ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP):

«Φυλάμε τα σπίτια μας, τα αυτοκίνητά μας. Κάνουν πλιάτσικο στα σπίτια μας. Δεν έχει μείνει τίποτα δυστυχώς. Είμαστε κατεστραμμένοι και είμαστε αναστατωμένοι. Έχουμε περάσει αυτόν τον εφιάλτη. Οι Αρχές πρέπει να προστατεύσουν τα σπίτια μας».